ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Αγχίαλος: Αυτή είναι η αποθήκη πυρομαχικών που έγινε η έκρηξη - Τι περιείχε και πώς ξέφυγε η φωτιά - Εικόνες

Νέα Αγχίαλος: Αυτή είναι η αποθήκη πυρομαχικών που έγινε η έκρηξη - Τι περιείχε και πώς ξέφυγε η φωτιά - Εικόνες

Βαρύ είναι το κλίμα για τον διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης για τα όσα συνέβησαν στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, στη Νέα Αγχίαλο με την πυρκαγιά.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (27/7) οι φλόγες από το πύρινο μέτωπο άρχισαν να πλησιάζουν απειλητικά την παραθαλάσσια κωμόπολη, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από τους κατοίκους να εκκενώσουν άμεσα.

Λίγα λεπτά αργότερα ακούγονται εκρήξεις. Η αποθήκη πυρομαχικών λίγο πιο έξω από το αεροδρόμιο της 111 Πτέρυγα Μάχης έχει τυλιχτεί στις φλόγες. Το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε στη μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών της 111 ΠΜ ήταν να υπάρξουν αρκετές εκρήξεις πυρομαχικών που φυλάσσονταν σε κτίρια εντός της αποθήκης, αν και ευτυχώς ο κύριος όγκος των πυρομαχικών, που βρίσκεται -όπως συμβαίνει με τέτοιες αποθήκες- κάτω από το έδαφος σε ειδικά διαμορφωμένους και προστατευμένους χώρους, δεν επηρεάστηκε από τη φωτιά.

Ωστόσο για αρκετή ώρα ο κίνδυνος για πολύ μεγαλύτερες καταστροφές και πολύ περισσότερες εκρήξεις ήταν υπαρκτός και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να ελεγχθεί.

Συγκεκριμένα, από την πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα. Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ).

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου, ακούστηκαν εκρήξεις με αποτέλεσμα η Ελληνική Αστυνομία να δημιουργήσει περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου.

Νέα Αγχίαλος: Τι περιείχε η αποθήκη
Η αποθήκη των πυρομαχικών περιείχε:

-Βλήματα αέρος

– Βλήματα εδάφους

Την ίδια στιγμή ξεκινούν έλεγχοι σε όλες τις αποθήκες της χώρας και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να ελεγχθούν τα μέτρα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας και όλα τα πυροσβεστικά συστήματα.

Νέα Αγχίαλος: Πώς ξέφυγε η φωτιά

Στο σημείο όπου βρίσκεται η αποθήκη με τα πυρομαχικά βρέθηκε η κάμερα του MEGA. Όλο το στρατόπεδο τυλίχτηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να έχει καταστραφεί σχεδόν τα πάντα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, έγινε ένα λάθος με τις ζώνες άμυνας τις οποίες προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως προσπάθησαν να φτιάξουν τη γραμμή ώστε να μην περάσει η φωτιά σε πολύ κοντινή απόσταση από το στρατόπεδο.

Όταν πλέον, πέρασε η φωτιά ήταν ανέφικτο να τη σταματήσουν από τις αποθήκες οπλισμού.

Νέα Αγχίαλος: Απομακρύνεται ο διοικητής της 111 Πτέρυγα Μάχης

Καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως από τα πρώτα στοιχεία που διαθέτουν οι Αρχές οι οποίες διερευνούν το πολύ σοβαρό περιστατικό, δείχνουν πολλά σημεία μη τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων ασφάλειας για τη μεταφορά και αποθήκευση των συγκεκριμένων πυρομαχικών.

Και μια σειρά από άλλες παραλείψεις στα μέτρα ασφαλείας και πυρασφάλειας στις αποθήκες πυρομαχικών στο στρατόπεδο Καραμπά.

Παραλείψεις και πλημμελή μέτρα σε αποθήκες πυρομαχικών στις οποίες βρίσκονται όπλα και για τις τρεις Πολεμικές Μοίρες που φιλοξενούνται στη Νέα Αγχίαλο.

Η πλημμελής τήρηση των μέτρων ασφαλείας είχε ως αποτέλεσμα – ως πρώτο άμεσο μέτρο, την απομάκρυνση του Διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης ενώ η έρευνα που έχει διατάξει ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, οι Αρχηγοί, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας καθώς και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: EleutherosTypos.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top