ΥΓΕΙΑ

Είστε 70αρης με πίεση; Πόσα βήματα την ημέρα τη ρίχνουν έως και επτά μονάδες

Είστε 70αρης με πίεση; Πόσα βήματα την ημέρα τη ρίχνουν έως και επτά μονάδες

Τον αριθμό των βημάτων που μπορούν να «ρίξουν» την αρτηριακή πίεση στους ηλικιωμένους προσδιορίζει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Cardiovascular Development and Disease. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν η Linda Pescatello, διακεκριμένη καθηγήτρια Κινησιολογίας στο Κολέγιο Γεωργίας, Υγείας και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, καθώς και ο Duck-chun Lee, επίσης καθηγητής Κινησιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

Η Δρ Pescatello ειδικεύεται στη σχέση υπέρτασης και άσκησης, με το πρότερο ερευνητικό της έργο να πιστοποιεί ότι η δεύτερη μπορεί να συμβάλλει άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικούς ενήλικες. Η παρούσα μελέτη επεδίωξε να καθορίσει εάν η εν λόγω ομάδα θα μπορούσε να αποκομίσει τα οφέλη της άσκησης αυξάνοντας απλώς το καθημερινό περπάτημα, μία από τις ευκολότερες και πιο δημοφιλείς μορφές σωματικής δραστηριότητας για αυτόν τον πληθυσμό, «που δεν απαιτεί εξοπλισμό και γίνεται οπουδήποτε» σημειώνει η ίδια.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε μια ομάδα ηλικιωμένων 68 έως 78 ετών, οι οποίοι πραγματοποιούσαν κατά μέσο όρο 4.000 βήματα την ημέρα πριν τη μελέτη. Ανατρέχοντας στη διαθέσιμη βιβλιογραφία, ο Δρ Lee κατέληξε ότι 3.000 παραπάνω βήματα θα ήταν ένας λογικός στόχος, οδηγώντας τους περισσότερους συμμετέχοντες στα 7.000 βήματα ημερησίως, σύμφωνα με τη σύσταση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής.

Η έρευνα εκπονήθηκε κατά την κορύφωση της πανδημίας COVID-19, οπότε όλα έγιναν εξ αποστάσεως με την αποστολή ενός ειδικού kit με βηματόμετρα, συσκευές μέτρησης της αρτηριακής πίεσης και ημερολόγια βημάτων ώστε να καταχωρίζουν οι συμμετέχοντες τις καθημερινές του επιδόσεις στο περπάτημα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι ηλικιωμένοι πέτυχαν μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά επτά και τέσσερις μονάδες αντίστοιχα, μια μεταβολή που διάφορες μελέτες έχουν συσχετίσει με μικρότερο κίνδυνο κατά:

-11% για θάνατο από κάθε αίτιο
-16% για θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια,
-18% για καρδιαγγειακή νόσο
-36% για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα 7.000 βήματα αποδείχθηκαν αποτελεσματικά όσο τα αντιϋπερτασικά φάρμακα, βελτιώνοντας τις τιμές της αρτηριακής πίεσης ακόμα και για τους οκτώ από τους 21 συμμετέχοντες που βρίσκονταν ήδη υπό αντιϋπερτασική αγωγή.

«Σε προηγούμενη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι ο συνδυασμός άσκησης με φαρμακευτική αγωγή εκτοξεύει την αποτελεσματικότητα της δεύτερης. Είναι δηλωτικό της αξίας της άσκησης ως αντιϋπερτασικής θεραπείας. Δεν αναιρεί επ’ ουδενί την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά μπορεί να αποτελέσει μέρος του θεραπευτικού οπλοστασίου» διευκρίνισε η Δρ Pescatello.

Η ταχύτητα βάδισης όσο και το περπάτημα σε συνεχείς περιόδους δεν επηρέασαν τα αποτελέσματα, με τους ερευνητές να καταλήγουν πως εν τέλει αρκεί η αύξηση των συνολικών βημάτων. «Είδαμε ότι ο όγκος της σωματικής δραστηριότητας έχει σημασία, όχι η ένταση» σχολίασε η Δρ Pescatello.

Η ερευνητική ομάδα σημείωσε πως πρόκειται για μια πιλοτική μελέτη, ευελπιστώντας να αξιοποιήσει τα δεδομένα για την διεξαγωγή μιας μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top