ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έδωσε προθεσμία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου ο Χριστοδουλίδης - Ζήτησε τις οικονομικές προτεραιότητες του ΟΚΥπΥ

Έδωσε προθεσμία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου ο Χριστοδουλίδης - Ζήτησε τις οικονομικές προτεραιότητες του ΟΚΥπΥ

Τις κύριες προτεραιότητες όσον αφορά την οικονομική πτυχή μαζί με δέκα υλοποιήσιμες δράσεις, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ο ΟΚΥπΥ ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την προσπάθεια αναβάθμισης του εξοπλισμού των νοσηλευτηρίων και των υπηρεσιών που προσφέρει, όπως και για την πρόθεσή του να ζητήσει παράταση της κρατικής χορηγίας σε ένα ορίζοντα που τοποθετείται μέχρι το 2026.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση στο Προεδρικό στην οποία συμμετείχαν ο ΟΚΥπΥ, η Υπ Υγείας, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Κύπρος Σταυρίδης, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος έχει θέσει την υγεία στο υψηλότερο σκαλοπάτι των προτεραιοτήτων του.

Όσον αφορά την οικονομική βιωσιμότητα του ΟΚΥπΥ, ο κ. Σταυρίδης είπε ότι αυτή περνά πρώτον μέσα από την ανάπτυξη της εισοδηματικής ικανότητας του οργανισμού, ενώ σημείωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν οι όγκοι υπηρεσιών στον ΟΚΥπΥ τους οποίους οφείλουν να δώσουν, μέσα από τη συμφωνία με τον ΟΑΥ που αφορά την ενδονοσοκομειακή φροντίδα. Σημείωσε ότι ο ΠτΔ υποσχέθηκε να εγκύψει στο θέμα.

Ο δεύτερος πυλώνας, ανέφερε, αφορά τη συμφωνία για την αποζημίωση που πρέπει να λαμβάνει ο Οργανισμός για τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και γενικού οικονομικού συμφέροντος που προσφέρει, καθώς και υπηρεσίες που προσφέρει σε αρμόδιους φορείς.

Ο κ. Σταυρίδης, είπε ότι ο Πρόεδρος ζήτησε να γίνει μια συνοπτική κατάσταση των κύριων προτεραιοτήτων που αφορούν την οικονομική πτυχή και να γίνει ομάδα εργασίας που να αποτελείται από τη διευθυντική ομάδα του ΟΚΥΠΥ, το Υπ. Υγείας και το. Υπ. Οικονομικών, και να συμφωνηθεί μέσα δέκα υλοποιήσιμες δράσεις που πρέπει να γίνουν. Στόχος, όπως είπε, στις 15 Οκτωβρίου παρουσία του ΠτΔ να τις ξαναδούν και να μπορούν να επικοινωνήσουν με την κοινωνία για το πώς ο ΟΚΥπΥ θα προχωρήσει πάνω στην οικονομική του βάση.

Όσον αφορά την ποιοτική αναβάθμιση, ανέφερε ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια βελτίωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ξεκινώντας από τους εξοπλισμούς, με τα νοσηλευτήρια να εξοπλίζονται με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα. Εξέφρασε την άποψη ότι ήδη οι γιατροί βλέπουν τη βελτίωση και ότι θα έρθουν κι άλλα.

Ανέφερε ακόμα ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα τρέχει και για τις υποδομές και ήδη έχουν κατακυρωθεί διαγωνισμοί για έργα που θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο, ενώ τελειώνουν έργα όπως η Αιμοκάθαρση του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Ανέφερε ότι αντλήθηκε ένα σημαντικό ποσό από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο ΟΚΥπΥ είναι δεσμευμένος να υλοποιήσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Ο κ. Σταυρίδης είπε ακόμα ότι ο Οργανισμός προχωρεί με σημαντικές δράσεις όπως η εμπειρία του ασθενή, πιστοποιήσεις και διαπιστεύσεις των νοσηλευτηρίων σε όλα τα επίπεδα και ψηφιακή μετάβαση, ενώ όλα αυτά, εξήγησε θα συμβάλουν και στον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών και θα βοηθήσουν στην οικονομική ευρωστία του οργανισμού στο μέλλον.

Παράλληλα σημείωσε ότι ανέφεραν στον Πρόεδρο την πρόθεσή τους να αιτηθούν παράταση της κρατικής χορηγίας, ώστε να ολοκληρώσει ο ΟΚΥπΥ το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ξεκίνησε με την ίδρυσή του και δεν μπόρεσε να επιτευχθεί κυρίως λόγω της πανδημίας.

«Θεωρώ ότι γενικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πάρα πολύ υποστηρικτικός σε όλα τα οποία είπαμε», ανέφερε προσθέτοντας ότι τους θέλει να είναι επικεντρωμένοι πάνω σε συγκεκριμένους στόχους με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Πρόσθεσε ότι δεσμεύτηκαν ότι θα το κάνουν και σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει η ομάδα εργασίας.

Ερωτηθείς πόσο θα διαρκέσει η παράταση της κρατικής χορηγίας, ανέφερε ότι η κρατική χορηγία αφορά κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων του Οργανισμού και όχι συγκεκριμένο ποσό. Σημείωσε ότι ο ΟΚΥπΥ θα προχωρήσει με το πρόγραμμα του όπως έχε δεσμευτεί και αν χρειαστεί χρήματα το κράτος θα έρθει αρωγός δεδομένου ότι εγκριθεί και ψηφιστεί η παράταση της κρατικής χορηγίας. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παράταση θα ζητηθεί μέχρι το τέλος του 2026, ώστε να καλυφθούν τα δύο χρόνια που χάθηκαν με την πανδημία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ποδηλάτης: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου 43χρονου - Έτσι φαίνεται να έγινε το μοιραίο

Aυτός είναι ο ποινικολόγος στην Ελλάδα που χτύπησε τη σύζυγό του - Βίντεο από την άφιξη του στην Ευελπίδων

Τριήμερο Κατακλυσμού: Θα ξεπεράσει το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία – «Τίμησαν» τα πακέτα οι Κύπριοι – Πόσα πάει η διαμονή

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Θλίψη στον Δήμο Λεμεσού: Πέθανε ο Γαβριήλ Ψαρά - «Διακρίθηκε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του»

Αναστάτωσε ολόκληρο ξενοδοχείο 46χρονη: Μέθυσε και παρενοχλούσε τον κόσμο, επιτέθηκε και έβρισε αστυνομικούςΟλοκληρώθηκε το συμφωνητικό για τη διαχείρηση ανάπτυξης του Λιμανιού Λάρνακας - Μέχρι αύριο το αργότερο η συμφωνία

Ολοκληρώθηκε το συμφωνητικό για τη διαχείρηση ανάπτυξης του Λιμανιού Λάρνακας - Μέχρι αύριο το αργότερο η συμφωνία

Ολοκληρώθηκε το συμφωνητικό, το οποίο θα υπογράφει μεταξύ της Αρχής Λιμένων, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας και του υπουργείου Μεταφορών, που έχουν την ευθύνη να διαχειριστούν την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top