ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πασχαλινά ζυμώματα, γεμάτα αρώματα και γεύση απ΄άκρη σε άκρη στην Πάφο

Πασχαλινά ζυμώματα, γεμάτα αρώματα και γεύση απ΄άκρη σε άκρη στην Πάφο

Από τη Σίμου στον Κάθηκα, στα Κελοκέδαρα, τη Γιόλου, από τη Χλώρακα στη Λέμπα, την Κισσόνεργα, τη Γεροσκήπου, Λετύμπου, στη Χούλου, από τη μια άκρη της Πάφου στην άλλη, αναδύονται οι ευωδίες από τα πασχαλινά ζυμώματα. Πολλοί οι κάτοικοι της επαρχίας που συνεχίζουν την παράδοση, ενώ σύμφωνα με την Άννα Τσέλεπου μελετητή της κυπριακής παράδοσης και εθίμων τα εορταστικά ζυμώματα μας κάνουν να αναπολούμε τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων στα χωριά της πόλης του τόπου μας.

Ένα από τα εορταστικά ζυμώματα που ξεχωρίζουν στην Πάφο εκτός από τις φλαούνες, τις πασκιές, τα σταυροκούλουρα στα χωριά της Πάφου είναι και τα “Γαλένα”, δήλωσε. Τα «γαλένα» είναι κoυλούρια ζυμωμένα με γάλα, βούτυρο και ζάχαρη.

Ένα άλλο παρασκεύασμα που τηρούν ακόμα σε κάποιες κοινότητες είναι οι «αυκωτές», που είναι κουλούρια με σουσάμι σε διάφορα σχήματα, που περιέχουν κόκκινο αυγό και τα παλιά χρόνια τις έδιναν δώρο στους βαπτιστικούς τους μετά την Ανάσταση.

Και στην Πάφο, πόλη και επαρχία, κυριαρχούν όπως και στην υπόλοιπη Κύπρο οι φλαούνες. Το κατεξοχήν πασχαλινό κυπριακό αρτοσκεύασμα, που απαιτεί και αρκετή προετοιμασία, καθώς από την παραμονή ετοιμάζεται η γέμιση, ο «φουκός», από τριμμένο ειδικό τυρί που γίνεται αυτή την εποχή του χρόνου, προζύμι, πολλά αυγά, σταφίδες και διάφορα μυρωδικά, όπως μέχλεπι, μαστίχα, δυόσμο. Η Πάφος ωστόσο φημίζεται για τις «πασκιές», που πήραν το όνομά τους από το Πάσχα. Η γέμισή τους αποτελείται από μικρά κομμάτια τηγανισμένου κρέατος, αρνιού ή εριφιού, με κανέλα, πιπέρι και κρεμμύδια, ανακατεμένου με «φουκό» (γέμιση) των «φλαούνων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top