ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Αύξηση στις πτωχεύσεις στην ΕΕ - Μείωση στην Κύπρο το 2ο τρίμηνο 2023

Eurostat: Αύξηση στις πτωχεύσεις στην ΕΕ - Μείωση στην Κύπρο το 2ο τρίμηνο 2023

Αύξηση για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο καταγράφηκε στις δηλώσεις πτώχευσης επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο τρίμηνο του 2023, καταγράφοντας αύξηση 8,4% σε σχέση με τον προηγούμενο τρίμηνο, και τον αριθμό των πτωχεύσεων να φτάνει στα υψηλότερα του επίπεδα από το 2015 όταν ξεκίνησαν να συλλέγονται δεδομένα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Εν τω μεταξύ στην Κύπρο σημειώθηκε πτώση 48,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο οι αριθμοί δείχνουν αυξομειώσεις τα τελευταία έξι τρίμηνα.

Ειδικότερα στην περίπτωση της Κύπρου, το πρώτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκε αύξηση 4,5%, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 αύξηση 175%, το τρίτο τρίμηνο του 2022 πτώση 33,5%, το τέταρτο τρίμηνο του 2022 πτώση 12,7%, το πρώτο τρίμηνο του 2023 αύξηση 109,7% και το δεύτερο τρίμηνο του 2023 πτώση 48,5%.

Όσον αφορά τις εγγραφές νέων επιχειρήσεων στην ΕΕ, το δεύτερο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκε μικρή μείωση 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά από την αύξηση 2% που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο του έτους. Γενικότερα, σημειώνει η Eurostat, ο αριθμός των εγγραφών νέων επιχειρήσεων κατά το 2023 ήταν μέχρι στιγμής υψηλότερος από ότι σε οποιοδήποτε τρίμηνο κατά την περίοδο 2015 - 2022.

Στη δημοσίευση της Eurostat δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα όσον αφορά τις εγγραφές νέων επιχειρήσεων στην Κύπρο.

Όσον αφορά τις πτωχεύσεις ανά οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ, καταγράφηκε αύξηση σε όλους τους τομείς της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ η κατάσταση ήταν πιο ανάμικτη όσον αφορά την Κύπρο.

Ειδικότερα, στην ΕΕ οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις πτωχεύσεις το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκαν στους τομείς των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (+23,9%), των μεταφορών και της αποθήκευσης (+15,2%) και της εκπαίδευσης, της υγείας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων (+10,1%).

Ο αριθμός των πτωχεύσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ήταν υψηλότερος στους περισσότερους τομείς της οικονομίας σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν από την πανδημία. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό των πτωχεύσεων, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, καταγράφηκαν στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης (+82,5%) και στις μεταφορές και την αποθήκευση (+56,7%).

Αντίθετα, το δεύτερο τρίμηνο του 2023, υπήρχαν μόνο δύο τομείς της οικονομίας στους οποίους ο αριθμός των δηλώσεων πτώχευσης ήταν χαμηλότερος από ό,τι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019: η βιομηχανία (-11,5%) και οι κατασκευές (-2,7%).

Όσον αφορά την Κύπρο, τα στοιχεία αποτελούν εκτιμήσεις της Eurostat, ενώ υπάρχουν κενά στα δεδομένα τα οποία καταγράφονται. Από τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα για τα τελευταία έξι τρίμηνα προκύπτει πτώση κατά 50% στις πτωχεύσεις στις κατασκευές, μετά από αύξηση 33,2% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Επίσης καταγράφονται σταδιακή μείωση των πτωχεύσεων στον τομέα των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών μετά από μεγάλη αύξησή τους κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



Μολότοφ, κροτίδες, επιθέσεις και... συλλήψεις - Παρατράγουδα σε διάφορες πόλεις τη νύχτα της Ανάστασης

Μολότοφ, κροτίδες, επιθέσεις και... συλλήψεις - Παρατράγουδα σε διάφορες πόλεις τη νύχτα της Ανάστασης

Τα μέλη της Αστυνομίας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν διάφορα περιστατικά παγκύπρια κατά το τελευταίο τριήμερο της Μεγάλης Εβδομάδας που αφορούσαν οχληρία, ρίψη κροτίδων, άναμμα λαμπρατζιών και άλλα αδικήματα που σχετίζονταν με τη νεανική παραβατικότητα. Επίσης, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανταποκρίθηκαν σε αρκετές κλήσεις που αφορούσαν πυρκαγιές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top