ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρώσεις: Σε επικοινωνία η Κομισιόν με κράτη-μέλη για εφαρμογή τους - «Δεν σχολιάζουμε πιθανές μελλοντικές καταχωρήσεις»

Κυρώσεις: Σε επικοινωνία η Κομισιόν με κράτη-μέλη για εφαρμογή τους - «Δεν σχολιάζουμε πιθανές μελλοντικές καταχωρήσεις»

Η Κομισιόν βρίσκεται σε επικοινωνία με τα κράτη μέλη όσον αφορά ζητήματα εφαρμογής κυρώσεων, επεσήμανε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αριάνα Ποντέστα απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο έχει υπάρξει ενημέρωση από τις κυπριακές αρχές για ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προχωρήσουν, μετά την προσθήκη Κύπριων πολιτών και οντοτήτων στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Απαντώντας παράλληλα σε ερώτηση αν η Κομισιόν γνωρίζει αν άτομα και εταιρείες από την Κύπρο που περιλαμβάνονται στις κυρώσεις ΗΠΑ - ΗΒ έχουν βοηθήσει Ρώσους ολιγάρχες να παρακάμψουν και κυρώσεις της ΕΕ, η κ. Ποντέστα υπενθύμισε πως για την ΕΕ οι κυρώσεις αποτελούν «κυρίως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας» και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει τους μελλοντικούς σχεδιασμούς όσον αφορά πιθανές κυρώσεις.

Η εκπρόσωπος απέφυγε επίσης να απαντήσει κατά πόσον η Κομισιόν έχει ενημερωθεί από άλλα κράτη μέλη για τις προθέσεις τους όσον αφορά την εφαρμογή στις δικές τους δικαιοδοσίες των κυρώσεων ΗΠΑ - ΗΒ για τα συγκεκριμένα άτομα.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο έχει ενημερωθεί από την Κύπρο ή άλλα κράτη μέλη σχετικά την εφαρμογή των εν λόγω κυρώσεων των ΗΠΑ και του ΗΒ, η κ. Ποντέστα σημείωσε πως «αυτό που μπορώ να πω είναι πως βρισκόμαστε σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη αναφορικά με την εφαρμογή των κυρώσεων».

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε συγκεκριμένες επαφές» με τα κράτη μέλη, πρόσθεσε. Κληθείσα να διευκρινίσει αν υπήρξε ενημέρωση από άλλα κράτη μέλη πέραν της Κύπρου, η εκπρόσωπος επανέλαβε πως η Κομισιόν βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη σε σχέση με την εφαρμογή κυρώσεων, όμως δεν σχολιάζει τις συγκεκριμένες επαφές που γίνονται.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Κομισιόν έχει υπόψη της αν τα συγκεκριμένα άτομα και οντότητες έχουν βοηθήσει Ρώσους ολιγάρχες να παρακάμψουν και κυρώσεις της ΕΕ, η κ. Ποντέστα επεσήμανε ότι «όπως γνωρίζετε οι κυρώσεις της ΕΕ αποτελούν κατά κύριο λόγο εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ».

«Γνωρίζετε βέβαια πολύ καλά πως δεν σχολιάζουμε πιθανές μελλοντικές καταχωρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι κυρώσεις της ΕΕ συμφωνούνται με ομοφωνία των κρατών μελών» τόνισε.

Όπως σημείωσε με τη σειρά της η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ, η Κομισιόν «είναι όσον αφορά τις κυρώσεις εξαιρετικά προσεκτική στο τι λέει μέχρι να βάλουμε οτιδήποτε στο τραπέζι».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top