ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό, μεταναστευτικό και ευρωεκλογές στη συνάντηση ΠτΔ - Μέτσολα

Κυπριακό, μεταναστευτικό και ευρωεκλογές στη συνάντηση ΠτΔ - Μέτσολα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο, ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη σε αυτό το νησί, και ότι το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα, έστειλε σήμερα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Το πρωί, η κα Μέτσολα, συνοδευόμενη από τον σύζυγο της, έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Ακολούθησε ανάκρουση του Ύμνου της ΕΕ και του Εθνικού Ύμνου της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη συνέχεια η κα Μέτσολα κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.

Οι δύο Πρόεδροι είχαν στη συνέχεια κατ΄ιδίαν συνάντηση, και αργότερα προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που φιλοξενώ σήμερα στην Κύπρο τη φίλη Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ευτυχής όχι μόνο γιατί είχαμε άλλη μια ευκαιρία να συναντηθούμε και να συζητήσουμε για θέματα που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη – πρόκειται ήδη για την 3η μας επίσημη συνάντηση, ενώ υπήρξαν και πολλές ανεπίσημες – αλλά και επειδή η παρουσία της Προέδρου εδώ, σήμερα, κατά την 63η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία και στέλνει τα δικά της πολλαπλά μηνύματα.

Ιδιαίτερα στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, όπου εδώ και σχεδόν 2 χρόνια ο πόλεμος έχει ξανακάνει την εμφάνισή του στην ήπειρό μας και συγκεκριμένα με την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκεί όπου καθημερινά παραβιάζονται οι πλέον βασικές αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, οι αρχές και αξίες της ΕΕ, είναι σημαντικό – και θεωρώ ότι η παρουσία της Προέδρου στέλνει και αυτό το μήνυμα - να υπενθυμίζεται η διεθνής κοινότητα ότι και στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης συνεχίζει εδώ και σχεδόν μισό αιώνα να υφίσταται ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Πρόεδρος λοιπόν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενός εκ των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πιο σημαντικού, αφού αποτελεί ουσιαστικά τη φωνή των Ευρωπαίων πολιτών και λειτουργεί ως συννομοθέτης των ευρωπαϊκών νομοθεσιών, με την επίσκεψή της στην Κύπρο και την παρουσία της εδώ για την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στέλνει ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνη.

Την ίδια στιγμή, η παρουσία της Προέδρου σήμερα εδώ στέλνει το μήνυμα της συνεχιζόμενης στήριξης της ΕΕ στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για άρση του αδιεξόδου, επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και σύμφωνα με τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Το έχω ξαναπεί και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω: η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί να είναι το μέλλον της πατρίδας μας. Για αυτό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, πάντα με την στήριξη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, για να πετύχουμε την πολυπόθητη επανένωση του τόπου μας και να διασφαλίσουμε στους Ευρωπαίους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.

 

Ευχαριστώ θερμά λοιπόν τη φίλη Πρόεδρο που - παρά το ιδιαίτερα πολυάσχολο πρόγραμμά της - αποδέχθηκε την πρόσκλησή μου να επισκεφθεί την Κύπρο, προκειμένου να δεχθεί μαζί μου τον χαιρετισμό της παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου. Είναι άλλωστε καλά γνωστό ότι η αγαπητή Ρομπέρτα, μια ομολογουμένως πολύ επιτυχημένη και δημοφιλής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί σθεναρή υποστηρίκτρια των προσπαθειών μας για επανένωση της πατρίδας μας.

Ως ήταν αναμενόμενο, συζητήσαμε και σήμερα το Κυπριακό, όπου είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Πρόεδρο για τα αποτελέσματα των επαφών μου στη Νέα Υόρκη, για την προσπάθεια μας για διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ σε ανταπόκριση και της έκκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για διορισμό ενός αντιπροσώπου που θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών.

Παρά τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, αξιοποιώντας και τα σημαντικά εργαλεία που μας προσφέρει η ΕΕ, για να πετύχουμε τον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών και της επίλυσης του Κυπριακού.

Πέραν του Κυπριακού, συζητήσαμε για το μεταναστευτικό, αντιλαμβάνεστε τη σημασία του για όλα τα κράτη μέλη, θα απασχολήσει και τα δύο Ευρωπαϊκά Συμβούλια του Οκτωβρίου, το άτυπο στη Γρανάδα 6/10 και το τακτικό στις Βρυξέλλες στις 26-27/10.

Η Κύπρος δέχεται τους περισσότερους αιτητές ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, και παρά τα μέτρα που έχουμε λάβει το τελευταίο διάστημα και έχουν οδηγήσει σε μείωση των μεταναστών που έρχονται στην Κύπρο, χρειάζεται σαφώς να γίνουν περισσότερα από πλευράς ΕΕ και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ευελπιστούμε ότι το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συντομότερο και θα λειτουργήσει εποικοδομητικά, ώστε να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία που θα επιτρέψει πιο αποτελεσματική διαχείριση του Μεταναστευτικού.

 

Το άλλο σημαντικό θέμα που συζητήσαμε ήταν οι Ευρωεκλογές του 2024, που θα διεξαχθούν τον προσεχή Ιούνιο. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ώστε να αναζωογονηθεί το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών για τη σημαντικότατη εκλογική αυτή διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ενισχύεται συνεχώς. Και είναι ένας κοινός μας στόχος να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες ψηφοφόρους. Το μέλλον της ΕΕ είναι οι νέοι μας, εκεί θα επικεντρωθούμε, ελπίζουμε στις εκλογές να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη συμμετοχή από νέες και νέους. Ελπίζω ότι το πρόγραμμα της Προέδρου θα της επιτρέψει άλλη μια επίσκεψή της στην Κύπρο, ώστε από κοινού να συμμετάσχουμε σε εκδηλώσεις με στόχο την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερου ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις Ευρωεκλογές».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την κα Μέτσολα για την παρουσία της, σημειώνοντας ότι είναι κάτι που ο κυπριακός λαός αναγνωρίζει.

 

Από την πλευρά της η κα Μέτσολα είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επέτειος της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σηματοδοτεί τη σύγχρονη, δημοκρατική και ανεξάρτητη πορεία της χώρας στην Ιστορία, τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα του λαού της, αλλά και υπενθυμίζει τις τραγωδίες που έχει βιώσει η χώρα εδώ και 63 χρόνια.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε επίσης, ότι «θέλω να στείλω ένα μήνυμα δύναμης, ελπίδας, ενότητάς και αντοχής εορτάζοντας την ανεξαρτησία της Κύπρου και να αποτίνω φόρο τιμής σε όλους όσοι έκαναν θυσίες για την απελευθέρωση και την αυτονομία της χώρας καθώς και για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της.

Δεν είναι τυχαίο που βρίσκομαι εδώ την ημέρα της Ανεξαρτησίας. Θέλω να στείλω το πιο ξεκάθαρο μήνυμα στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο, ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη σε αυτό το νησί, ότι το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Η Ευρώπη ποτέ δεν θα είναι ολοκληρωμένη ενόσω η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, Αυτό ανέφερα και πριν από δέκα μέρες στον ΓΓ των ΗΕ σε συνάντηση που είχα μαζί του στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζοντας τη στήριξη μας για διορισμό ενός απεσταλμένου των ΗΕ.

Ο μόνος τρόπος να επανενώσουμε το νησί και τον λαό του είναι μέσω της επικοινωνίας της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων.

Οποιεσδήποτε μονομερείς, εχθρικές ενέργειες θα απομακρύνουν τον κόσμο ακόμη περισσότερο. Θέλουμε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στη βάση της εμπιστοσύνης και όχι τις βίας. Αχρείαστες προκλήσεις δεν βοηθούν καθόλου».

Πρόσθεσε ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία υπό την αιγίδα των ΗΕ και στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών.

Υπογράμμισε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει την Κύπρο, είπε η κα Μέτσολα.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, η κα Μέτσολα σημείωσε ότι τόσο η Κύπρος όσο και γειτονικές της χώρες δέχονται δραματικά αυξημένο αριθμό μεταναστών τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα συνολικά, και κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να το διαχειριστεί μόνο του.

Σημείωσε ότι το ζήτημα θα πρέπει να τύχει διαχείρισης κατά τρόπο ανθρωπιστικό και δίκαιο για τους έχοντες ανάγκη, κατά τρόπο αυστηρό για τους διακινητές.

Τέλος, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία των Ευρωεκλογών για το μέλλον της Ευρώπης και για το κάθε κράτος ξεχωριστά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top