ΕΛΛΑΔΑ

Εντολή εκκένωσης για το χωριό Κάλαθος της Ρόδου

Εντολή εκκένωσης για το χωριό Κάλαθος της Ρόδου

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Κάλαθος Ρόδου προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κολύμπια. Η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στο μέτωπο Μαλώνας και Μασσάρων.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κάλαθος εκκενώστε τώρα προς Κολύμπια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», αναφέρει το μήνυμα.

Στο μεταξύ, συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, στην πυρκαγιά της Καρύστου με τις φλόγες να πλησιάζουν οικισμούς.

«Η κατάσταση είναι εφιαλτική για τα χωριά Πλατανιστός και Ποτάμι γιατί η φωτιά έχει μπει μέσα σε αυλές, έχει κάψει κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν να σπρώχνουν τις φλόγες μέσα σε κατοικημένες περιοχές» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης.

Από το μεσημέρι οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή ξεπερνούν τα 6 με 7 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καρύστου Δημήτρη Ξυπόλητο «η φωτιά έχει μπει στα πρώτα σπίτια του πάνω Πλατανιστού, οικισμού δηλαδή που απέχει ελάχιστα από τον κυρίως κορμό του χωριού».

Όπως υπογραμμίζει «η φωτιά μπήκε μέσα στις αυλές των σπιτιών αλλά εκείνη τη στιγμή έκανε ρίψη ένα καναντέρ και προλάβαμε τα χειρότερα. Τα μποφόρ στην περιοχή είναι πολλά. Ο αέρας οδηγεί τη φωτιά ανεξέλεγκτα. Στην επικίνδυνη ζώνη είναι ο πάνω Πλατανιστός, που η φωτιά είναι γύρω-γύρω από τα σπίτια και ο κάτω Πλατανιστός που απέχει ελάχιστα, ενώ παράλληλα προβλήματα υπάρχουν στο Ποτάμι και το Λιβάδι» και σημειώνει ότι εκτός από τις ιδιαίτερα ισχυρές επίγειες δυνάμεις επιχειρούν και τέσσερα καναντέρ για να προλάβουν την επέκταση των μετώπων και τις αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά έχει κάνει ένα ημικύκλιο και ο άνεμος σπρώχνει νότια και ανατολικά το μέτωπο. Η περιοχή είναι κατάφυτη από ελιές, πεύκα και χαμηλότερη βλάστηση.

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι οικισμών ειδοποιούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς την Κάρυστο.

Έτσι εντολή εκκένωσης για προληπτικούς λόγους για την περιοχή Άγιοι της Ευβοίας εκδόθηκε από το 112 και ζητά από όσους βρίσκονται εκεί να κατευθυνθούν προς Κάρυστο. Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 στους κατοίκους του χωριού Πλατανιστός. Ο οικισμός δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Το μέτωπο είναι μεγαλύτερο των 5 χιλιομέτρων και η φωτιά κατευθύνεται προς Λιβάδι, Καστρί και Πλατύ Γιαλό.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε προχωρήσει μερική εκκένωση των οικισμών και υπάρχει ετοιμότητα για να φύγουν και οι υπόλοιποι κάτοικοι εάν οι φλόγες επεκταθούν» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Ξυπόλητος.

Επιπρόσθετα, Τον διπλασιασμό της δύναμης σε προσωπικό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Ανακοινώνω σήμερα ότι εκτός από την επικείμενη αύξηση προστίμων, διπλασιάζω τη δύναμη σε προσωπικό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, στην προσπάθεια να παταχθούν τα φαινόμενα ανομίας και οι προκλήσεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Κικίλιας.

«Για 12η μέρα κάτω από ακραίες συνθήκες καύσωνα και ισχυρών ανέμων δίνουμε ασταμάτητα μάχες σε δεκάδες μέτωπα δασικών πυρκαγιών», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και υπογράμμισε ότι «αυτές τις ημέρες οι γυναίκες και οι άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσαν μάχες με πάνω από 500 πυρκαγιές, δηλαδή με περισσότερες από 50 την ημέρα».

«Δύσκολες μάχες στις μεγάλες πυρκαγιές, στις δασικές περιοχές της Δυτικής Αττικής, στο Λουτράκι, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Εύβοια, στη Βοιωτία, στη Σπάρτη, στη Νάξο. Μόνο σε αυτές τις πυρκαγιές τα 89 εναέρια μέσα σε 1.490 ώρες πτήσης πραγματοποίησαν 6.410 ρίψεις νερού» σημείωσε. «Κρίσιμες μάχες για την εκκένωση οικισμών αλλά ολόκληρων περιοχών, όπως η τεράστια επιχείρηση ασφαλούς απομάκρυνσης τουλάχιστον 20.000 ανθρώπων στο νότιο τμήμα της Ρόδου. Ας σκεφτούμε τι σημαίνει να γίνεται μία τεράστια, γιγάντια εκκένωση, χωρίς θύματα και τραυματισμούς. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», επισήμανε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι θα συνεχίσουν να δίνουν μάχες μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και τους εθελοντές, καθώς οι καιρικές συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες.

«Σε αυτές τις μάχες επιχειρούν με αυτοθυσία, αυταπάρνηση και με κίνδυνο της ζωής τους, πυροσβέστες, δασικές υπηρεσίες, ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, πληρώματα του ΕΚΑΒ, Λιμενικό, εθελοντές και το επιτελείο του ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας. Είμαστε ευγνώμονες σε αυτούς τους ανθρώπους. Θα συνεχίσουν να δίνουν μικρές και μεγαλύτερες μάχες. Δυστυχώς η κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ως μεγάλο πυροδότη όλους εκείνους που βάζουν φωτιά, είτε από εμπρησμό είτε από εγκληματική αμέλεια», κατέληξε.

Πτήσεις επαναπατρισμού από τη Ρόδο

Εξάλλου, Συνεχίζεται η επιχείρηση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών που αναχωρούν από το Αεροδρόμιο της Ρόδου, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προέκυψαν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς, υπό τον συντονισμό του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα.

«Βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή σε επικοινωνία με το αεροδρόμιο, το οποίο με όλους τους αρμόδιους φορείς εξακολουθεί να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια για την άμεση εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και συνδράμει σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο νησί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Σε στενή συνεργασία με τον γενικό διευθυντή Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Fraport Greece, Παναγιώτη Σπυράτο και τη διοίκηση του Αεροδρομίου της Ρόδου, αλλά και τις αεροπορικές εταιρείες και τους τοπικούς φορείς, η κατάσταση στο Αεροδρόμιο τείνει να ομαλοποιηθεί και μέχρι στιγμής διαμορφώνεται ως εξής:

Πτήσεις επαναπατρισμού: 17 πτήσεις έχουν πραγματοποιηθεί εκτάκτως από χθες, Κυριακή 23 Ιουλίου έως σήμερα στις 15:00, μεταφέροντας 2.115 επιβάτες στον προορισμό τους. Συνολικά σήμερα εκτελούνται 21 πτήσεις επαναπατρισμού και ανάλογες πτήσεις αναμένεται να διεξαχθούν και τις επόμενες ημέρες, ώστε να ολοκληρωθεί η συνολική μετακίνηση των τουριστών που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το νησί.

Επιβατική κίνηση Αερολιμένας Ρόδου «Διαγόρας»: Συνολικά χθες, Κυριακή, έγιναν 160 προγραμματισμένες πτήσεις, ενώ για σήμερα, Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθούν 154.

Επιπλέον, εντός του τερματικού σταθμού του Αεροδρομίου Ρόδου «Διαγόρας» έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι φιλοξενίας για τους αναχωρούντες επιβάτες και έχουν τοποθετηθεί πτυσσόμενα κρεβάτια παροχή της Πολιτικής Προστασίας. Στους συγκεκριμένους χώρους δίδεται προτεραιότητα σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά.

Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς συνεχίζεται αδιαλείπτως η παροχή δωρεάν τροφίμων και εμφιαλωμένου νερού και ειδών πρώτης ανάγκης, σε όλους τους επιβάτες. Σημειώνεται, επίσης, ότι ο χώρος του αεροδρομίου έχει παραχωρηθεί στα πληρώματα των αεροσκαφών πυρόσβεσης, προκειμένου να διευκολυνθεί το δύσκολο έργο τους.

Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, ώστε η πρόσβαση των αναχωρούντων επιβατών στο αεροδρόμιο να γίνεται ομαλά και με ασφάλεια.

Στο μεταξύ, Την δική τους μάχη για την επούλωση των πληγών που αφήνει η φωτιά στη Ρόδο δίνουν σύσσωμοι οι φορείς του κλάδου της φιλοξενίας αλλά και οι εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων.

Ευχή όλων είναι να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη που ζει το νησί και ύστερα να ξεκινήσει ο απολογισμός των "φυσικών ζημιών" στις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και στο άυλο κεφάλαιο, αυτό δηλαδή της εικόνας του νησιού στην διεθνή τουριστική σκηνή.

Ήδη η Ένωση Ξενοδόχων Κω, έστειλε σήμερα διάφορα τρόφιμα και είδη ανάγκης, τα οποία συγκεντρώθηκαν χάρη στην άμεση ανταπόκριση των μελών της και των επιχειρηματιών του νησιού, πληροφορεί η πρόεδρος της ένωσης, Κωνσταντίνα Σβύνου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υστερούν τα δικαιώματα ασθενών στην Κύπρο: Σοκάρουν όσα βιώνουν οι ηλικιωμένοι - «Φωνές» για υποστελεχωμένα τμήματα

Καταστήματα πώλησης επίπλων: Τι αφορούσε ο έλεγχος, η κυριότερη παραβίαση και τα ποσοστά  

Νέα υπόθεση ψευτογιατρών: Ξεγέλασαν 83χρονη και της απέσπασαν 650 ευρώ - Συνελήφθη 61χρονος

Τον «έκαψε» μαρτυρία - 16χρονος συνελήφθη για έξι υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών στη Λευκωσία

Το όνομα της Beyoncé θα γίνει λήμμα σε λεξικό



Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Υψώνει τον «τοίχο» αδιαλλαξίας ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αρνούμενος ακόμα και μία άτυπη τριμερή συνάντηση, επιμένοντας σε κυριαρχική ισότητα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top