ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζονται οι «θερινές» εκπτώσεις – Χώρος στάθμευσης, καύσωνας και κατεχόμενα προκαλούν ανησυχία στους καταστηματάρχες

Συνεχίζονται οι «θερινές» εκπτώσεις – Χώρος στάθμευσης, καύσωνας και κατεχόμενα προκαλούν ανησυχία στους καταστηματάρχες

Μεγάλες είναι «θερινές» εκπτώσεις σε είδη ένδυσης και υπόδησης και παρόλο που δεν υπάρχει θεσμοθετημένη εποχή και διάρκεια, συνήθως τελειώνουν αρχές Σεπτεμβρίου που καταφθάνουν οι νέες φθινοπωρινές και χειμερινές συλλογές.

Όσον αφορά τις πωλήσεις, μιλώντας στο ThemaOnline, o Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Ένδυσης και Υπόδησης της ΠΟΒΕΚ και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων Λευκωσίας, Λάκης Ζοήδης, σημείωσε πως ο Αύγουστος είναι διαχρονικά «πεσμένος» μήνας καθώς όλοι πάνε διακοπές. «Δεν έφθασαν ακόμη τα επίπεδα της κίνησης του 2019 αλλά είναι σαφώς βελτιωμένη από την περσινή χρονιά και έχει φθάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο», δήλωσε.

Παράλληλα, ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει τη μείωση της αγοραστικής δύναμης κάθε οικογένειας λόγω πληθωρισμού αλλά ο Λάκης Ζοήδης επισημαίνει ότι η ένδυση και η υπόδηση δεν έχουν επηρεαστεί από τις αυξήσεις, με τα καταστήματα να απορροφούν τα επιπλέον κόστη. «Είναι μια καλή ευκαιρία δεδομένου των εκπτώσεων και των διακοπών οι καταναλωτές να κάνουν και τα ψώνια τους», ανέφερε.

«Διαχρονική θέση των καταστηματαρχών του Συνδέσμου μας είναι να θεσμοθετηθεί το ξεπούλημα με καθορισμένη περίοδο και αυστηρό έλεγχο. Τα περισσότερα καταστήματα έχουν αυτή την περίοδο εκπτώσεις ύψους 50%», σημείωσε ο κ. Ζοήδης.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκυπρίου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, δήλωσε επίσης στο ThemaOnline ότι η κίνηση φέτος είναι ικανοποιητική αλλά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ευνοούνται περισσότερο τα εμπορικά κέντρα παρά τα καταστήματα στους εμπορικούς δρόμους. «Θα μπορούσε να ήταν ακόμη καλύτερη η κίνηση, αλλά αναγνωρίζουμε ότι για τους ντόπιους καταναλωτές παίζει σημαντικό ρόλο το τέλος επιδότησης σε ηλεκτρισμό και καύσιμα», σημείωσε ο κ. Αντωνίου.

Υποφέρουν οι πεζόδρομοι της Λευκωσίας

Τα καταστήματα στις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου «ασφυκτιούν» εδώ και πολύ καιρό με πολλά καταστήματα να κλείνουν, σύμφωνα με τον Λάκη Ζοήδη. Κύριο πρόβλημα ο αθέμιτος ανταγωνισμός με αγορές άλλων περιοχών καθώς και ο μειωμένος χώρος στάθμευσης στην περιοχή. Σε συνδυασμό με την έλλειψή δωρεάν χώρου και την αύξηση του κόστους για στάθμευση στην περιοχή και το μποτιλιάρισμα.

«Έχουμε ως Σύνδεσμος Πεζοδρόμων προτείνει να δημιουργηθούν δύο - τρία σημεία με μεγάλους χώρους στάθμευσης και να μεταφέρονται οι πολίτες στη δουλειά τους αλλά και στην περιοχή με λεωφορεία για να μειωθεί η κίνηση», ανέφερε ο Λάκης Ζοήδης.

Πάνε κατεχόμενα

Σημαντική ώθηση δίνει στις πωλήσεις ο τουρισμός όμως προκαλείται προβληματισμός στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου καθώς οι αυξημένες τουριστικές αφίξεις στην περιοχή δεν μεταφράζονται σε κίνηση και πωλήσεις.

«Φαίνεται ότι υπάρχει ένα κενό στην περιοχή καθώς πολλοί τουρίστες φθάνουν στην Αμμόχωστο και στη συνέχεια παραθερίζουν στα κατεχόμενα. Το γεγονός αυτό επηρεάζει περισσότερο την επαρχία παρά τη Λευκωσία, καθώς είναι μια τουριστική περιοχή με τα περισσότερα καταστήματα λιανικού εμπορίου λειτουργούν εποχικά», εξήγησε ο Μάριος Αντωνίου.

Πονοκέφαλος το ρεύμα και το προσωπικό

Ως τα πιο σημαντικά προβλήματα ευρύτερα στο λιανικό εμπόριο, ο Μάριος Αντωνίου καταγράφει την αύξηση του κόστους λειτουργίας των καταστημάτων από τη διακοπή της επιδότησης σε ρεύμα – το οποίο μετά το κόστος εργοδότησης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έξοδο - αλλά και την έλλειψη εργατικού δυναμικού. «Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού, είτε για να ανοίξεις νέα καταστήματα ή για να αντικαταστήσεις άτομα που φεύγουν», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκυπρίου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top