ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεντρικοί Τραπεζίτες: Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ και μετά τον Ιούλιο

Κεντρικοί Τραπεζίτες: Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ και μετά τον Ιούλιο

Υπέρ των σχεδίων για νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, τάχθηκαν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ωστόσο, διίστανται οι απόψεις σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθηθεί περαιτέρω, καθώς ο υποκείμενος (ή δομικός) πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός, ακόμη και όταν η οικονομία αναπτύσσεται ελάχιστα.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών, στο 3,50%, την Πέμπτη, 15 Ιουνίου, και δήλωσε ότι θα κινηθεί εκ νέου τον Ιούλιο, συνεχίζοντας τον ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία της τράπεζας.

Κανένας από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δεν πήρε σαφή θέση για τη δράση των επιτοκίων πέραν του Ιουλίου, αλλά αρκετοί άφησαν να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσει.

"Έχουμε ακόμη περισσότερο έδαφος να καλύψουμε", δήλωσε ο Πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel σε ομιλία του. "Ίσως χρειαστεί να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια μετά τις καλοκαιρινές διακοπές", σημείωσε.

Ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης Pierre Wunsch, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισαν το πρόβλημα πληθωρισμού της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι η τράπεζα θα πρέπει να δει μια "σημαντική" μείωση του υποκείμενου πληθωρισμού, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, για να μην αυξήσει τα επιτόκια τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

"Αν ο δομικός (πληθωρισμός) διατηρηθεί γύρω στο 5%, σε ετήσια βάση, τους επόμενους μήνες, τότε θα αυξήσουμε τα επιτόκια και μετά τον Σεπτέμβριο", πρόσθεσε.

"Αν εξετάσουμε τα στοιχεία σε μηνιαία βάση, αυτά είναι γύρω στο 0,4% κάθε μήνα για πάνω από ένα χρόνο", είπε. "Δεν βλέπουμε, πραγματικά, μια επιβράδυνση (του πληθωρισμού) εκεί", σημείωσε.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός υποχώρησε στο 5,3% τον Μάιο, αλλά ένα μεγάλο μέρος της πτώσης οφείλεται σε μια εφάπαξ έκπτωση στις τιμές των γερμανικών μεταφορών.

Ο κ. Wunsch έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα μπορούσε να φτάσει το 4% εάν ο υποκείμενος πληθωρισμός δεν περιοριστεί. Την Παρασκευή δήλωσε ότι οι συνθήκες για ένα τέτοιο επιτόκιο υλοποιούνται.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Robert Holzmann, ένας από τους πιο ειλικρινείς συντηρητικούς της νομισματικής πολιτικής, υποστήριξε την Παρασκευή ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις, πέραν του Ιουλίου.

Ο Gediminas Simkus, Κεντρικός Τραπεζίτης της Λιθουανίας, αντέκρουσε τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων στις αρχές του 2024, λέγοντας ότι μια τόσο γρήγορη αντιστροφή της πολιτικής θα ήταν αινιγματική.

Εντασσόμενος στην ομάδα που υποστηρίζει την αύξηση των επιτοκίων, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Εσθονίας Madis Muller δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες δράσεις.

"Τα επιτόκια της Ευρωζώνης δεν έχουν ακόμη κορυφωθεί", ανέφερε ο κ. Muller σε δήλωσή του. "Ο απώτερος στόχος είναι σαφής για την κεντρική τράπεζα - πρέπει να θέσουμε γρήγορα υπό έλεγχο την αύξηση των τιμών".

Η ΕΚΤ έχει πει εδώ και καιρό ότι μόλις τα επιτόκια κορυφωθούν θα παραμείνουν εκεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αλλά οι αγορές πάντα αμφέβαλλαν γι' αυτό, κυρίως επειδή αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, γεγονός που θα μπορούσε στη συνέχεια να αναγκάσει την ΕΚΤ να πράξει το ίδιο.

Οι αγορές έχουν πλέον τιμολογήσει πλήρως μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων και βλέπουν μεγάλη πιθανότητα δεύτερης κίνησης στο 4% έως τον Οκτώβριο, ακόμη και αν η αβεβαιότητα παραμένει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Με Σύρους πρόσφυγες θέλει να πιέσει την Ευρώπη ο ηγέτης της Χεζμπολάχ

Μονή Αββακούμ: Συνεχίζονται οι καταθέσεις ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής – Πέρνουν σειρά οι άλλοι τρεις μοναχοί

Καλά νέα για καταναλωτές: Επιτέλους τέλος στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων - Έρχονται μειώσεις - Πότε να τις αναμένουμε

Έδειξε πλαστή ταυτότητα και έσπρωξε αστυνομικό για να διαφύγει - Τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι στην κατοχή του

Έμιλι Ραταϊκόφσκι: Η φωτογραφία στο Instagram που τη δείχνει να θηλάζει τον γιο της



Τι αφήνει πίσω της η Ολγκίν: Το παρασκήνιο από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Η έκπληξη και η έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ

Τι αφήνει πίσω της η Ολγκίν: Το παρασκήνιο από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Η έκπληξη και η έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ

Κανείς δεν ανέμενε ότι θα έβγαινε άσπρος καπνός από την τελευταία συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν η οποία τη Δευτέρα, είχε τις τελευταίες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και με τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επέμενε στις δικές του γνωστές θέσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top