ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκλονίζουν περιστατικά διακρίσεων φύλου στην εργασία - Γυναίκες απολύονται λόγω… εγκυμοσύνης

Συγκλονίζουν περιστατικά διακρίσεων φύλου στην εργασία - Γυναίκες απολύονται λόγω… εγκυμοσύνης

Συγκλονισμό προκαλούν περιστατικά διακρίσεων φύλου στην εργασία που αφορούν γυναίκες που απολύονται επειδή έγιναν μητέρες ή λόγω της εγκυμοσύνης τους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουΐζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου ανέφερε ότι υπάρχουν καταγγελίες από γυναίκες στην Επιτροπή Ισότητας αλλά ευτυχώς όχι σε ανησυχητικό βαθμό.

«Μας χαροποιεί ότι υπάρχει ρητή νομοθεσία που χειρίζεται το θέμα αυτό, σχετικά με το τι μπορεί να κάνει το θύμα και μπορεί να κάνει την καταγγελία. Ο νόμος της μητρότητας είναι αυστηρός», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κα. Ζαννέτου, όταν υπάρχει καταγγελία για απόλυση λόγω εγκυμοσύνης και υπάρχει έκθεση από επιθεωρητή, τότε δίνεται δωρεάν νομική αρωγή στο θύμα για να πάει στο δικαστήριο.

Ερωτηθείσα για την αντιμετώπιση που θα έλαβε η γυναίκα σε περίπτωση που επιστρέψει στην δουλειά που απολύθηκε, η κα. Ζαννέτου ανέφερε ότι συνήθως λαμβάνουν την αποζημίωση  που θα αποφασίσει από το δικαστήριο.

«Σίγουρα όμως οι συνθήκες που θα επιστρέψει η γυναίκα είναι ένας σοβαρός παράγοντας να μην θέλεις να πας στην ίδια εργασία. Αν τεθεί θέμα επαναπρόσληψης σε δικαστική διαδικασία, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσει η κοπέλα, αν θέλει όντως να πάει πίσω», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, η κα. Ζαννέτου αναφέρθηκε στην διαφορά μεταξύ του εργασιακού εκφοβισμού και των περιστατικών διακρίσεις φύλου στην εργασία.

«Ο εργασιακός εκφοβισμός, ο οποίος δεν είναι και θεσμοθετημένος, δεν σχετίζεται με το φύλο ενώ οι διακρίσεις φύλου γίνονται είτε επειδή είναι γυναίκα, όπως για παράδειγμα η απόλυση μια γυναίκας επειδή είναι έγκυος, είτε αφορούν σεξουαλική παρενόχληση είτε αφορούν παρενόχληση στο χώρο εργασίας», εξήγησε.

Από πλευράς της η Κοινωνιολόγος από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) αναφέρθηκε στις βασικές προϋποθέσεις για την προστασία των εγκύων γυναικών:

- Νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της μητρότητας.

- Λήψη ερευνητικών δεδομένων για να εξετάζεται πως προστατεύονται οι έγκυες γυναίκες από τις απολύσεις.

- Ζήτημα ενημέρωσης αφού ακαδημαϊκά δεδομένα δείχνουν ότι κύπριες μητέρες δεν έχουν πλήρη γνώση των δικαιωμάτων τους.

Δείτε σχετικό απόσπασμα:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top