ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: «Η Κυβέρνηση θα προωθήσει μονομερώς την δικαστική μεταρρύθμιση»

Νετανιάχου: «Η Κυβέρνηση θα προωθήσει μονομερώς την δικαστική μεταρρύθμιση»

Η δικαστική μεταρρύθμιση θα εφαρμοσθεί από την Κυβέρνηση μονομερώς, δήλωσε το πρωί της Κυριακής (18/6) ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, στην τακτική ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

«Αυτήν την εβδομάδα η Kυβέρνηση θα προβεί σε πρακτικά βήματα με στόχο την εφαρμογή της δικαστικής μεταρρύθμισης», δήλωσε ο Νετανιάχου, κατηγορώντας παράλληλα τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ και Μπένι Γκαντς, ότι «έπαιξαν πολιτικά παιχνίδια» κατά την διάρκεια των διακομματικών διαπραγματεύσεων για το ζήτημα υπό την αιγίδα του Προέδρου της χώρας, Ισαάκ Χέρτσογκ.

«Οι εκπρόσωποί των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν έδειξαν προθυμία να ανευρεθεί κοινός τόπος ούτε στο ελάχιστο», πρόσθεσε. «Η Κυβέρνηση θα προωθήσει την νομοθετική διαδικασία κατά τρόπο συγκρατημένο, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψιν την λαϊκή εντολή που έχει λάβει για να πραγματώσει το πρόγραμμά της», κατέληξε ο ισραηλινός Πρωθυπουργός.

Όπως μεταδίδει το κρατικό ραδιόφωνο, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, τα κόμματα της συμπολίτευσης θα προωθήσουν τροποποιήσεις στα ήδη κατατεθειμένα νομοσχέδια, που θα ορίζουν τα όρια εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας όσον αφορά την δικαστική παρέμβαση στο νομοθετικό κυβερνητικό έργο, «ως ένα πρώτο μονομερές μέτρο αναθεώρησης των μεταρρυθμίσεων, όπως αρχικά είχαν διατυπωθεί στις σχετικές προτάσεις νόμου».

Από την άλλη, αυξάνονται οι πιέσεις προς την Κυβέρνηση εκ μέρους των θρησκευτικών κομμάτων των Υπερορθόδοξων Εβραίων, που επιθυμούν να νομοθετηθεί ρητά ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να ακυρώσει διάταξη νόμου, που θα έχει υπερψηφισθεί από το κοινοβούλιο, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι οι διακομματικές συνομιλίες συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης έχουν αποβεί αμετάκλητα άκαρπες.

Στο μεταξύ, ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της προωθούμενης δικαστικής μεταρρύθμισης επαναλήφθηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε πάνω από 150 σημεία της χώρας, με την κεντρική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ να έχει συγκεντρώσει 100.000 πολίτες. Χθες συμπληρώθηκαν έξι μήνες διαδηλώσεων κατά της Κυβέρνησης Νετανιάχου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η αναθεώρηση ορισμένων σημείων της δικαστικής μεταρρύθμισης, που θα αφορά την νομική επαναδιατύπωση της αναλογικότητας ως προς την δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να παρέμβει στο γράμμα και στο πνεύμα ήδη ψηφισθέντος νομοθετήματος, δεν θα προκαλέσει οξεία αντίδραση της αντιπολίτευσης, επειδή η συγκεκριμένη επαναδιατύπωση έχει προταθεί από εν ενεργεία δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, που μεταδίδονται σήμερα από τα τοπικά ΜΜΕ, σε αντίθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει στις διακομματικές συνομιλίες, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς «Παράταξης Εξουσίας», Μπένι Γκαντς, φέρεται να δήλωσε στο πλαίσιο των κομματικών συλλογικών οργάνων ότι «προτίθεται να επανέλθει στις διακομματικές διαπραγματεύσεις, αφότου συνέλθει σε σώμα η επιτροπή τοποθετήσεων και προαγωγών των δικαστών λειτουργών».

Η σημερινή δήλωση του Βενιαμίν Νετανιάχου είναι η πρώτη που διατυπώνει για την προώθηση της δικαστικής μεταρρύθμισης, μετά την διακοπή των διακομματικών διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται κατόπιν πρωτοβουλίας και υπό την αιγίδα του Προέδρου της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τρέχει η Πυροσβεστική: Νέα πυρκαγιά στην Πάφο – Διαχειρίσιμη η φωτιά στην Ανάγια

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

Καταστήματα πώλησης επίπλων: Τι αφορούσε ο έλεγχος, η κυριότερη παραβίαση και τα ποσοστά  

Υστερούν τα δικαιώματα ασθενών στην Κύπρο: Σοκάρουν όσα βιώνουν οι ηλικιωμένοι - «Φωνές» για υποστελεχωμένα τμήματα

Eurovision 2024: Σαρωτικός ο δεύτερος ημιτελικός στο ΡΙΚ - Δείτε τα ποσοστά τηλεθέασης



Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Υψώνει τον «τοίχο» αδιαλλαξίας ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αρνούμενος ακόμα και μία άτυπη τριμερή συνάντηση, επιμένοντας σε κυριαρχική ισότητα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top