ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υποχρεωτική εκκένωση 12.000 ανθρώπων από πόλεις και χωριά - Νέα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υποχρεωτική εκκένωση 12.000 ανθρώπων από πόλεις και χωριά - Νέα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα

Μία σύγχρονη εκδοχή της Δουνκέρκης καλούνται να βιώσουν 12.000 άνθρωποι που κατοικούν σε 37 πόλειες και χωριά της Ουκρανίας εν μέσω συντονισμένων προσπαθειών της Ρωσίας προκειμένου τα στρατεύματά της να περάσουν τη γραμμή του μετώπου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail την ίδια στιγμη οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στο Κουπιάνσκ, ότι για να παραμείνουν στα σπίτια τους πρέπει να υπογράψουν έγγραφα όπου θα δηλώνουν για τους κινδύνους που εγκυμωνούν μιας και στην περιοχή διεξάγονται μάχες «υψηλής έντασης» και σημειώνονται ρωσικοί βομβαρδισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι η πόλη Κουπιάνσκ και τα εδάφη που βρίσκονται γύρω από αυτή βρίσκονταν υπό ρωσική κατοχή μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022 όταν οι ουκρανικές δυνάμεις σε μία από τις αντεπιθέσεις τους κατάφεραν να εκδιώξουν τις ρωσικές δυνάμεις από σχεδόν ολόκληρη την περιοχή του Χαρκόβου. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τον θάνατο δύο νεαρών γυναικών και ενός άνδρα καθώς και τον τραυματισμό εννέα ατόμων από ρωσική πυραυλική επίθεση στη Ζαπορίζια. Από τον βομβαρδισμό υπέστησαν ζημιές 15 πολυώροφα κτίρια και μία εκκλησία.

Πλέον η πόλη Κουπιάνσκ αντιμετωπίζει την απειλή της εκ νέου κατάληψης από τη ρωσική πλευρά. Μάλιστα τα τελευταία 24ωρα οι ρωσικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν σε ορισμένες περιοχές με την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, να δηλώνει ότι η «Ρωσία έχει σχηματίσει μια επιθετική ομάδα και προσπαθεί να προχωρήσει" στην περιοχή σε μια προσπάθεια να προελάσει στην πόλη που ελέγχεται από την Ουκρανία».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, Ruslan Muzychuk, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της χώρας δήλωσε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα τα οποία υποστηρίζονται από μονάδες τεθωρακισμένων, της αεροπορίας και του πυροβολικού στην περιοχή του Κουπιάνσκ. Σύμφωνα με τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Oleksandr Syrskyi, οι Ρώσοι σχημάτισαν οκτώ αποσπάσματα που λέγονται «Storm -Z» και αποτελούνται από πρώην κατάδικους και διοικούνται από στρατιωτικούς διοικητές. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι μάχες που διεξήχθησαν στη συγκεκριμένη περιοχή το προηγούμενο διάστημα ήταν «έντονες» και συμπληρώνει ότι «ορισμένες θέσεις αλλάζουν χέρι από από τη μία στιγμή στην άλλη». Πάντως αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν διασταυρωθεί μέχρι τώρα.

Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ουκρανικές αρχές ουκ ολίγες φορές από την έναρξη του πολέμου έχουν διατάξει εκκενώσεις που αφορούν παιδιά που μένουν σε περιοχές όπου οι μάχες έχουν ενταθεί. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους η εκκένωση ήταν απαραίτητη προκειμένου ο ουκρανικός στρατός να υπερασπιστεί καλύτερα τα εδάφη της χώρας.

Με υπερηχητικούς πυραύλους έπληξαν οι Ρώσοι τη δυτική Ουκρανία - Νεκρός ένας οκτάχρονος

Η Ρωσία εκτόξευσε σήμερα τέσσερις υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal προς την κατεύθυνση της περιφέρειας Ιβάνο-Φρανκίφσκ στη δυτική Ουκρανία και μόνο ένας αναχαιτίσθηκε από την αντιαεροπορική άμυνα του Κιέβου, ανακοίνωσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

«Ένας πύραυλος Kh-47 καταστράφηκε πάνω από την περιφέρεια του Κιέβου. Οι άλλοι έπληξαν κοντά στο αεροδρόμιο (της Κολομίγια), επλήγησαν πολιτικές υποδομές και ένας πύραυλος έπληξε κατοικημένη ζώνη», πρόσθεσε η ίδια πηγή στην πλατφόρμα Telegram.

Από την επίθεση αυτή, σκοτώθηκε ένα οκτάχρονο αγόρι, όπως ανακοίνωσε η κυβερνήτης και οι εισαγγελικές αρχές. «Υπάρχουν τραυματισμένοι συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Οι γιατροί κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια αλλά δυστυχώς η ζωή του παιδιού δεν κατέστη δυνατόν να σωθεί», ανέφερε η κυβερνήτης Σβετλάνα Ονιτσούκ στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.



Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top