ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές στην Ελλάδα: Ψηφίζουν σήμερα οι Έλληνες του εξωτερικού - Tι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Εκλογές στην Ελλάδα: Ψηφίζουν σήμερα οι Έλληνες του εξωτερικού - Tι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Με την ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού άνοιξε σήμερα η αυλαία των ελληνικών βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Οι 25.610 Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, προσέρχονται στις κάλπες, σήμερα Σάββατο, μία ημέρα πριν από τις εκλογές στην ελληνική επικράτεια.

Πώς ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού στις εκλογές

Ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας είναι ανάλογος με εκείνον που ισχύει και εφαρμόζεται στο εσωτερικό της χώρας. Η διάρκεια της ψηφοφορίας σε όλα τα εκλογικά τμήματα είναι από τις 7.00 μέχρι τις 19.00 τοπική ώρα.

Τα δύο εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας (από ένα σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ) είναι αυτά που άνοιξαν πρώτα για τους ψηφοφόρους. Σε αυτά η εκλογική διαδικασία είναι σε εξέλιξη από τις 00:00 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας και ολοκληρώνεται στις 12:00 το μεσημέρι, καθώς η χώρα των καγκουρό έχει +7 ώρες διαφορά με την Ελλάδα.

Αντίστοιχα, οι τελευταίες κάλπες θα κλείσουν στις τρεις πόλεις της δυτικής ακτής της Βόρειας Αμερικής, όπου συγκροτήθηκε από ένα εκλογικό τμήμα και συγκεκριμένα στο Λος 'Αντζελες και το Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ και στο Βανκούβερ του Καναδά. Με δεδομένο ότι με αυτές τις πόλεις έχουμε -10 ώρες διαφορά, οι κάλπες εκεί θα ανοίξουν σήμερα στις 17:00 και θα κλείσουν στις 05:00 το πρωί της Κυριακής.

Στήθηκαν εκλογικά τμήματα στα 35 χώρες σε όλον τον κόσμο

Η ψηφοφορία πραγματοποιείται στα συνολικά 102 εκλογικά τμήματα που συστάθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο. Τα εκλογικά τμήματα συγκροτήθηκαν κυρίως σε κτίρια πρεσβειών και προξενείων των ελληνικών αρχών, αλλά και σε γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων, καθώς και σχολεία. Για τη συγκρότηση εκλογικού τμήματος σε μια πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων. Σε όσες πόλεις δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός, οι ψηφοφόροι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε άλλη πόλη ή και χώρα.

Πού βρίσκονται οι περισσότεροι απόδημοι

Ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων του εξωτερικού είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικά τμήματα ευρωπαϊκών πόλεων και συγκεκριμένα σε Λονδίνο (4.414), Βρυξέλλες (1.716), 'Αμστερνταμ (1.055), Βέρνη (1.008), Λευκωσία (893), Παρίσι (836), Βερολίνο (810), Μόναχο (731), Χάγη (715) και Λουξεμβούργο (665).

Για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, ή να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800, που λειτουργούν από τις 08:00 έως τις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Οι εκλογείς προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα τους έχοντας μαζί τους κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας όπως την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο τους. Η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

Στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν και οι Έλληνες ναυτικοί, έστω και αν δεν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού των εκλογικών τμημάτων. Υποχρεούνται, όμως, να έχουν μαζί τους, εκτός από ταυτότητα ή διαβατήριο και το ελληνικό ναυτικό τους φυλλάδιο.

Για την ψηφοφορία των εκλογέων χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται σταυροί προτίμησης δίπλα από ονόματα υποψηφίων, ανεξάρτητα αν αυτές οι εκλογές διεξάγονται με λίστα. Πάντως τυχόν «σταυρωμένα» ψηφοδέλτια θα προσμετρώνται ως έγκυρα. Οι ψήφοι που καταγράφονται στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού προσμετρώνται στο γενικό αποτέλεσμα για την κατανομή του συνολικού αριθμού των εδρών που αναλογούν σε κάθε κόμμα, καθώς και στο αποτέλεσμα για την κατανομή των εδρών Επικρατείας κάθε κόμματος.

Όταν κλείσουν οι κάλπες οι εφορευτικές επιτροπές δεν κάνουν διαλογή ψηφοδελτίων και εξαγωγή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο κάθε εκλογικό τμήμα. Όπως συνέβη και στις εκλογές του Μαΐου, θα περιοριστούν στην καταμέτρηση των φακέλων, χωρίς να τους ανοίξουν και θα ενημερώσουν το υπουργείο Εσωτερικών για τον αριθμό των ψηφισάντων. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν αεροπορικώς στην ελληνική πρωτεύουσα και στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

 

Με τις τελευταίες συγκεντρώσεις των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Παρασκευής, η προεκλογική περίοδος για τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας, που διεξάγονται την Κυριακή 25 Ιουνίου.

Μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Σύνταγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «η πολιτική υπευθυνότητα στις 25 Ιουνίου θα οδηγήσει στην εθνική σταθερότητα». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ έχει βαθιά λαϊκό χαρακτήρα και αναφέρθηκε σε σειρά πολιτικών που εφαρμόστηκαν την προηγούμενη τετραετία προς όφελος, όπως είπε, των νέων, των ελεύθερων επαγγελματικών και των αγροτών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στους τέσσερις βασικούς στόχους για την επόμενη τετραετία. Καλύτεροι μισθοί, ποιοτική, δημόσια και δωρεάν υγεία, αποτελεσματικό κράτος και ισχυρή Ελλάδα.

Από την πλευρά του, μιλώντας στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το κόμμα του δίνει τη μάχη με αφοσίωση στη δικαιοσύνη, στη δημοκρατία, στην ισότητα και υπογράμμισε ότι το δίλημμα των εκλογών της Κυριακής είναι ανάμεσα στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να κρύψει το «σκληρό και βάρβαρο πυρήνα του προγράμματος του».

Από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι στις 25 Ιουνίου θα αναγεννηθεί ο πραγματικός πολιτικός αντίπαλος της ΝΔ και επιτέθηκε τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Αλέξη Τσίπρα. Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη ζήτησε αύξηση των ποσοστών του κόμματός του, προκειμένου όπως είπε να ενισχυθεί η πραγματική αντιπολίτευση εντός και εκτός Βουλής.

Σημειώνεται ότι οι εκλογές της Κυριακής θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το οποίο δίνει μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ΝΔ φαίνεται να κινείται σε ποσοστά πάνω του 40% εξασφαλίζοντας την αυτοδυναμία ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ θα κινηθούν στα ποσοστά των εκλογών του Μαΐου. Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας, Μέρα25, Νίκη και Σπαρτιάτες θα δώσουν μάχη προκειμένου να περάσουν το 3% που εξασφαλίζει είσοδο στη Βουλή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top