ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο: Τρεις ώρες πριν τη βύθιση πετάξαμε έναν μικρό κάβο στο αλιευτικό – Tον έλυσαν οι μετανάστες, λέει το Λιμενικό

Ναυάγιο: Τρεις ώρες πριν τη βύθιση πετάξαμε έναν μικρό κάβο στο αλιευτικό – Tον έλυσαν οι μετανάστες, λέει το Λιμενικό

Ανακοίνωση σχετικά με το αν επιχειρήθηκε ρυμούλκηση του αλιευτικού, το οποίο βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, τα ξημερώματα της (Τετάρτης 14/6), εξέδωσε το Λιμενικό.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «τρεις ώρες περίπου νωρίτερα από τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους, το παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο αλιευτικό προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων.

«Αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το σκάφος του Λιμενικού απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το αλιευτικό από κοντινή απόσταση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού:

«Τρεις ώρες περίπου νωρίτερα από τη βύθιση του Α/Κ σκάφους, το Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο Α/Κ προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων. Αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το ΠΠΛΣ απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το Α/Κ από κοντινή απόσταση».

Σιακαντάρης, κυβ. εκπρόσωπος: Το Λιμενικό προσέγγισε το αλιευτικό δύο ώρες πριν το ναυάγιο – Έλαβε απάντηση «No help… Go Italy»

“Το λιμενικό έδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί με πλήρη επάρκεια σε ανάλογα περιστατικά”, είπε νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης για το τραγικό ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου. Διευκρίνισε ότι «το σκάφος του λιμενικού προσέγγισε το αλιευτικό δύο ώρες πριν από το ναυάγιο. Οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν κάθε βοήθεια και το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του». «Το λιμενικό δεν έριξε προς το αλιευτικό σχοινί πρόσδεσης» ξεκαθάρισε. «Δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά» υπογράμμισε.

«Οι Λιμενικές αρχές προχώρησαν γρήγορα στο στάδιο της προανάκρισης. Εντόπισαν εννέα ανθρώπους εκ των διασωθέντων ναυαγών, ως υπόπτους διακινητές και ως εκ τούτου, διαχωρίζεται η μοίρα τους από εδώ και στο εξής από τους υπόλοιπους ναυαγούς. Κρατούνται στην Καλαμάτα και ο ένας στο νοσοκομείο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το πρωί της Παρασκευής μίλησε στην ΕΡΤ το πρωί ο Νίκος Αλεξίου, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού επιμένοντας ότι «δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης τους σκάφους».

Σχολιάζοντας την πληροφορία για το εάν έχουν χρησιμοποιηθεί σχοινιά στο πλοίο εξήγησε ότι το λιμενικό δεν έκανε κάτι τέτοιο αλλά τα σχοινιά τα είχαν πετάξει ναύτες από το εμπορικό πλοίο που τους πέταξαν εφόδια. Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Αλεξίου υποστήριξε ότι η βύθιση του σκάφους των διακινητών, παρουσία παραπλεόντων σκαφών του λιμενικού σώματος έγινε όταν οι μετανάστες από τις αφρικανικές χώρες, άγνωστο για ποιο λόγο, μετακινήθηκαν προς μια κατεύθυνση αλλάζοντας την ευστάθεια του πλοίου με τους 750 ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ στο ΚΥΤ Μαλακάσας βρίσκονται, πλέον, οι 71 διασωθέντες από το ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου

Έφτασαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μαλακάσας, οι 71 διασωθέντες που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος που ναυάγησε σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου. Τους διασωθέντες συνόδευσε κλιμάκιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που είχε μεταβεί στην Πύλο όπου και συνέδραμε τις τοπικές αρχές και προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια. Με την άφιξή τους στη Δομή, τους έγινε η απαραίτητη ενημέρωση.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top