ΔΙΕΘΝΗ

Μάχες με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές σε Πορτογαλία και Κροατία

Μάχες με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές σε Πορτογαλία και Κροατία

Σε Πορτογαλία και Κροατία, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχες για να σβήσουν πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Κασκάις και Ντουμπρόβνικ-Νερέτβα αντίστοιχα.

Με τη βοήθεια κατοίκων, εκατοντάδες πορτογάλοι πυροσβέστες αγωνίζονταν χθες Τρίτη να σβήσουν τις φλόγες σε εθνικό πάρκο κοντά στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό Κασκάις, όμως ισχυροί άνεμοι περιέπλεκαν τις προσπάθειές τους.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 17:00 [σ.σ. τοπική ώρα· 19:00 ώρα Κύπρου] σε ορεινή περιοχή, μέρος του εθνικού πάρκου Σίντρα-Κασκάις, που έχει έκταση 145 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας, της Λισαβόνας.

Πάνω από 600 πυροσβέστες με 189 οχήματα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Αεροσκάφη συμμετείχαν επίσης στις προσπάθειες κατάσβεσης, όμως σταμάτησαν να επιχειρούν αφού έπεσε το σκοτάδι.

Σε χωριό που πλήττεται από τη φωτιά, απελπισμένοι κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, προσπαθώντας να προστατεύσουν τα σπίτια τους με κουβάδες και λάστιχα, καθώς οι ισχυροί άνεμοι ενίσχυαν τις φλόγες.

Ο δήμαρχος της Κασκάις, ο Κάρλους Καχέιρας, τόνισε πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι άνεμοι, που φθάνουν τα 60 χιλιόμετρα την ώρα, προσθέτοντας πως αρκετοί άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τα σπίτια τους προληπτικά.

Στην Κροατία, πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν δύσκολη μάχη χθες Τρίτη το βράδυ για να περιορίσουν πυρκαγιά που εξαπλώνεται σε περιοχή νότια της Ντουμπρόβνικ, στις ακτές της Κροατίας στην Αδριατική, καθώς ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν αεροσκάφη να επιχειρήσουν κι αναφέρθηκαν εκρήξεις ναρκών.

Νότιοι άνεμοι που μοιάζουν με «τυφώνα» στο καντόνι Ντουμπρόβνικ-Νερέτβα ενίσχυσαν «εκτεταμένη» πυρκαγιά σε περιοχή της υπαίθρου στην κοινότητα Ντουμπρόβνικ Πλατ, κατά την ένωση πυροσβεστών της Κροατίας.

Η περιοχή απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από τη μεσαιωνική πόλη, κορυφαίο τουριστικό προορισμό στην Κροατία.

Περίπου 130 πυροσβέστες απ' όλη τη χώρα συμμετέχουν στην επιχείρηση. Δυο αεροσκάφη Καναντέρ που επιχείρησαν το πρωί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις βάσεις τους, καθώς οι άνεμοι δεν επέτρεπαν να συνεχίσουν.

Σύμφωνα με την οργάνωση των συλλογικού φορέα των μελών του κροατικού πυροσβεστικού σώματος, δεν απειλούνται «κτίρια», τουλάχιστον «μέχρι στιγμής».

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Du List ανέφερε ότι οι πυρκαγιές προκάλεσαν εκρήξεις ναρκών, κληρονομιάς του πολέμου που μαινόταν τα χρόνια του 1990, όταν διαλυόταν η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία. Η πυροσβεστική δεν το έχει επιβεβαιώσει.

Άλλη πυρκαγιά που καίει χαμηλή βλάστηση βρισκόταν σε εξέλιξη στην κομητεία Σπλιτ-Δαλματίας χθες, με 65 πυροσβέστες και τρία αεροσκάφη να επιχειρούν για να την ελέγξουν.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες παρατεταμένου καύσωνα: ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας στα χρονικά αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία για τη θερμοκρασία κι ο Ιούλιος οδεύει να σπάσει ξανά ρεκόρ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ερντογάν σε διπλό ταμπλό προσβλέποντας σε ανταλλάγματα

Τίγκα στην πολυτέλεια τα γραφεία του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στο νέο κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας – Πόσα θα κοστίσει και τι θα περιλαμβάνει

Απαγορεύεται η ρίψη πυροτεχνημάτων σε γάμους; Τι ισχύει με την έκδοση άδειας

Εξαπάτησε εταιρεία στη Λεμεσό και έκλεψε πέραν των 93 χιλιάδων ευρώ - Χειροπέδες σε 60χρονο

«Καμίνι» η Κύπρος: Στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία - Kίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία

Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Θρήνος για τους δύο πιλότους - Πώς έγινε η τραγωδία με τη συντριβή

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top