ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έργο ειρήνης η μεταφορά νερού από την Τουρκία δηλώνει ο Ακιντζί

Έργο ειρήνης η μεταφορά νερού από την Τουρκία δηλώνει ο Ακιντζί

“Μιλάμε για το πράσινο νησί αλλά δεν βλέπουμε το πράσινο. Ακόμη και όταν πλένουμε τα δόντια μας έχουμε πρόβλημα” δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ταυτόχρονα ότι το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα θα μπορούσε να είναι “έργο ειρήνης”.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Δασών και Υδάτων, Βεϊσέλ Ερογλου, που βρίσκεται στα κατεχόμενα για την τελετή εφαρμογής του τελευταίου μέρους του αγωγού μεταφοράς νερού, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι “η άλλη κοινότητα μπορεί να επωφεληθεί στο μέλλον και από το φυσικό αέριο που θα μεταφερθεί μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη και από το νερό που θα έρθει από την Ανατολία. Γι` αυτό, αυτό μπορεί να γίνει ένα έργο ειρήνης”.

Ο Τούρκος Υπουργός, αφού μετέφερε την αγάπη και τους χαιρετισμούς του τουρκικού λαού στους “ομοεθνείς” τους στην “ΤΔΒΚ”, χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα πολύ σημαντική, λέγοντας πως θεωρούσαν πως θα ήταν εύκολη δουλειά (το έργο). “Ήταν δύσκολη δουλειά αλλά επιτύχαμε”. Ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι για πρώτη φορά παγκοσμίως χτίστηκε μια γέφυρα από αγωγούς εντός της θάλασσας, λέγοντας παράλληλα ότι κατασκευάζουν μια εξαιρετική εγκατάσταση πόσιμου νερού.

Ο Τούρκος Υπουργός επανέλαβε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου σημειώνοντας ότι με αυτό θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για νερό στο νησί μέχρι το 2050. Το 51% των 75 εκ κμ νερού που θα μεταφέρεται χρονιαία θα είναι για τις πόσιμες ανάγκες και το υπόλοιπο για άρδευση, πρόσθεσε.

Μίλησε επίσης για την οργάνωση των δασών λέγοντας πως θα στηρίξουν τα δάση στα κατεχόμενα και θα φυτευθούν δέντρα που φέρνουν παραγωγή όπως ελιές, αμυγδαλιές, καρυδιές και χαρουπιές. Γίνονται κάποιες ενέργειες για το θέμα ανέφερε λέγοντας ότι θα στείλουν όλα τα εργαλεία και χρειώδη που απαιτούνται. “Εάν γίνουν κινήσεις στους τομείς που φέρνουν εισόδημα όπως γεωργία, δάση, τουρισμός, το μέλλον της ΤΔΒΚ είναι λαμπρό. Και το νερό θα φέρει ζωή εδώ”.

Το θέμα του νερού είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας πως το έργο είναι μια επιτυχία της μηχανικής. Οι Κύπριοι παλιά έπιναν νερό από τις βρύσες αλλά τώρα ακόμη και όταν πλένουν τα δόντια τους έχουν πρόβλημα, όπως είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top