ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος ΠτΔ η ισότιμη συμμετοχή των δυο φύλων για το Κυπριακό - Οι αναφορές στο Ψήφισμα 1325

Στόχος ΠτΔ η ισότιμη συμμετοχή των δυο φύλων για το Κυπριακό - Οι αναφορές στο Ψήφισμα 1325

Στις προτεραιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλων στις Τεχνικές Επιτροπές και ομάδες εργασίας που αφορούν το Κυπριακό, με στόχο την εφαρμογή της έμφυλης διάστασης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου.

Η κ. Χριστοδούλου παρευρέθηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με την Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυναικών για την Ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, Ζωή Μπένετ, η οποία έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ για την ατζέντα της συνάντησης, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων είπε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες και το Ψήφισμα 1325 των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια.

Ακόμη, ανέφερε ότι συζητήθηκε η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που συντονίζεται από το γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων καθώς και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία του Ψηφίσματος 1325, τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις-κλειδιά και την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές.

Επιπρόσθετα, δήλωσε η κ. Χριστοδούλου, «στη συνάντηση συζητήθηκε η πιθανότητα διοργάνωσης συνεδρίου με τη συμμετοχή γυναικών από χώρες της περιοχής για θέματα ειρήνης». Η Επίτροπος πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την πιθανότητα διοργάνωσης του συνεδρίου στην Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων σημείωσε ότι «η κ. Μπένετ γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση των γυναικών στην Κύπρο, διότι η οργάνωση ‘’Γυναίκες Χωρίς Σύνορα’’ βρίσκεται στην Κύπρο και είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυναικών για την Παγκόσμια Ειρήνη (Women’s Federation for World Peace International)». «Το 2021 είχε γίνει συνέδριο με θέμα ‘’Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή στα χέρια των γυναικών’’, στο οποίο συμμετείχαν και γυναίκες από την Κύπρο», συμπλήρωσε.

Ακόμη, η κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι στην Κύπρο υπάρχει η Τεχνική Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων, η οποία έχει παραγάγει αρκετό έργο, που πρέπει να αξιοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Στις προτεραιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η ισότιμη συμμετοχή στις Τεχνικές Επιτροπές και ομάδες εργασίας που αφορούν το Κυπριακό, με στόχο την εφαρμογή της έμφυλης διάστασης», υπογράμμισε η Επίτροπος.

Το Ψήφισμα 1325 και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Αναφερόμενη στο Ψήφισμα 1325, το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ στις 31 Οκτωβρίου 2000, η κ. Χριστοδούλου είπε ότι αυτό στηρίζεται σε 4 πυλώνες. Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ, ο πρώτος πυλώνας είναι η συμμετοχή και η ενδυνάμωση των γυναικών, ο δεύτερος είναι η προστασία των γυναικών από την έμφυλη βία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων, ο τρίτος είναι η πρόληψη των συγκρούσεων και ο τέταρτος είναι η ενημέρωση για το Ψήφισμα 1325.

Μιλώντας για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, η Επίτροπος ανέφερε ότι εγκρίθηκε το 2021 από το Υπουργικό Συμβούλιο και ότι στην υλοποίησή του εμπλέκονται διάφορα Υπουργεία.

«Ο στόχος του Ψηφίσματος 1325 και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι να εντάσσεται η διάσταση του φύλου οριζόντια σε όλες τις πολιτικές που αφορούν όλους τους πολίτες, μιας και οι γυναίκες συνιστούν το 50% του πληθυσμού», κατέληξε η κ. Χριστοδούλου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι 6 εκ των 9 - Αρχίζει η διαδικασία για τον 10ο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι 6 εκ των 9 - Αρχίζει η διαδικασία για τον 10ο

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκαν οι έξι από τους εννέα συλληφθέντες, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top