ΥΓΕΙΑ

Πέντε τροφές που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό

Πέντε τροφές που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό

Αν και τα γονίδια επηρεάζουν σαφώς τον μεταβολισμό, κάποιες τροφές τον επιβραδύνουν και το αποτέλεσμα είναι να καίμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε με πιο αργό ρυθμό.

Όλοι ξέρουμε ότι τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη προκαλούν αύξηση του μεταβολισμού, αλλά αυτό είναι συνήθως προσωρινό.

Επίσης, όλοι ξέρουμε ότι για τον μεταβολισμό δεν αρκεί μόνο η καλή διατροφή και οι υγιεινές τροφές. Η μη κατανάλωση των αναγκαίων θερμίδων προκαλεί επιβράδυνση του μεταβολισμού, όπως και η καθιστική ζωή, γιατί ο οργανισμός κρατά τα αποθέματα ενέργειας που έχει.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία τροφή που μπορεί να έχει τόσο σημαντική επίδραση στον μεταβολισμό μας, ώστε να χάσουμε βάρος. Υπάρχουν όμως τροφές που μπορεί να ανεβάσουν λίγο τον μεταβολισμό (π.χ. αβοκάντο, καυτερά φαγητά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, αυγά) και υπάρχουν άλλες που πρέπει να τρώτε με μέτρο ή να αποφεύγουμε εντελώς.

Πέντε τροφές που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό

1. Επεξεργασμένα δημητριακά

Κατά την επεξεργασία των δημητριακών αφαιρείται το φύτρο και το πίτουρο, για να έχουν πιο λεπτή υφή και μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης. Επεξεργασμένα δημητριακά μπορείτε να βρείτε στο λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ρύζι, πολλά είδη ζαχαροπλαστικής και συσκευασμένα τρόφιμα. Μια μελέτη συνέδεσε μια αύξηση βάρους 0,39 κιλών σε μια περίοδο τεσσάρων ετών με κάθε ημερήσια μερίδα επεξεργασμένων δημητριακών.

Τα επεξεργασμένα δημητριακά είναι με κενές θερμίδες, στερούνται φυτικών ινών και μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Δεν είναι τόσο χορταστικά, επομένως μπορείτε να καταλήξετε να τρώτε πολύ περισσότερο, να λαμβάνετε πολύ περισσότερες θερμίδες και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πολύ πιο κουρασμένοι και νωθροί.

2. Ζαχαρούχα ποτά

Στα ζαχαρούχα ποτά περιλαμβάνονται τα αναψυκτικά, τα αθλητικά ποτά, οι «χυμοί» χωρίς 100% χυμό αλλά και τα νερά ενισχυμένα με βιταμίνες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες με ένα ζαχαρούχο ρόφημα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ενεργειακό ισοζύγιο, να μειώσει το μεταβολισμό του λίπους και να κάνει το σώμα να αποθηκεύει περισσότερο λίπος.

3. Αλκοόλ

Το αλκοόλ έχει αρκετές θερμίδες και συνήθως δεν τον συνοδεύουμε με τις καλύτερες επιλογές όσον αφορά το φαγητό. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά το σάκχαρο στο αίμα, με αποτέλεσμα να λαχταράτε κάτι γλυκό μετά από μερικά ποτήρια αλκοόλ.

4. Γκρανόλα

Αν και θεωρείται υγιεινή τροφή, η γκρανόλα είναι υψηλή σε θερμίδες και λίπος και η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο και να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι. Αντ ‘αυτού, αναζητήστε granola που παρασκευάζεται με 100% δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και περιορισμένη ποσότητα αποξηραμένων φρούτων και αποφύγετε αυτά με πρόσθετη ζάχαρη και έλαια.

5. Σογιέλαιο

Το σογιέλαιο είναι πλούσιο σε θερμίδες και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να προάγουν τη φλεγμονή και μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση βάρους. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μπορούν επίσης να προάγουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και την αντίσταση στη λεπτίνη (μια ορμόνη που λέει στο σώμα σας ότι είστε χορτάτοι). Η μείωση των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και η αύξηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Προσέξτε όμως γιατί το σογιέλαιο είναι ένα συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Αποφύγετε εντελώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα και επιλέξτε ολόκληρα τρόφιμα.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top