ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Ιωάννου: Ζήτησε πιο ενεργό δράση ΕΕ προς τρίτες χώρες για παράτυπους μετανάστες

Κ. Ιωάννου: Ζήτησε πιο ενεργό δράση ΕΕ προς τρίτες χώρες για παράτυπους μετανάστες

Την αναγκαιότητα για ανάληψη μιας πιο ενεργούς δράσης προς τις τρίτες χώρες που αποτελούν τις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης των παράτυπων μεταναστών, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου μιλώντας σε παρέμβασή του χθες στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λογκρόνο της Ισπανίας.

Το Άτυπο Συμβούλιο λαμβάνει χώρα μεταξύ 20-21 Ιουλίου, υπό την Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Χθες οι Υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων των κρατών μελών είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επί των επόμενων βημάτων για την ολοκλήρωση του πακέτου του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, και συγκεκριμένα επί της πρότασης κανονισμού για τη διαχείριση κρίσεων και την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, με έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, ως μηχανισμού εξασφάλισης της ανθεκτικότητας της Ένωσης και της προστασίας από τις μεταναστευτικές ροές.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στις εργασίες του Συμβουλίου, έκανε λόγο για κοινή αντίληψη και προσέγγιση των κρατών μελών προς την κατεύθυνση μιας πιο ολοκληρωμένης και ολιστικής διαχείρισης της μετανάστευσης.

Η Κύπρος έχει κατ’ επανάληψη τονίσει πως η επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιορίζεται στα μέτρα καταστολής που λαμβάνονται στα κράτη μέλη, σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

Έχοντας να αντιμετωπίσουμε ένα διεθνές φαινόμενο, συμπλήρωσε ο Υπουργός, θα πρέπει να υιοθετηθούν στοχευμένα μέτρα εκ μέρους της Ένωσης, στο πλαίσιο της εξωτερικής διάστασης, που κύριο στόχο θα έχουν τη μείωση και την πρόληψη των μεταναστευτικών εισροών, ώστε να καθίσταται δυνατή η διαχείρισή τους από τα κράτη μέλη πρώτης υποδοχής.

Αφού εξήγησε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης είναι επιτακτική ανάγκη μέσα από μια ολοκληρωμένη και ενιαία προσέγγιση, υπογράμμισε πως η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συντονισμένη και να περιλαμβάνει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, των περιφερειακών οργανώσεων και των διεθνών οργανισμών, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται.

Κάνοντας αναφορά στην αυξητική τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου σημείωσε την αναγκαιότητα για ανάληψη μιας πιο ενεργούς δράσης προς τις τρίτες χώρες που αποτελούν τις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης των παράτυπων μεταναστών, αναφέρεται.

Στόχος, πρόσθεσε, είναι η οικοδόμηση σχέσεων και παροχή κινήτρων σε αυτές τις τρίτες χώρες, ούτως ώστε να ενεργούν ως εταίροι της Ευρώπης σε αυτή την προσπάθεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τη σημασία των σχεδίων δράσης και κατ’ επέκταση την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση του ειδικού Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, υποδεικνύοντας ότι η ισχύς των κρατών μελών κάτω από την ομπρέλα της Ένωσης πολλαπλασιάζεται και επομένως η επιδίωξή μας θα πρέπει να είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών θεσμικά από την ΕΕ».

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, με τον οποίο συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για θέματα μετανάστευσης, καθώς και την προώθηση θέσεων στο πλαίσιο συνεργασίας των MED5, ως μεσογειακά κράτη μέλη πρώτης γραμμής, οι οποίες αντιμετωπίζουν αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Οι δύο Υπουργοί δεσμεύτηκαν να συναντηθούν σε πιο ευρεία σύνθεση με υπηρεσιακούς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θέτοντας τα θεμέλια για έναρξη σειράς επαφών μεταξύ των δύο Υπουργείων, οι οποίες θα αποσκοπούν στη στενότερη συνεργασία στους τομείς ασύλου και μετανάστευσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του ΡαϊσίΙράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top