ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργός Ενέργειας: «Θα πρέπει να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του EuroAsia»

Υπουργός Ενέργειας: «Θα πρέπει να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του EuroAsia»

Ο EuroAsia Interconnector θα πρέπει να αξιολογηθεί από πλευράς βιωσιμότητας για να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Παπαναστασίου, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο και συνεργάτες του στα γραφεία του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα του Υπουργείου και κυρίως όλα όσα έχουν να κάνουν με την τρέχουσα επικαιρότητα όπως το έργο EuroAsia Interconnector, το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε ερώτηση, μετά το πέρας της συνάντησης, για το εάν υπάρχουν εξελίξεις αναφορικά με το EuroAsia Interconnector, ο Υπουργός δήλωσε ότι ο φορέας υλοποίησης έχει υπογράψει με την εταιρεία η οποία κατασκευάζει το καλώδιο, σημειώνοντας ότι ήταν μια υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με άλλους δύο στόχους και με ορόσημα · ο άλλος ήταν να υπογραφεί μαζί με ένα διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο τρίτος ήταν να υπογραφεί με τον μετατροπέα τάσης.

«Εμείς σας κράτος, όπως είχαμε δηλώσει, μελετούμε το έργο και σε αυτή τη στιγμή είναι ιδιωτικό και θα πρέπει να αξιολογηθεί από πλευράς βιωσιμότητάς για να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα, τι κάνουμε σαν κράτος», είπε.

Σε ερώτηση για το εάν είναι δεδομένη η εμπλοκή του κράτους στο έργο, απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο» και αυτή τη στιγμή μελετώνται τρεις εναλλακτικές. Εξήγησε ότι η πρώτη εναλλακτική είναι να μην γίνει κάτι από πλευράς κράτους και να αφεθεί η υλοποίηση στον φορέα διαχείρισης, η δεύτερη να προσφέρει το κράτος κάποιες εγγυήσεις για να βοηθηθεί ο φορέας υλοποίησης, και η τρίτη εναλλακτική είναι η εμπλοκή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο.

Σε ερώτηση για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και εγκατάστασης συστημάτων φωτοβολταϊκών στα νοικοκυριά και κατά πόσο το μέτρο θα είναι στοχευμένο σε ευάλωτες ομάδες, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι γίνεται προσπάθεια μέσα από κάποια επεξεργασία σχεδιασμού αυτή τη στιγμή να δοθεί η ευκαιρία οριζόντια σε όλους όσοι δυσκολεύονται να έχουν το κεφάλαιο για να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά, ώστε να μπορεί όλος ο κόσμος να έχει φωτοβολταϊκό στο σπίτι του, λέγοντας ότι το πρόγραμμα έχει ονομαστεί «φωτοβολταϊκά για όλους».

Δήλωσε επιπλέον ότι υπάρχουν ήδη τα σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας, τα οποία μπορεί να λάβει ο οποιοσδήποτε και είναι αρκετά ενισχυμένα με πολλά εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο μελετάται αυτή τη στιγμή, δεν αφορά τα συγκεκριμένα σχέδια ή μπορεί να είναι και συνδυασμός αναλόγως με το ποια επεξεργασία θα δεχτεί.

Ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε ότι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση με την ΕΔΕΚ και καλύφθηκαν όλα τα θέματα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. «Ξεκινώντας από την ενέργεια καλύψαμε θέματα όπως είναι το φυσικό αέριο, ο EuroAsia Interconnector. Έχουμε καλύψει θέματα που αφορούν την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και ενίσχυσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο», ανέφερε.

Ο κ. Παπαναστασίου πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά θέματα και πώς συνδέονται τα ενεργειακά με την ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν σε όλους τους τομείς.

Εξήγησε περαιτέρω ότι καλύφθηκε το θέμα του φυσικού αερίου και η σύνδεση της Κύπρου με τις γειτονικές χώρες και πιο συγκεκριμένα με το Ισραήλ, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα και πιθανόν με το Ισραήλ, μελλοντικά, και ποιο θα είναι το θέμα σε περίπτωση που ο EuroAsia Interconnector θα είναι πολύ ακριβός σαν έργο και ποιος θα είναι ο γεωστρατηγικός αντίκτυπος που αφορά το συγκεκριμένο έργο.

Σημείωσε ακόμη ότι συζητήθηκαν θέματα βιομηχανίας που αφορούν τρόπους λειτουργίας διαφόρων βιομηχανιών σε βιομηχανικές ζώνες και υπήρξε συμφωνία ότι θα πρέπει να μελετηθεί και να υπάρξει προσοχή για το τι εφαρμόζεται σε αυτές τις περιοχές.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ από πλευράς του ευχαρίστησε τον Υπουργό για την πολύ εποικοδομητική, όπως είπε, συνάντηση που είχαν. «Θέλω να επιβεβαιώσω τα όσα έχει πει (ο Υπουργός) από την δική του την πλευρά και να προσθέσω ακριβώς ότι υπήρξε σε πολύ μεγάλο βαθμό απόλυτη ταύτιση απόψεων πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα», είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Τόνισε επίσης ότι υπήρξε και ανταλλαγή θέσεων και προτάσεων που για την ΕΔΕΚ είναι πάρα πολύ θετικές «γιατί εμπλουτίζουν τις δικές μας θέσεις και τις δικές μας απόψεις, αλλά την ίδια στιγμή και οι δικές μας οι προτάσεις θα αξιοποιηθούν και θα εμπλουτίσουν και τις θέσεις του Υπουργείου για όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα».

Σημείωσε ακόμη ότι υπήρξε μία εις βάθος συζήτηση για το πώς μπορεί με γρήγορους ρυθμούς και στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων σε φωτοβολταϊκά συστήματα, έτσι ώστε αφενός μεν να μειωθεί το κόστος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και από την άλλη πλευρά να συμβάλουν στη μείωση όσο το δυνατόν της εκπομπής των ρύπων, έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να επωφεληθεί από τα τεράστια ποσά τα οποία υποχρεώνεται κάθε χρόνο να καταβάλλει για την αγορά θερμοκηπιακών ρύπων. Αυτό που πρέπει να τονιστεί, συνέχισε, είναι ότι το 2019 ήταν 29 εκατομμύρια ευρώ, το 2022 το ποσό έφτασε περίπου τα 250 εκατομμύρια και φέτος προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια.

«Αυτές τις συναντήσεις, έχουμε αναλάβει την υποχρέωση και οι δύο πλευρές ότι θα τις συνεχίσουμε εποικοδομητικά για να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε συναγερμό οι Αρχές - Άγνωστος άνοιξε πυρ κατά καφενείου στη Λάρνακα

Σε συναγερμό οι Αρχές - Άγνωστος άνοιξε πυρ κατά καφενείου στη Λάρνακα

Ρίψη πυροβολισμών σημειώθηκε γύρω στις 21:20 το βράδυ της Δευτέρας (27/5) στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top