ΚΥΠΡΟΣ

Η ανάγκη για εγκατάσταση κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας και το μέλλον της χώρας

Η ανάγκη για εγκατάσταση κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας και το μέλλον της χώρας

Του Γιάννη Καρούσου*

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας, ότι δεν θα εγκατασταθούν κλιματιστικά στις αίθουσες διδασκαλίας επικαλούμενη  λόγους υγείας αποτελεί ένα λάθος το οποίο στηρίζεται σε λανθασμένα δεδομένα χωρίς καμία τεκμηρίωση.

Η Υπουργός Παιδείας  Αθηνά Μιχαηλίδου δεν αντιλαμβάνεται ότι μακροπρόθεσμα θα το πληρώσει η παιδεία και η οικονομία του τόπου. Και αυτό σε μία χώρα, στην οποία όλοι μας ζούμε τους ζεστούς μήνες με τα κλιματιστικά

Προσωπικά δεν έχω δει καμία μελέτη/ έρευνα που να επιβεβαιώνει ότι τα κλιματιστικά δημιουργούν προβλήματα στην υγεία και ιδιαίτερα στα σχολεία. Αντιθέτως, υπάρχει αριθμός μελετών που επιβεβαιώνει τη θετική επίδραση των κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας και ότι το οποιοδήποτε κόστος αντισταθμίζεται από τα οφέλη που θα δημιουργηθούν

Μία από αυτές είναι η έρευνα του National Bureau of Economic Research, με την ονομασία Heat and Learning, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 10 εκ. μαθητών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής την περίοδο 2001-2014 και σύγκρινε θερμοκρασίες και την απόδοσή των μαθητών στις εξετάσεις PSAT.

Η πιο πάνω έρευνα έδειξε ότι για κάθε βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας στην κλίμακα Fahrenheit δηλαδή περίπου (0.5 Celcius) , μειώνεται η απόδοση του μαθητή στη μάθηση κατά 1% και μάλιστα επιχειρείται και μία οικονομική ανάλυση για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην οικονομία.

Στα συμπεράσματα της, η πιο πάνω έρευνα καταγράφει ότι τα κλιματιστικά στις αίθουσες διδασκαλίας όχι μόνο βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των μαθητών και των εργασιακών συνθηκών των εκπαιδευτικών, αλλά ενισχύουν παράλληλα την απόδοση των μαθητών. Παράλληλα τους ωθεί να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες και να βελτιώνουν και σημαντικά τις μελλοντικές τους οικονομικές δυνατότητες. Η έρευνα αναφέρει, επίσης, ότι η χρήση κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας θα έχει θετική επίδραση συνολικά στην οικονομία της χώρας.

Ουσιαστικά οι ζεστές αίθουσες διδασκαλίας έχουν ως αποτέλεσμα να δυσκολεύουν τους εκπαιδευτικούς να διδάξουν και από την άλλη δυσχεραίνουν τους μαθητές να μαθαίνουν.

Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες στο μέλλον θα συνεχίσουν να αυξάνονται η εγκατάσταση κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας είναι απαραίτητη.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη  αναγνωρίζοντας τη σημασία και τα οφέλη, είχε καταθέσει και εγκρίνει σχετική πρόταση  με χρονοδιάγραμμα η οποία προνοούσε την εγκατάσταση κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας.

Δυστυχώς σήμερα επιχειρείται ένα πισωγύρισμα το οποίο θα το πληρώσουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και στο μέλλον η οικονομία του τόπου.

Εφόσον δεν προχωρήσει η εγκατάσταση στις αίθουσες διδασκαλίας θα πρέπει να καταγράψουμε επιπρόσθετα ότι θα συνεχίσει να υφίσταται μια ανισότητα  των μαθητών δημοσίου σε σχέση με τα ιδιωτικά τα οποία διαθέτουν κλιματιστικά.

Το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφαση του και να μη συμμεριστεί τις αντιδράσεις.

Σε όσους αντιδρούν η πρώτη ερώτηση που θα πρέπει να απευθύνει η υπουργός είναι που φοιτούν τα παιδιά τους, γιατί μπορεί όσοι αντιδρούν να μην βιώνουν στο περιβάλλον τους το μειονέκτημα αυτό.

Παράλληλα να τους επισυνάψει τις σχετικές έρευνες, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι η εγκατάσταση  και λειτουργία κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας μόνο οφέλη  μπορεί να έχει για τους μαθητές μας και τους εκπαιδευτικούς.

Ας επενδύσουμε στα παιδιά μας και στους εκπαιδευτικούς μας, ας δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες μάθησης στις αίθουσες διδασκαλίας, οι οποίες αρμόζουν σε μια ανεπτυγμένη χώρα με ισχυρούς δείκτες ανάπτυξης της οικονομίας κι ας προχωρήσουμε με την εγκατάσταση κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων μας.

*Τέως υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top