ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανώτατο Δικαστήριο: Καθ’ ολοκληρία αντισυνταγματικοί οι Νόμοι της Βουλής για ΦΠΑ σε πετρελαιοειδή και ηλεκτρική ενέργεια

Ανώτατο Δικαστήριο: Καθ’ ολοκληρία αντισυνταγματικοί οι Νόμοι της Βουλής για ΦΠΑ σε πετρελαιοειδή και ηλεκτρική ενέργεια

Αντισυνταγματικούς καθ’ ολοκληρίαν λόγω του ότι παραβιάζεται η Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, έκρινε σήμερα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε δύο διαφορετικές Αναφορές, τους δύο Νόμους που ψηφίστηκαν από την Βουλή των Αντιπροσώπων, ύστερα από σχετικές προτάσεις νόμου που είχαν κατατεθεί από βουλευτές, και αφορούν ο μεν πρώτος, στη μη επιβολή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονταν τα πετρελαιοειδή, και ο δε δεύτερος, στην επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 στην αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων που είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Και οι δύο νόμοι κρίθηκαν ως αντισυνταγματικοί κατόπιν δύο Αναφορών του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα:

Ο πρώτος νόμος με τίτλο «Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2022» που ψήφισε η Βουλή και αφορούσε στη μη επιβολή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή, προέβλεψε τον μη συνυπολογισμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αξία παράδοσης πετρελαιοειδών επί της οποίας επιβάλλεται ο ΦΠΑ.

Με τον δεύτερο νόμο που φέρει τίτλο «Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ.3) Νόμος του 2022», η Βουλή τροποποίησε το Έκτο Παράρτημα του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου του 2000, ώστε να επιβάλλεται μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στο ενσωματωμένο μέρος των τελικών λογαριασμών προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος που αφορά στην αναπροσαρμογή τιμή των καυσίμων, στην οποία περιλαμβάνονται: Το ποσοστό κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το κόστος αγοράς καυσίμων και το κόστος διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, και για τους δύο υπό Αναφορά νόμους, έκρινε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσω της ψήφισης των προτάσεων νόμου, παρενέβη στην αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας να ρυθμίζει τη ροή εσόδων του Κράτους και κατ’ επέκταση, να διασφαλίζει το δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο και στις δυο Αναφορές συμφώνησε με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ότι, η άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής και διασφάλιση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού καθορίζεται από την εκτελεστική εξουσία με στόχο την υλοποίηση των νομικών δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Το γεγονός ότι τέτοια άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, μετά από την έγκριση του Προϋπολογισμού από την Βουλή των Αντιπροσώπων, αποτελεί αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας προκύπτει τόσο από τη φύση της εξουσίας όσο και από τις νομοθετικές πρόνοιες του περί Δημοσιονομικής Ευθύνης και Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου ο οποίος μεταφέρει τις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αυτές απορρέουν από την Οδηγία της ΕΕ σχετικά με τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών μελών (Οδηγία 2011/85/ΕΕ).

Περαιτέρω, στην Αναφορά για τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών παραβιάζεται και από το γεγονός ότι ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμος του 2000, ορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο ως αρμόδιο για τροποποίηση του Έκτου Παραρτήματος, με αποτέλεσμα ο υπό Αναφορά Νόμος να προκαλεί εξόφθαλμη παραβίαση της αρμοδιότητας της εκτελεστικής εξουσίας.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας τις υποθέσεις χειρίστηκε η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας κα Έλενα Συμεωνίδου.

Ανώτατο: Αντισυνταγματικός ο νόμος για δικαιώματα εκπαιδευτικών αορίστου

Αντισυνταγματικός είναι ο νόμος για τα δικαιώματα και ωφελήματα εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο, με το αιτιολογικό ότι αντίκειται στην Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, συμφωνώντας έτσι με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρει πως η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου ομόφωνα γνωμοδότησε στις 12 Ιουνίου ότι ο «περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ( Τροποποιητικός) Νόμος του 2022» που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από πρόταση νόμου που είχε κατατεθεί από Βουλευτές, και αφορά στα δικαιώματα και ωφελήματα των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, «είναι αντισυνταγματικός αφού παραβιάζει την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών».

Ο νόμος κρίθηκε ως αντισυνταγματικός κατόπιν Αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, αναφέρεται.

Ως το Ανώτατο Δικαστήριο γνωμοδότησε, «η Βουλή των Αντιπροσώπων, διά του υπό Αναφορά Νόμου, άσκησε παρεμβατικό ρόλο στον καθορισμό των δικαιωμάτων και ωφελημάτων των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, καθώς επιχείρησε ουσιαστικά, να αντικαταστήσει πρόνοιες υφιστάμενων όρων υπηρεσίας, οι οποίοι αποφασίζονται από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεννόηση με τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών και περιλαμβάνονται στις έγγραφες συμβάσεις στη βάση των οποίων υπηρετούν οι εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου».

Ειδικότερα, προστίθεται στην ανακοίνωση, το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ότι το ζήτημα καθορισμού των δικαιωμάτων εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας, ως εργοδότη των προσώπων αυτών.

Επιπρόσθετα συμφώνησε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, διά του υπό Αναφορά Νόμου, «επεμβαίνει σαφώς στο πεδίο της εκτελεστικής εξουσίας, ακόμα και με τη μορφή της διοικητικής αυτής λειτουργίας, στην οποία υπάγεται ο διακριτός ρόλος των ανωτέρω Υπουργών».

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε περαιτέρω ότι «η απόδοση δικαιώματος προς εργοδοτούμενους θα πρέπει να γίνεται στα όρια των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων εκάστης εξουσίας, και στο ορθό πλαίσιο και διά του ορθού θεσμικά τρόπου».

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας την υπόθεση χειρίστηκαν η Ειρήνη Νεοφύτου, Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας και η Κάτια Χατζηδημητρίου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top