ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Ο Μητσοτάκης διεκδικεί πολιτική συμφωνία για μεγάλο «πακέτο» - Η κίνηση Φον Ντερ Λάιεν με νόημα

Κακοκαιρία Daniel: Ο Μητσοτάκης διεκδικεί πολιτική συμφωνία για μεγάλο «πακέτο» - Η κίνηση Φον Ντερ Λάιεν με νόημα

Αυτές τις μέρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κομισιόν μετακομίζουν από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο, με δεδομένη την αυριανή ομιλία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (State of the Union) που σηματοδοτεί και την έναρξη της πολιτικής σεζόν για την ευρωπαϊκή σκηνή. Φέτος, πάντως, η πρόεδρος της Κομισιόν θα έχει ένα κρίσιμο ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μια μέρα πριν την ομιλία της, σήμερα το πρωί, με τον πρωθυπουργό να διεκδικεί από την Ευρώπη ένα ουσιαστικό πακέτο στήριξης για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία.

Στην πραγματικότητα, η αποστολή του κ. Μητσοτάκη είναι «πολιτική», καθώς, τεχνικά, οι πόροι των ευρωπαϊκών ταμείων για τις φυσικές καταστροφές είναι περιορισμένες, ενώ για τη φετινή χρονιά σχεδόν εξαντλημένες. Συνεπώς, η συζήτηση που πρέπει να γίνει έχει και πολιτικό γνώμονα. Ο κ. Μητσοτάκης το γνωρίζει καλά, ενώ διατηρεί άριστη προσωπική σχέση με την πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία και φιλοξενήθηκε στο σπίτι του στην Κρήτη πριν από λίγες εβδομάδες.

Σε αυτό το σημείο έρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr από αρμόδια ευρωπαϊκή πηγή, το «νεύμα» της κ. Φον Ντερ Λάιεν, μια κίνηση με νόημα. Και αυτό γιατί η ίδια δεν επέλεξε να πάρει μαζί της στη διευρυμένη συζήτηση που θα γίνει μετά το τετ-α-τετ της με τον κ. Μητσοτάκη τεχνοκράτες από το γραφείο της, αλλά μια μεγάλη ομάδα αντιπροέδρων της Κομισιόν και επιτρόπων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το παρών στη συνάντηση θα δώσουν οι αντιπρόεδροι Βάλντις Ντομπρόβσκις και Μαργαρίτης Σχοινάς και πέντε επίτροποι: οι Γιοχάνες Χαν (Προϋπολογισμός), Νίκολας Σμιτ, (Κοινωνικά), Πάολο Τζεντιλόνι (Οικονομία), Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι (Γεωργία) και Ελίσα Φερέιρα (Περιφερειακή Ανάπτυξη και Συνοχή). Από ελληνικής μεριάς, το παρών θα δώσουν το οικονομικό επιτελείο (Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Παπαθανάσης, Θάνος Πετραλιάς), ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης. Η συζήτηση του κ. Μητσοτάκη με την κ. Φον Ντερ Λάιεν θα έχει προφανώς πολιτικά χαρακτηριστικά, σε μια περίοδο που η πρόεδρος της Κομισιόν αναζητά συμμάχους για να διεκδικήσει δεύτερη θητεία, έχοντας όμως κακές σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ η συζήτηση μετέπειτα θα είναι πιο τεχνική. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και αρκετές άλλες επαφές σε χαμηλότερο επίπεδο, για να «τρέξουν» οι λεπτομέρειες.


Οι πηγές χρηματοδότησης για να κατευθυνθούν επαρκείς πόροι στα ελληνικά ταμεία είναι αρκετές. Η ελληνική πλευρά θα ήθελε αξιοποίηση κεφαλαίων που έχουν μείνει «κάβα» από την προηγούμενη περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και αναπροσαρμογή αυτών που έχουν προβλεφθεί για την περίοδο 2021-2027. Παράλληλα, στο τραπέζι είναι η αναπροσαρμογή και κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις φυσικές καταστροφές οι δυνατότητες είναι μάλλον μικρές για φέτος, αλλά μεγαλύτερες για του χρόνου. Ενδεικτικά, η Σλοβενία άντλησε μόλις 100 εκ για φέτος, μετά τις ιστορικές πλημμύρες προ εβδομάδων, και διασφάλισε άλλα 300 εκ για του χρόνου, με την Ελλάδα να διεκδικεί ποσό σαφώς μεγαλύτερο αυτού. Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο δανειοδότησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για σημαντικά έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα για την αποκατάσταση αυτών που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Με στενά «τεχνικούς» όρους, ορισμένες από αυτές τις κινήσεις έχουν δυσκολίες, αν υπάρχει, όμως, πολιτική βούληση και συμφωνία, τότε μπορεί να υπερκεραστούν.

Σημειωτέον, στο ελληνικό αποθεματικό έχει απομείνει ένα ποσό περί το 1 δις ευρώ για τις αποζημιώσεις μετά τις φυσικές καταστροφές, ενώ θα πρέπει να διατεθεί και μεγάλος όγκος χρημάτων για την περιοχή του Έβρου που υπέστη τη μεγάλη καταστροφή από την πυρκαγιά του Αυγούστου. «Ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά και η ευρωπαϊκή στήριξη που θα πάρουμε θα καλύψουν και σε αυτήν την περίπτωση τις καταγεγραμμένες ζημιές», υπογράμμισε χθες από την Αλεξανδρούπολη ο κ. Μητσοτάκης, με την εν λόγω αναφορά να είναι προφανώς ευρύτερης χρήσεως.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top