ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Καρεκλάς: «Δεν έχουμε δικαίωμα να αποδεχτούμε τουρκοποίηση της Κυθρέας»

Π. Καρεκλάς: «Δεν έχουμε δικαίωμα να αποδεχτούμε τουρκοποίηση της Κυθρέας»

Δεν έχουμε δικαίωμα να αποδεχτούμε την τουρκοποίηση της Κυθρέας και τ’ αποτελέσματα του δίδυμου εγκλήματος του 1974, ανέφερε ο Δήμαρχος Κυθρέας Πέτρος Καρεκλάς, σε ομιλία του στην Αντικατοχική Εκδήλωση Κυθρεωτών στον Ι.Ν. Αγίου Πολυδώρου στο Καΐμακλί, με αφορμή την γιορτή της Αγίας Μαρίνας της Κυθρέας.

«Λυπούμαστε, αγανακτούμε, προβληματιζόμαστε για τα τεκταινόμενα και τα τετελεσμένα που έχουν στο μεταξύ επισυμβεί εκεί. Τί κάνουμε όμως; Τα ξεχνάμε, σηκώνουμε λευκή σημαία, αποδεχόμαστε τη διαγραφή της ιστορίας μας, αποδεχόμαστε την τουρκοποίηση της αγαπημένης Κωμόπολης των Χύτρων και των γύρω χωριών της, αποδεχόμαστε ότι είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων που την κατοίκησαν, αποδεχόμαστε ότι πλέον θα είμαστε Ευρωπαίοι 2ης διαλογής με κουτσουρεμένα ανθρώπινα δικαιώματα; Έχουμε αυτό το δικαίωμα να προδιαγράψουμε το μέλλον των γενιών που θ’ έρθουν, μ’ αυτό τον τρόπο;», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια, οι Κυθρεώτες συνεχίζουν να διεκδικούν τα δίκαια και δικαιώματά τους σ’ αυτή τη γη με την πλούσια ιστορία που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους, χωρίς να παραγνωρίζουν τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται ούτε το θράσος και τις δυνατότητες του κατακτητή.

«Έχουμε την αναγκαία ρεαλιστική σκέψη και διάθεση για εξεύρεση λύσης μ’ έναν έντιμο, ιστορικό συμβιβασμό που όμως θα εγγυάται και θα προσφέρει τη δυνατότητα επιβίωσης σ’ αυτή τη γη. Δεν νεφελοβατούμε αλλά και δεν σηκώνουμε ψηλά τα χέρια», ανέφερε.

Σημείωσε ότι οι Κυθρεώτες οφείλουν να αντέξουν στις δοκιμασίες και πρέπει να συνεχίσουν τη διεκδίκηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, καθώς και να απολαμβάνουν όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι του νησιού ό,τι και οι άλλοι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν.

Σ’ αυτή την ομολογουμένως δύσκολη προσπάθεια, πρόσθεσε «οφείλουμε ν’ αναπτύξουμε και να εκσυγχρονίσουμε σε κάθε τομέα το κράτος μας, να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και τις παρανομίες ώστε με καθαρό μέτωπο και πίστη να διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε».

Τότε μόνον, ανέφερε, θα «μας αξίζει η πραγματική ελευθερία», τότε θα λάμψει πραγματικά ο ήλιος της ελευθερίας πάνω από τη σκλαβωμένη γη μας και τότε χαρμόσυνα θα κτυπήσουν οι καμπάνες των σήμερα βεβηλωμένων και ερειπωμένων εκκλησιών μας».

Εξάλλου σε ψήφισμα προς τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε., οι Κυθρεώτες νόμιμοι κάτοικοι του Δήμου Κυθρέας και των 6 χωριών της Ευρύτερης Περιοχής (Μιας–Μηλιάς, Νέου Χωρίου, Τραχωνίου, Βώνης, Παλαικύθρου και Έξω Μετοχίου) τον καλούν να ανανεώσει και να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες, ώστε υπό την αιγίδα του να προχωρήσει το συντομότερο η διαδικασία για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό με βάση τις περί Κύπρου αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ποτέ δε θ’ αποδεχτούμε τη νομιμοποίηση των παράνομων αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής με αναγνώριση 2ου κράτους στην Κύπρο! Ναι σε λογικούς και έντιμους συμβιβασμούς, ξεκάθαρο όχι σε παραλογισμούς!», αναφέρεται στο ψήφισμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Πάνε στο Δικαστήριο μοναχοί και δωρητές για τα λεφτά στο χρηματοκιβώτιο - Τι έγινε με τις ενστάσεις στην Ανακριτική

Μείωση επιτοκίων: Ο λόγος που βρίσκεται στον «αέρα» - Ποιες οι σκέψεις της ΕΚΤ και τα σενάρια – Όσα αναφέρει οικονομολόγος στο «Τ»

Έμπλεξε 23χρονος: Συνελήφθη για οπλοφορία - Στα χέρια της Αστυνομίας και ανήλικος

Ετοιμαστείτε για «καυτές» μέρες: Πότε έρχεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας - Συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα

«Θα στείλω όταν φτάσω» - Συγκινεί το νέο τραγούδι για τα Τέμπη



Εισήγηση ΑΚΕΛ για ενεργειακά: Κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών - Διπλωματική τόλμη ή πολιτική αφέλεια;

Εισήγηση ΑΚΕΛ για ενεργειακά: Κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών - Διπλωματική τόλμη ή πολιτική αφέλεια;

Τη θέση ότι τα ενεργειακά θα μπορούσαν να «σπρώξουν» τη διαδικασία στο κυπριακό επαναλαμβάνει με φορτικό τρόπο το ΑΚΕΛ, το οποίο ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συζητηθεί η πρότασή του. Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως το ΑΚΕΛ από το τον Δεκέμβρη του 2020 έχει δώσει συγκεκριμένη πρόταση και στον τέως Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στον Νίκο Χριστοδουλίδη, για το «πως μπορούμε να βγούμε μπροστά».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top