ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Εντείνει τις προσπάθειες του για εμπλοκή ΕΕ στο Κυπριακό και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

ΠτΔ: Εντείνει τις προσπάθειες του για εμπλοκή ΕΕ στο Κυπριακό και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Το μήνυμα πως, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες που καταβάλλει σε όλα τα επίπεδα, στα ΗΕ, στην ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο ευρύτερα, ώστε η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για σπάσιμο του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών», στέλνει η Προεδρία της Δημοκρατίας με αφορμή την συμπλήρωση 49 χρόνων από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής.

Αυτουσία η ανακοίνωση της Προεδρίας:

Συμπληρώνονται σήμερα 49 χρόνια από τη μέρα ολοκλήρωσης του εγκλήματος κατά της Κύπρου, μια μέρα μνήμης και καταδίκης της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

Σαν σήμερα, στις 14 Αυγούστου το 1974, η Τουρκία με τον Αττίλα 2 και ενώ εξελίσσονταν σε διπλωματικό επίπεδο συνομιλίες στη Γενεύη, προχώρησε στην εκτέλεση του σχεδίου της καταλαμβάνοντας την πόλη της Αμμοχώστου, τη Μόρφου και άλλες περιοχές, επεκτείνοντας την κατοχή και επιφέροντας περισσότερη καταστροφή, νέο κύμα προσφύγων, σκορπώντας τον θάνατο και δημιουργώντας περισσότερους αγνοούμενους.

Τη νέα επέλαση των τουρκικών στρατευμάτων καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ που συνήλθε στις 15 και 16 Αυγούστου ζητώντας την κατάπαυση του πυρός και την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Στα χρόνια που ακολούθησαν το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε τα ψηφίσματα 550 και 789 για την Αμμόχωστο, τα οποία σήμερα είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.

Ύστερα από 49 χρόνια, ο πόθος για απελευθέρωση, επανένωση και επιστροφή παραμένει άσβεστος.

Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου και του λαού της. Για αυτό ο μόνος δρόμος στον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει αποκλειστικά προσηλωμένος είναι αυτός της άρσης του αδιεξόδου και της επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, των αρχών και αξιών της ΕΕ και στο κεκτημένο των συνομιλιών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες που καταβάλλει σε όλα τα επίπεδα, στα ΗΕ, στην ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο ευρύτερα, ώστε η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για σπάσιμο του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών, με ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, πάντοτε υπό την αιγίδα των ΗΕ, να έχει θετικό αποτέλεσμα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Επιμένει ο Βαβούσκος για εσφαλμένη διαδικασία – Ποια επιλογή τους απομένει

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει στη διάρκεια υπηρεσίας και τις μισθολογικές κλίμακες - Τα νέα επιδόματα στην ΕΦ

Σε λειτουργία ακόμα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

Eurovision 2024: «Μας την είπαν» οι Σουηδοί – Η αναφορά στην Κύπρο σε τραγούδι – Βίντεο



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Αυλαία πέφτει, 19 χρόνια μετά, για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, στην τρίτη θανατική ανάκριση για τα αίτια του θανάτου του, ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top