ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιορισμένος ο επιτοκιακός κίνδυνος για το κράτος από δημόσιο χρέος

Περιορισμένος ο επιτοκιακός κίνδυνος για το κράτος από δημόσιο χρέος

Συγκρατημένος είναι ο επιτοκιακός κίνδυνος για το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά την συνεχόμενη άνοδο των βασικών επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών, λόγω του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ).

Το δάνειο που παραχωρήθηκε από τον ΕΜΣ το 2013 στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της Κύπρου, ύψους €6,3 δισεκατομμυρίων, αποτελεί το 90% του χρέους της Δημοκρατίας σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Το χρέος της Δημοκρατίας σε κυμαινόμενο επιτόκιο ανήλθε στο 30% του συνολικού χρέους.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συντριπτική πλειονότητα του χρέους με κυμαινόμενο επιτόκιο αφορά το δάνειο από τον ΕΜΣ, το οποίο φέρει χαμηλό επιτόκιο βάσης και το γεγονός ότι το επιτόκιο του εν λόγω δανείου σημείωσε μικρές αυξήσεις κατά το 2022 υποδηλώνοντας ότι οι αλλαγές στα επιτόκια της αγοράς δεν αντικατοπτρίζονται με την ίδια μεταβολή στο επιτόκιο του δανείου από τον ΕΜΣ, ο αναμενόμενος κίνδυνος επιτοκίου είναι συγκρατημένος», αναφέρει το ΓΔΔΧ στην ετήσια του έκθεση για το 2022.

Το ΓΔΔΧ σημειώνει ότι το χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου, που αφορά κυρίως τα δάνεια του ΕΜΣ, δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντικές αλλαγές, καθότι η πρώτη αποπληρωμή θα διενεργηθεί το έτος 2025.

Σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, το 2022 το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ποσοστό του ΑΕΠ κατέγραψε μείωση 14,6 ποσοστιαίων μονάδων, έπειτα από μείωση 12,5% το 2021, «λόγω ισχυρής ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ και της βελτίωσης τη δημοσιονομικής θέσης που αντικατοπτρίζεται στην μεγάλη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Το καθαρό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, δηλαδή εξαιρουμένων των ρευστών ταμειακών αποθεμάτων ύψους €2,596 εκ., εκτιμήθηκε στο 77% στο τέλος του 2022.

Εξάλλου, στο τέλος του 2022 η εναπομείνασα μέση σταθμική διάρκεια χρέους ανήλθε στα 7,3 έτη για το συνολικό χρέος και στα 7,9 έτη για το εμπορεύσιμο χρέος και διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά επίπεδα, «μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αναχρηματόδότησης».

Ρευστά που καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το 2024

Σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, τα ρευστά διαθέσιμα προς το τέλος του 2022 τα ρευστά διαθέσιμα προσέγγισαν τα €2,6 δισ. κυρίως λόγω της αποπληρωμής του εγχώριου ομολόγου ύψους 610 εκ. ευρώ το οποίο εκδόθηκε στην πρώην ΣΚΤ.

«Αυτό το ύψος ρευστών διαθεσίμων καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2023 και το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του 2024», αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου προς το ΔΝΤ το Φεβρουάριο του 2020, ο συναλλαγματικός κίνδυνος για το χρέος της Δημοκαρτίας έχει εκμηδενιστεί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top