ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δρ Γιαννάκη: «Τα εμβόλια απέτρεψαν ασθένειες και έχουν σώσει αμέτρητες ζωές» - Ποιοι οι στόχοι του Υπουργείου Υγείας

Δρ Γιαννάκη: «Τα εμβόλια απέτρεψαν ασθένειες και έχουν σώσει αμέτρητες ζωές» - Ποιοι οι στόχοι του Υπουργείου Υγείας

Το μήνυμα ότι, ο εμβολιασμός είναι το θεμέλιο του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και αδιαμφισβήτητο ανθρώπινο δικαίωμα, έστειλε σήμερα (26/4) η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και Πρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Δρ Χριστίνα Γιαννάκη.

Σε ομιλία της κατά τη διάρκεια Διάσκεψης Τύπου για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών», η κ. Γιαννάκη τόνισε, παράλληλα, πως η έμφαση του Υπουργείου Υγείας στην προστασία των πολιτών από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια δεν θα μπορούσε να είναι πιο κρίσιμη, ή πιο επείγουσα, από τώρα.

«Η πανδημία και άλλες πρόσφατες αναδυόμενες απειλές για την υγεία, κατέστησαν σαφές ότι τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, η βελτιωμένη πρόσβαση και αποδοχή εμβολιασμού και τα ισχυρά εθνικά προγράμματα εμβολιασμού είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της υγείας σε όλο τον κόσμο. Αγαπητοί, προστατέψτε τον εαυτό σας, την οικογένειά σας και την κοινότητά σας με τον εμβολιασμό. Κάθε δόση μετράει», υπέδειξε περαιτέρω.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η Δρ Γιαννάκη, για περισσότερα από 200 χρόνια τα εμβόλια έχουν αποτρέψει ασθένειες και έχουν σώσει αμέτρητες ζωές, υπογραμμίζοντας ότι η ιστορία του εμβολιασμού είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ιστορίες παρεμβάσεων της δημόσιας υγείας, με μακροχρόνιο ιστορικό αποτελεσματικότητας.

«Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, τα εμβόλια συμβάλλουν στην πρόληψη της μικροβιακής αντοχής, στη μείωση των νοσηλειών, την παραμονή σε μονάδες εντατικής φροντίδας και επομένως στη μείωση της επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας και της κοινωνικής φροντίδας. Αποτελούν δε ένα από τα πιο ισχυρά και οικονομικά αποδοτικά μέτρα δημόσιας υγείας που αναπτύχθηκαν τον 20ο αιώνα», συμπλήρωσε.

Παραθέτοντας στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Δρ Γιαννάκη ανέφερε πως, στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τους εμβολιασμούς:
• Από το 2002 δεν υπάρχουν κρούσματα ενδημικής πολιομυελίτιδας.
• Τα κρούσματα ερυθράς μειώθηκαν από 621,039 το 2000, σε 77 το 2021.
• Τα κρούσματα τετάνου μειώθηκαν από 412 το 2000, σε 43 το 2021.
• Τα κρούσματα κοκκύτη μειώθηκαν από 53,675 το 2000, σε 2,160 το 2021.
• Τα κρούσματα παρωτίτιδας μειώθηκαν από 243,344 το 2000, σε 3,415 το 2021.

Επιπρόσθετα, συμπλήρωσε, «θα πρέπει να τονιστεί ότι χάρη στον εμβολιασμό έναντι της COVID-19, σχεδόν μισό εκατομμύριο ζωές έχουν σωθεί μεταξύ ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, σε 33 χώρες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια».

Επομένως, υπέδειξε, ο ρόλος των εμβολίων στην υγεία, την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και την μείωση της θνησιμότητας παγκοσμίως, είναι καθοριστικός.

Αφού αναφέρθηκε στους στόχους της φετινής εκστρατείας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως «κάθε δόση εμβολίου μετράει για να προστατεύσει εσάς και όσους αγαπάτε. Τα εμβόλια προστατεύουν όλους: παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ηλικιωμένους».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τη Δρ Γιαννάκη, το Υπουργείο Υγείας κατανοώντας τη αξία του εμβολιασμού και ως θέμα δημόσιας υγείας, διαχρονικά έχει εργαστεί και συνεργαστεί με όλους τους εταίρους για την ενίσχυση της έγκαιρης και ισότιμης πρόσβασης του πληθυσμού στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, την επίτευξη ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος, αλλά και την σημασία της ενημέρωσης του πληθυσμού για το θέμα.

Με την εισαγωγή του ΓεΣΥ, πρόσθεσε, το κόστος εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και το Εθνικό Πρόγραμμα εφαρμόζεται δωρεάν στο σύνολο του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και αιτητών ασύλου.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας τόνισε πως, «η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλιακές ομάδες, συνοδευόμενη από εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού και ειδικά μητρώα που θα επιτρέπουν την καταγραφή και παρακολούθηση των εμβολιασμών, βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Υγείας. Ψηλά βρίσκεται επίσης και η ενίσχυση και εφαρμογή πολιτικών σχολιατρικής υγείας που περιλαμβάνουν ελέγχους εισόδου στα σχολεία για την κατάσταση εμβολιασμού, την προώθηση προγραμμάτων εμβολιασμού των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, σε ηλικιωμένους και ευάλωτες ομάδες, αλλά και τη βελτίωση της επικοινωνίας με τη διάθεση υλικού με σκοπό την ευαισθητοποίηση τους».

«Ο εμβολιασμός είναι το θεμέλιο του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και αδιαμφισβήτητο ανθρώπινο δικαίωμα», υπέδειξε σημειώνοντας πως «η έμφαση του Υπουργείου Υγείας στην προστασία των πολιτών από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια δεν θα μπορούσε να είναι πιο κρίσιμη, ή πιο επείγουσα, από τώρα».

«Η πανδημία και άλλες πρόσφατες αναδυόμενες απειλές για την υγεία, κατέστησαν σαφές ότι τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, η βελτιωμένη πρόσβαση και αποδοχή εμβολιασμού και τα ισχυρά εθνικά προγράμματα εμβολιασμού είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της υγείας σε όλο τον κόσμο. Αγαπητοί, προστατέψτε τον εαυτό σας, την οικογένειά σας και την κοινότητά σας με τον εμβολιασμό. Κάθε δόση μετράει!», τόνισε ακόμη.

Καταληκτικά η Δρ Γιαννάκη εξέφρασε τις ευχαριστίες της στην Υπουργό Υγείας, στα μέλη της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και όλους τους συνεργάτες της για το σημαντικό έργο που επιτελούν στην προσπάθεια βελτίωσης της υγείας του Κύπριου Πολίτη, καθώς και στους λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση - Απειλές Χεζμπολάχ: Πώς μια πολεμική σύρραξη θα μας επηρεάσει οικονομικά - Οι πτυχές και τα ακραία σενάρια

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

Απόστολος Λύτρας: Πρώτη νύχτα στη φυλακή - Τα επόμενα βήματα της Δικαιοσύνης - Φωτογραφίες και βίντεο

Άννα Βίσση: Μας δείχνει στο Instagram το νέο της κούρεμα - Δείτε φωτογραφία

Πυρκαγιά σε εξοχική κατοικία τα ξημερώματα - Εκτεταμένες ζημιές, επηρεάστηκαν και παλιά οχήματαΣτελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Σε μία προσπάθεια να ξανασυστηθούν στους πολίτες που τους γύρισαν την πλάτη, βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μέσα από τα συλλογικά όργανα προβαίνουν σε απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Μπορεί για τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ οι απώλειες σε ψήφους να ήταν μεγάλες, όμως όπως έχουμε γράψει ξανά, το καθένα από τα δύο μεγάλα κόμματα κρύφτηκαν προς το παρόν πίσω από τις «νίκες» τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top