ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πήραν και πάλι την ανιούσα οι τιμές στα τρόφιμα, αυξήθηκε ο πληθωρισμός

Πήραν και πάλι την ανιούσα οι τιμές στα τρόφιμα, αυξήθηκε ο πληθωρισμός

Σε ανοδική πορεία, λόγω αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων, επανήλθε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, αγγίζοντας το 2,6%, σε ετήσια βάση, μετά την υποχώρηση του τον προηγούμενο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο 2023 αυξήθηκε κατά 1,04 μονάδες και έφτασε στις 116,34 μονάδες, σε σύγκριση με 115,30 μονάδες τον Ιούλιο 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 0,9%.

Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο 2023 αυξήθηκε με ρυθμό 2,6%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022.

Τον προηγούμενο μήνα (Ιούλιο του 2023) ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει στο 1,5%, σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 4,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, η μεγαλύτερη θετική μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2022 καταγράφηκε στα Γεωργικά Προϊόντα με ποσοστό 14,0%, ενώ η μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή σημειώθηκε στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό -9,6%.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη μεταβολή παρουσιάστηκε στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό 5,1%.

Ανάλυση Ποσοστιαίων Μεταβολών

Συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, η μεγαλύτερη θετική μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (10,0%), ενώ στην κατηγορία Μεταφορές (-3,1%) παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή.

Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Μεταφορές (3,0%).

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (9,1%), Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (6,5%) και Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (6,3%).

Ανάλυση Επιπτώσεων σε Μονάδες

Εξάλλου, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Αυγούστου 2023 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 είχε η κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (2,11), ενώ τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση είχαν οι Μεταφορές (-0,59).

Τη μεγαλύτερη θετική επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είχαν οι κατηγορίες Μεταφορές (0,54) και Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (0,44).

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Αυγούστου 2023 σε σύγκριση με το δείκτη του Αυγούστου του 2022 είχαν τα Πετρελαιοειδή (-1,16).

Τέλος, τα Πετρελαιοειδή (0,52) και τα Φρέσκα Λαχανικά (0,44) είχαν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Αυγούστου 2023 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top