ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Βρετανία εκκενώνει πολίτες από το Σουδάν με ενδιάμεσο σταθμό την Κύπρο

Η Βρετανία εκκενώνει πολίτες από το Σουδάν με ενδιάμεσο σταθμό την Κύπρο

Μέσω Κύπρου εκκενώνονται πολίτες από το Σουδάν. Το Ηνωμένο Βασίλειο, που ξεκίνησε σήμερα μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για την απομάκρυνση υπηκόων του, καθώς και υπηκόων άλλων χωρών από την αφρικανική χώρα, λόγω της έκρυθμης κατάστασης σε αυτήν, υπέβαλε αίτημα για παραχώρηση διευκολύνσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο και έγινε αποδεκτό.

Σήμερα η Λευκωσία ενεργοποίησε το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, που αφορά την υποδοχή και επαναπατρισμό ξένων πολιτών από περιοχή, που βρίσκεται σε κρίση, μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως αίτημα για ενεργοποίηση του Εθνικού Σχεδίου ΕΣΤΙΑ λήφθηκε από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Εμείς ήμασταν έτοιμοι να το πράξουμε αυτό. Το Σχέδιο Εστία υφίσταται εδώ και χρόνια και έχει ενεργοποιηθεί. Η σημασία του είναι ότι εφαρμόζεται ένα πρωτόκολλο λειτουργίας όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες», είπε ο κ. Γκότσης.

Ανέφερε πως οι πολίτες θα επαναπατρίζονται μέσω Κύπρου, με στόχο να αναχωρούν στη συνέχεια το συντομότερο. Αν χρειαστεί κάποια άτομα μπορεί να φιλοξενηθούν για κάποιες ώρες στην Κύπρο, πρόσθεσε.

Σε σχέση με τον Κύπριο πολίτη που εκκενώθηκε με αεροσκάφος της ολλανδικής πολεμικής αεροπορίας που αναχώρησε από βάση έξω από το Χαρτούμ και προσγειώθηκε στην Άκαμπα της Ιορδανίας, ο κ. Γκότσης είπε πως ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ιορδανία βρίσκεται μαζί του και γίνονται οι διευθετήσεις για τα περαιτέρω, ώστε να του παρασχεθούν όλες οι διευκολύνσεις.

Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε ώστε η εκκένωση των υπόλοιπων ατόμων κυπριακής καταγωγής, τα τρία εκ των οποίων είναι Κύπριοι υπήκοοι, να γίνει με τον σωστό τρόπο, τη σωστή στιγμή, και με ασφάλεια, είπε ο κ. Γκότσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top