ΔΙΕΘΝΗ

«Είναι κόλαση, ένας εμφύλιος ακόμα και εναντίον παιδιών» - Συγκλονίζει ο Μητροπολίτης Σάββας για τον εφιάλτη που έζησε στο Σουδάν - Βίντεο

 «Είναι κόλαση, ένας εμφύλιος ακόμα και εναντίον παιδιών» - Συγκλονίζει ο Μητροπολίτης Σάββας για τον εφιάλτη που έζησε στο Σουδάν - Βίντεο

Συγκλονίζει η μαρτυρία του μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββα για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε μέσα και έξω από την Ιερά Μητρόπολη στο Χαρτούμ αλλά και για την επιχείρηση του απεγκλωβισμού των Ελλήνων από την εμπόλεμη ζώνη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Πήραμε από ένα παιδί αγκαλιά ο καθένας, τουλάχιστον να προστατέψουμε αυτά, και σκεφτήκαμε ότι ήρθε το τέλος».
«Ο πρώτος τους στόχος είναι τα ασθενοφόρα και τα νοσοκομεία, δεν τους νοιάζει αν είναι παιδιά ή έγκυες…», περιγράφει για την «κόλαση», όπως είπε, του εμφυλίου στο Σουδάν ο μητροπολίτης Σάββας, λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος που μετέφερε τους Έλληνες με ασφάλεια στη χώρα μας.

«Είμαστε 22 άνθρωποι εδώ με προορισμό την Ελλάδα και εκτός από εμάς έρχονται και Κύπριοι με ένα ολλανδικό αεροπλάνο. Μας ειδοποίησαν το πρωί να ετοιμαστούμε γιατί φεύγουμε αλλά δεν ξέραμε πολλά πράγματα. Μετά μας είπαν ότι ο Σεχ Αλαμίν (σ.σ. μουσουλμάνος ανώτατος κληρικός του Σουδάν) έστειλε κάποιους να μας πάρουν από εκεί.

»Ήρθαν και μετά από κάτι συνεννοήσεις που είχε ο οδηγός, φύγαμε. Φεύγοντας, έπρεπε να περάσουν από όλα τα σημεία που είχαν πει ότι θα δώσουν αναφορά και ότι θα πάρουν κάποιους από την ελληνική κοινότητα. Κάποιοι δεν μας αναγνώρισαν και χτύπησαν δύο φορές το βανάκι αλλά ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.»

Κατευθυνθήκαμε στο σπίτι του Σεχ Αλαμίν και από εκεί με άλλο αυτοκίνητο πήγαμε στο αεροδρόμιο και τώρα φεύγουμε με το αεροπλάνο», εξιστορεί ο μητροπολίτης Σουδάν για την επιχείρηση απεγκλωβισμού.


«Έχουν μείνει πίσω εγκλωβισμένοι Έλληνες»

«Έχουν μείνει πίσω εγκλωβισμένοι Έλληνες, τους οποίους δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Ήταν ανώφελο να βάλουμε όλους τους υπόλοιπους σε κίνδυνο αλλά ήταν πολύ δύσκολο γιατί μέναμε στο κέντρο οι περισσότεροι και στο κέντρο γίνεται…

»Όσοι έμεναν στα προάστια, μπόρεσαν να έρθουν στο αεροδρόμιο. Αλλά όσοι μέναμε στο κέντρο ήταν φύσει και θέσει αδύνατον να κινηθείς χωρίς να σε χτυπήσουν είτε είσαι πεζός είτε με αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή, που επιχειρήσαμε να βγούμε για να πάμε στη γαλλική πρεσβεία, μας χτύπησαν. Ήμασταν 12 άτομα και δεν βρεθήκαμε στη μέση διασταυρούμενων πυρών», δηλώνει ο Μητροπολίτης Σουδάν.

«Από θαύμα ζούμε»

«Μια ζοφερή στιγμή ήταν και όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί και συμμαζευτήκαμε όλοι μαζί σε μια γωνία και σκεφτήκαμε ότι ήρθε το τέλος. Απλά συμφωνήσαμε να βάλουμε τα σώματά μας πάνω από τα παιδιά, να κρατήσουμε ο καθένας από ένα παιδί για να τα προστατέψουμε και τουλάχιστον να βρουν τα παιδιά. Αν και δεν δείχνουν τέτοια ευαισθησία, δυστυχώς», τονίζει ο μητροπολίτης.

«Από θαύμα ζούμε όσοι ήμασταν μέσα στη Μητρόπολη. Πρόκειται περί κόλασης. Δεν μιλάμε για έναν πόλεμο απλό, μιλάμε για έναν εμφύλιο σε πλήρη εξέλιξη χωρίς καμιά ευαισθησία. Ο πρώτος τους στόχος είναι τα ασθενοφόρα και τα νοσοκομεία, δεν τους νοιάζει αν είναι παιδιά ή έγκυες…», καταλήγει ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.

Πηγή: in.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top