ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αννίτα εν μέσω τάσεων στον ΔΗΣΥ

Αννίτα εν μέσω τάσεων στον ΔΗΣΥ

Kάθε άλλο παρά χωρίς εμπόδια φαίνεται να είναι η επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ, μετά την εκλογική ήττα του Φεβρουαρίου, ακόμη και μετά την ανάδειξη νέας ηγετικής ομάδας, η οποία καλείται να παντρέψει τις διαφορετικές τάσεις που λειτουργούν στο κόμμα.

Πιο ευδιάκριτες είναι δύο ομάδες, από την μια είναι τα στελέχη που θέλουν το κόμμα να ασκεί σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και από την άλλη είναι η τάση που εκπροσωπείται από στελέχη που υποστηρίζουν ότι το κόμμα θα πρέπει να επουλώσει τις πληγές και δεν έχει την πολυτέλεια να πάει κόντρα στο ένα τρίτο των ψηφοφόρων του, που στήριξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η παρέμβαση που έγινε χθες από τον τέως υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, ασφαλώς δεν αποδίδεται σε καμιά από τις δύο πιο πάνω τάσεις. Δείχνει όμως ότι στον ΔΗΣΥ μαίνεται μια πάλη ιδεών και θέσεων, χωρίς ξεκάθαρο προσανατολισμό. Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης υπερασπίστηκε την άποψη της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη ότι δεν θα πρέπει να παραταθούν τα μέτρα στήριξης των πολιτών για τις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία είχαν υιοθετηθεί επί δικής του θητείας. Η παρέμβαση Πετρίδη έχει τη σημασία της γιατί κάθε άλλο παρά θεωρείται φίλα προσκείμενος στον Νίκο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνησή του.

«Ως Υπουργός που εισήγαγα τα μέτρα θεωρώ ορθή την πρόθεση της κυβέρνησης». «Τα έκτακτα μέτρα πρέπει να τερματιστούν, με την τιμή καυσίμων χαμηλότερη από πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, την άδικη καθολικότητα του μέτρου κλπ», πρόσθεσε. «Τέτοιες τοποθετήσεις συνιστούν διολίσθηση ΔΗΣΥ σε λαϊκισμό», κατέληξε ο τέως ΥΠΟΙΚ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Πινδάρου. Της παρέμβασης Πετρίδη είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ που καλούσε την κυβέρνηση να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης των πολιτών. Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και το ΑΚΕΛ.

Και ο Αβέρωφ στο χορό

Από δεξιά του ΔΗΣΥ βγήκε όμως και ο τέως πρόεδρος, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος άσκησε κριτική στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη με αφορμή την παρουσία του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και την αναφορά του ότι μπορεί να είναι ο Πρόεδρος που θα λύσει το Κυπριακό. «Την επαύριο όμως των απαράδεκτων δηλώσεων Ερντογάν στα κατεχόμενα, ο οποίος απορρίπτει το συμφωνημένο πλαίσιο, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα από ευχολόγια και ευχάριστες διατυπώσεις. Απαιτούνται συγκεκριμένες, δυναμικές πρωτοβουλίες, όπως η συμπερίληψη στην ατζέντα τόσο του ενεργειακού όσο και της περιφερειακής ασφάλειας. Το όχημα της λύσης χρειάζεται οδηγό – ο συνοδηγός, ακόμα κι αν πετύχουμε να είναι Ευρωπαίος, όσο καλός κι αν είναι, δεν αρκεί», είπε χαρακτηριστικά την ώρα μάλιστα- που έχει και αυτό τη σημασία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και η πρόεδρος του κόμματος, έλειπαν εκτός Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αννίτα Δημητρίου, που εκτελούσε επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία ως πρόεδρος της Βουλής, είπε ενώπιον του ιρλανδικού κοινοβουλίου Seanad Éireann ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.

Εχει επιλογές ο Χριστοδουλίδης

Η παρέμβαση Αβέρωφ έγινε την ώρα που ο Νίκος Χριστοδουλίδης γινόταν δεκτός μετά βαΐων στο πιο ψηλό επίπεδο από την Πολιτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο του επεφύλαξε θερμή υποδοχή, και παρέθεσε δείπνο προς τιμή του. Η υποδοχή αυτή είναι ενδεικτική της επιθυμίας του ΕΛΚ να διατηρήσει στους κόλπους του τον Νίκο Χριστοδουλίδη λόγω της σημασίας που έχει η συμμετοχή αρχηγών κρατών σε μια πολιτική ομάδα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θεωρεί το ΕΛΚ ως το πολιτικό του σπίτι αλλά οι ενστάσεις που εγείρει ο ΔΗΣΥ για τη συμμετοχή υπουργών δημιουργούν πρόβλημα. Η πρόσκληση που εξασφάλισε από την πολιτική ομάδα «Renew Europe» για συμμετοχή μαζί με τους υπουργούς του, δίδει στον Νίκο Χριστοδουλίδη μια εναλλακτική διέξοδο. Η πολιτική ομάδα «Renew» στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχει και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεν έχει το εκτόπισμα του ΕΛΚ αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια υπολογίσιμη πολιτική ομπρέλα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top