ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Μειώθηκαν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό - Οι αποφάσεις του Υπ. Υγείας και τα εμβόλια

Μειώθηκαν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό - Οι αποφάσεις του Υπ. Υγείας και τα εμβόλια

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιτήρησης για τη COVID- 19, οι νέες παραλλαγές της και τα υφιστάμενα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου ήταν εκ των θεμάτων που συζήτησαν την Τρίτη, η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, μαζί με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για την νόσο COVID-19, στο Υπουργείο Υγείας.

Πριν την έναρξη της συζήτησης, η κ. Κανάρη προέβη σε δηλώσεις προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέροντας ότι στη συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για την νόσο COVID-19, η οποία θα μετονομαστεί σε Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης της νόσου COVID-19, θα συζητούνταν καίρια θέματα για τα οποία θα τοποθετούνταν και τα μέλη τα οποία διορίστηκαν πρόσφατα.

Πρόσθεσε ότι τα θέματα τα οποία θα συζητούνταν είναι τα δεδομένα της επιδημιολογικής επιτήρησης COVID-19, οι νέες παραλλαγές, θα γινόταν ενημέρωση για τα υφιστάμενα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της COVID -9 στην Κυπριακή Δημοκρατία και ως τελευταίο θέμα θα εξεταζόταν το πλάνο του Υπουργείου Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη έναντι της νόσου COVID-19 και της γρίπης, ενώ θα γινόταν και επαναξιολόγηση του οδικού χάρτη του Υπουργείου Υγείας για τη διατήρηση της ετοιμότητας για την νόσο COVID-19.

Η κ. Κανάρη σημείωσε ότι η Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης της νόσου COVID-19 θα παρακολουθεί σε συνεχή βάση τα δεδομένα τόσο από το ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control - Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Επιπρόσθετα, είπε, θα γίνει καταμερισμός συγκεκριμένων καθηκόντων σε κάθε μέλος της Επιτροπής στη βάση της εμπειρογνωμοσύνης του κάθε μέλους.

Σημείωσε ότι έχει περιοριστεί ο αριθμός των μελών της Επιτροπής και ο λόγος είναι γιατί στόχος είναι αυτή η Επιτροπή να είναι πιο ευέλικτη και άμεση στις ανταποκρίσεις. Είπε ότι σίγουρα στις αποφάσεις σε θέματα COVID-19 από πλευράς του Υπουργείου Υγείας η θέση θα είναι στη βάση της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Η κ. Κανάρη σημείωσε ότι όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, αυτή την περίοδο παρατηρείται η ίδια εικόνα σε σχέση με την επιδημιολογική εικόνα των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Υπουργός είπε ότι οι αριθμοί της νέας παραλλαγής είναι μικροί, σημειώνοντας ότι οι υποπαραλλαγές της νόσου COVID-19 παρακολουθούνται μέσα από το ECDC και από τον ΠΟΥ.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει όντως μια μικρή αύξηση, η οποία όπως τόνισε η Υπουργός Υγείας, «δεν μας ανησυχεί» καθώς δεν υπάρχει η αντίστοιχη αύξηση στις εισαγωγές ασθενών στα νοσηλευτήρια.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας θα βρίσκεται σε ετοιμότητα στην περίπτωση που μεταβληθεί η επιδημιολογική εικόνα ή δημοσιευτούν περαιτέρω συστάσεις από τους διεθνείς οργανισμούς για αξιολόγηση και λήψη ενεργειών και δράσεων.

Η Υπουργός υπενθύμισε ότι ισχύουν τα μέτρα για τεστ κορωνοϊού για είσοδο σε νοσηλευτήρια και σε γηροκομεία και για χρήση μάσκας, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησής τους, αφού στόχος είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Ερωτηθείσα για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, η κ. Κανάρη είπε ότι τα εμβόλια έχουν ήδη παραγγελθεί, σημειώνοντας ότι Πρόεδρος αυτής της Επιτροπής είναι η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας. Ανέφερε ότι έχει ήδη καθοριστεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου.

Η Υπουργός πρόσθεσε ότι η διαφοροποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος είναι ότι στα εμβολιαστικά κέντρα που έχουν καθοριστεί θα δίνονται εμβόλια και για την COVID-19 και για την γρίπη ταυτόχρονα, εξηγώντας ότι  αυτό το εμβολιαστικό πρόγραμμα καθορίζεται για τους ευάλωτους ασθενείς, 60 ετών και άνω, και άλλους που έχουν συννοσηρότητες. Το εμβόλιο της γρίπης, είπε, είναι για έφηβους και παιδιά και για όλους όσοι ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν μέσω των προσωπικών ιατρών.

Ερωτηθείσα για το εάν ενδέχεται να ληφθούν μέτρα σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων λόγω και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η Υπουργός απάντησε ότι στάλθηκαν εντός Ιουλίου συστάσεις προς το Υπουργείο Παιδείας, όπως υπάρχει ορθός εξαερισμός και τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα που επιβάλλονται στα σχολεία. «Παρακολουθούμε και αν τυχόν υπάρξουν κάποιες εξάρσεις θα επανέλθουμε ίσως με πρόσθετα μέτρα», κατέληξε η κ. Κανάρη.   

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

365 ημέρες τον χρόνο στην στάνη και το άρμεγμα – Κύπρια άφησε την δουλειά της για να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία

«Αβέρτα» υπερωρίες οι Κύπριοι εργαζόμενοι – 1 στους 10 δουλεύουν πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα

Δάκρυα χαράς στο J2US: Η επί σκηνής πρόταση γάμου - Δείτε βίντεο

Είχαν Άγιο - Τυλίχθηκε στις φλόγες όχημα στον αυτοκινητόδρομο – Πρόλαβαν να εξέλθουν τρία πρόσωπα

Νυκτοβάτες φαίνεται να έβαλαν φωτιά στον ιππόδρομο Λευκωσίας

Σοφία Χατζηπαντελή: «Ρίχνει» το instagram ποζάροντας ημίγυμνη για... τα γενέθλιά τηςΜήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top