ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές στην Ελλάδα: Διαχείριση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» το Μαξίμου πίσω από τα σενάρια κυβέρνησης ειδικού σκοπού

Εκλογές στην Ελλάδα: Διαχείριση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» το Μαξίμου πίσω από τα σενάρια κυβέρνησης ειδικού σκοπού

Νέα σπίθα στην πολιτική αντιπαράθεση αποτέλεσε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο-έστω θεωρητικό-ενδεχόμενο «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» που θα έχει ως αντικείμενο «την κάθαρση» μετά και την υπόθεση των υποκλοπών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Μέγαρο Μαξίμου εν γένει να «βλέπουν» πίσω από αυτή την αναφορά επιχείρηση διαχείρισης ήττας και «λευκή πετσέτα» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, έκανε χθες λόγο για… μετεξέλιξη της «κυβέρνησης ηττημένων» σε «κυβέρνηση απελπισμένων», μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ διερωτήθηκε, αν μια τέτοια κυβέρνηση θα παρεμβαίνει και στη δικαιοσύνη προκειμένου να φέρει τις εξελίξεις στα μέτρα της. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης πήγε ένα βήμα παραπάνω και «έδωσε περιεχόμενο» στο σενάριο, λέγοντας ότι μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα μπορεί να πάρει καμία ουσιαστική απόφαση για την οικονομία και τις συντάξεις, ενώ δεν θα μπορεί να στέκεται με αυτοπεποίθηση και απέναντι σε μια Τουρκία που επίσης θα έχει βγει με καθαρό ορίζοντα από μια εκλογική διαδικασία.

Κυριάκος Μητσοτάκης για κυβέρνηση ηττημένων

Τούτων δοθέντων, ο κ. Μητσοτάκης πήρε ακόμα μια… πάσα από τα λεχθέντα του κ. Τσίπρα, προκειμένου να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της ενίσχυσης και εν συνεχεία της αυτοδυναμίας της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος να «καούν» αυτά τα σενάρια είναι να είναι η ΝΔ ισχυρή στην κάλπη. Υπογράμμισε, δε, ότι μέσα στις πρώτες 100 μέρες μιας νέας κυβέρνησης ΝΔ θα έρθει και η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσουν τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας, παράλληλα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο protothema.gr ότι προφανώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση λόγω της αδυναμίας του να κάνει «προσπέρασμα», εξ ου και εξυφαίνει διαρκώς σενάρια που φέρνουν τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο πρωταγωνιστή, επιδιώκοντας «να γαντζωθεί στην καρέκλα του στον ΣΥΡΙΖΑ». «Είναι τρομακτικό το ενδεχόμενο που παρουσιάζει να παγώσουμε τις ζωές μας για μερικούς μήνες, προκειμένου να διερευνηθεί με κυβέρνηση ειδικού σκοπού τις υποκλοπές», προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

«Όχι» από Ανδρουλάκη

Λίγο πριν το φινάλε της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Τσίπρας είχε ανατροφοδοτήσει τη συζήτηση για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει μια κυβέρνηση συνεργασίας, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής του συνέντευξης από το Ζάππειο. «Ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους ειδικούς σκοπούς που είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας και για την κοινωνία», είπε ο κ. Τσίπρας, βάζοντας «φωτιά στα τόπια» και τροφοδοτώντας τα σενάρια για μια κυβέρνηση που θα μπορούσε να έχει ως μοναδική αποστολή ακόμα και ένα ειδικό δικαστήριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να μην μπήκε σε λεπτομέρειες, ο «σπόρος» όμως έπεσε, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ιαφοροποιήθηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ζητώντας προανακριτική και όχι εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν «τσίμπησε» στο σενάριο της κυβέρνησης ειδικού σκοπού, εμμένοντας σε μια πρόταση συνεργασίας σε προγραμματική βάση. Μάλιστα, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο του Alpha, ο κ. Ανδρουλάκης καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι δίνει «όπλα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τον αποκάλεσε και «χορηγό» της ατζέντας του πρωθυπουργού. «Όλα αυτά κάνουν τον κ. Μητσοτάκη να βγαίνει από τη δύσκολη θέση», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης, ρίχνοντας «πόρτα» στο σενάριο που υπενόησε ο κ. Τσίπρας.

«Μετεξέλιξη της κυβέρνησης ηττημένων»

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, εκτιμούν ότι αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας συνιστά εμπράκτως μια «μετεξέλιξη της κυβέρνησης των ηττημένων» και μια απέλπιδα προσπάθεια του κ. Τσίπρα να βρει μια «συγκολλητική ουσία» μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να δημιουργήσει συνθήκες αναταραχής μετά την πρώτη κάλπη.

Αλέξης Τσίπρας για κυβέρνηση ειδικού σκοπού

«Είναι χρυσός χορηγός ο κ. Τσίπρας. Και είναι χρυσός χορηγός, διότι οι Έλληνες δεν είναι κορόιδα. Οι Έλληνες καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά ότι είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία και για την καρέκλα και δεν ενδιαφέρεται για τα ουσιαστικά προβλήματα που έχει ο ελληνικός λαός», είπε με νόημα χθες η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας επίσης στον Alpha.

Από τη Θεσσαλονίκη, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να διέγνωσε «συμπτώματα πανικού» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, χρεώνοντάς του φόβο ενόψει της πολιτικής αλλαγής, απέφυγε, όμως, να ανατροφοδοτήσει το σενάριο. Ομοίως και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου που αναφέρθηκε στη συνέντευξη Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 με μόνη αναφορά στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη στάση μερίδας συγγενών θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη που κατέθεσαν μηνύσεις και εις βάρος πολιτικών προσώπων.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βηρυτό

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top