ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσα εκατομμύρια ευρώ θα δαπανήσει το κράτος για επίδομα τέκνου, ΕΕΕ και άλλες κοινωνικές παροχές – Αναλυτικά στοιχεία

Πόσα εκατομμύρια ευρώ θα δαπανήσει το κράτος για επίδομα τέκνου, ΕΕΕ και άλλες κοινωνικές παροχές – Αναλυτικά στοιχεία

Ποσό πέραν του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ αναμένεται να δαπανήσει το κράτος το 2024, για παροχή του επιδόματος τέκνου, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) και άλλων κοινωνικών παροχών σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα άτομα με αναπηρίες.

Το μεγαλύτερο ποσό θα διατεθεί για καταβολή του ΕΕΕ και του επιδόματος τέκνου στις δικαιούχες οικογένειες και άτομα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024, πιστώσεις 205 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν το κόστος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), το οποίο καλύπτει τις ελάχιστες ανάγκες της οικογένειας τόσο για διαβίωση όσο και για στέγαση της και διαφοροποιείται ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας.

Σημειώνεται πως, μέσω του εν λόγω κονδυλίου καλύπτεται και το Σχέδιο Επιδότησης ενοικίου σε εκτοπισθέντες από την Ουκρανία που διαμένουν σε ξενοδοχειακά καταλύματα (περίπου 3.000 άτομα) το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή τέλη Μαΐου του 2023 με σχετικές Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου

Επίσης, πιστώσεις 125 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν δαπάνες επιδόματος τέκνου σε δικαιούχες οικογένειες, καθώς και το επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας σε οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα τέκνου και στις οποίες ένας γονέας χωρίς σύζυγο/συμβίο οποιουδήποτε φύλου, ζει με ένα τουλάχιστον εξαρτώμενο τέκνο, που αποκτήθηκε είτε από γάμο είτε εκτός γάμου και που διαβιεί μόνος του λόγω του ότι είναι άγαμος γονέας, χήρος, διαζευγμένος ή διότι ένας από τους δύο γονείς έχει κηρυχθεί σε αφάνεια από το δικαστήριο.

Ενίσχυση συνταξιούχων

Άλλα 95 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν τη δαπάνη παροχής επιδόματος στα νοικοκυριά συνταξιούχων των οποίων τα εισοδήματα βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας, το οποίο καθορίζεται ετησίως από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πέραν των πιο πάνω, πιστώσεις 10,5 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν το κόστος για το Σχέδιο Επιδόματος που προστίθεται στη Θεσμοθετημένη Σύνταξη, στη Σύνταξη Αναπηρίας και στη Κοινωνική Σύνταξη των προσώπων που υπηρέτησαν πρόσθετη θητεία/εφεδρεία στην Εθνική Φρουρά και των Αιχμαλώτων, Μη Στρατεύσιμων/Αμάχων και Παθόντων Αναπήρων Πολέμου καθώς και για το Σχέδιο Εφάπαξ Εξαμηνιαίου Τιμητικού Επιδόματος για Αιχμαλώτους, Μη Στρατεύσιμους/Αμάχους και Παθόντες Αναπήρους Πολέμου κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974, ενώ 3,3 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν τη δαπάνη παροχής Πασχαλινού Επιδόματος σε συνταξιούχους το οποίο παραχωρείται βάσει σχετικής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επίσης, πιστώσεις 7,2 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν τη δαπάνη για τη μερική επαναφορά του Επιδόματος Μάνας. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 18/5/2023 το τιμητικό επίδομα Πολύτεκνης Μάνας, αυξήθηκε επί του ποσού επιδόματος κατά 50 ευρώ ανά εισοδηματική κατηγορία νοικοκυριού που καταβάλλεται.

Βοηθήματα σε κατοίκους κατεχομένων περιοχών

Απ’ εκεί και πέρα, πιστώσεις 4,6 εκατ. ευρώ για τα μηνιαία χρηματικά επιδόματα και βοηθήματα στους κατοίκους των κατεχομένων περιοχών:
• Μηνιαία επιδόματα σε κατοίκους κατεχόμενων περιοχών.
• Μηνιαία επιδόματα σε παιδιά εγκλωβισμένων που φοιτούν στο Γυμνάσιο, Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ριζοκαρπάσου.
• Αναπηρικά επιδόματα σε ανάπηρα άτομα που ζουν στις κατεχόμενες περιοχές.
• Επιδόματα σε παιδιά εγκλωβισμένων που φοιτούν σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
• Επιδόματα κατ’ οίκον φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα που ζουν στα κατεχόμενα.
• Επίδομα σε δύο εγκλωβισμένους Ριζοκαρπάσου, για υπηρεσίες που προσφέρουν στην Κοινότητα τους, για τη διανομή των τροφίμων που στέλνει η κυβέρνηση στους εγκλωβισμένους.
• Επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου.
• Παροχή Τιμητικού Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας, επιδόματος τέκνου και επιδόματος Μονογονεϊκής Οικογένειες σε εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες.
• Σχέδιο επανεγκατασταθέντων/εγκλωβισμένων για νέα ζευγάρια (εφάπαξ ποσά για κάλυψη εξόδων στέγασης/αγοράς μικροσυσκευών/ δραστηριοποίηση).

Εξάλλου, πιστώσεις 866.000 ευρώ προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες για:
• Ωφελήματα σε οικογένειες που αποκτούν τρίδυμα, σύμφωνα με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 94.109 ημερ. 7/12/2022.
• Ενίσχυση Παιδιών μετά τα 18 τους χρόνια, τα οποία ήταν υπό τη φροντίδα της Διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας πριν την ενηλικίωσή τους.
• Χορηγήματα Στήριξης Παιδιών Υψηλού Κινδύνου (στη Φτώχεια και Παραμέληση) για πρόληψη της μετακίνησης από το περιβάλλον τους και ανάληψης της φροντίδας τους από το κράτος βάσει Απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου αρ. 94.504 και με ημερ. 22/2/2023.

Στήριξη ατόμων με αναπηρίες

Σε ό,τι αφορά τα άτομα με αναπηρίες, στον προϋπολογισμό του 2024 περιλαμβάνονται πιστώσεις 11,7 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν δαπάνες για περίπου 500 άτομα με αναπηρίες μέσω του Σχεδίου Παροχής Οικονομικής Βοήθειας για Αγορά Τροχοκαθίσματος στα άτομα με αναπηρίες.

Άλλα 11,4 εκατ. ευρώ που προορίζονται να καλύψουν δαπάνες για την παραχώρηση μηνιαίου επιδόματος ύψους 386 ευρώ σε περίπου 2.500 άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, συν ενδεχόμενη ετήσια τιμαριθμική αύξηση, για τη λειτουργία του Σχεδίου Παροχής Επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας και 11 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν δαπάνες για την παραχώρηση μηνιαίου επιδόματος φροντίδας σε 950 περίπου τετραπληγικά άτομα. Ποσό ύψους 900 ευρώ σε 770 από αυτούς ή ποσό ύψους 1.100 ευρώ για ενισχυμένη φροντίδα σε 180 περίπου από αυτούς.

Πιστώσεις 8,9 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν δαπάνες για την παραχώρηση μηνιαίας χορηγίας 361,65 ευρώ σε 2.000 περίπου τυφλά άτομα, συν ενδεχόμενη τιμαριθμική αύξηση και 7 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν δαπάνες για την παραχώρηση μηνιαίου επιδόματος φροντίδας σε 1.400 περίπου παραπληγικά άτομα, με ποσό ύψους 400 ευρώ μηνιαίως για 1.120 από αυτά ή ποσού ύψους 500 ευρώ μηνιαίως για ενισχυμένη φροντίδα σε περίπου 280 από αυτά.

Εξάλλου, πιστώσεις 5,5 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν την παραχώρηση μηνιαίου Επιδόματος Διακίνησης σε 4.220 περίπου άτομα σύμφωνα με τις πρόνοιες των «περί Παροχής Επιδόματος Διακίνησης σε Άτομα με Αναπηρίες Νόμων 1980-2019», καθώς και με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου από το 2015 (Αρ.79.745 και ημερ. 17/11/2015) μέχρι το 2022 (αρ. 92.949 και ημερ. 20/4/2022). Η διαβάθμιση του παραχωρούμενου Επιδόματος έχει ως εξής:
• 75 ευρώ μηνιαίως σε 400 περίπου άτομα με κινητική αναπηρία πέραν του 39% ή με παραπληγία που εργάζονται ή σπουδάζουν
• 150 ευρώ μηνιαίως σε 170 περίπου άτομα με οπτική οξύτητα μικρότερη των 6/36 στον καλύτερο οφθαλμό με διορθωτικούς φακούς που εργάζονται ή σπουδάζουν
• 150 ευρώ μηνιαίως σε 550 περίπου τετραπληγικά άτομα (λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Άτομα με Τετραπληγία)
• 75 ευρώ (για κατοίκους Δήμων) ή 150 ευρώ (για κατοίκους Κοινοτήτων) σε 785 περίπου Αιμοκαθαιρόμενους Νεφροπαθείς.
• 75 ευρώ(για κατοίκους Δήμων) ή 150 ευρώ (για κατοίκους Κοινοτήτων) σε 565 περίπου άτομα με θαλασσαιμία.
 75 ευρώ μηνιαίως σε 1.750 περίπου τυφλούς (λήπτες Ειδικής Χορηγίας σε Τυφλούς), ανεξαρτήτως ηλικίας και ανεξαρτήτως αν εργάζονται ή φοιτούν.

Παράλληλα, πιστώσεις 1,7 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν την παραχώρηση εφάπαξ οικονομικής βοήθειας (ύψους 3.500 ευρώ4.500 ευρώ ή 9.000 ευρώ ανάλογα με τα καθορισμένα στο εγκεκριμένο Σχέδιο κριτήρια) σε συνολικά περίπου 450 άτομα με αναπηρίες μέσω του Σχεδίου Παροχής Οικονομικής Βοήθειας για απόκτηση αναπηρικού αυτοκινήτου, ενώ πιστώσεις 1,6 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν δαπάνες για περίπου 1.300 άτομα με αναπηρίες μέσω του Σχεδίου παροχής οικονομικής βοήθειας για την προμήθεια τεχνικών μέσων, οργάνων και άλλων βοηθημάτων στα άτομα με αναπηρίες.

Επίσης, πιστώσεις 480.000 ευρώ προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες λειτουργίας δύο σχεδίων για επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση 395 τουλάχιστον αναπήρων: 450.000 ευρώ αφορούν έξοδα για την παροχή στήριξης σε περίπου 380 άτομα με αναπηρίες που απασχολούνται στην ανοιχτή αγορά εργασίας στα πλαίσια του Σχεδίου Απασχόλησης με Στήριξη και 30.000 ευρώ αφορούν έξοδα επαγγελματικής κατάρτισης 15 ατόμων με αναπηρίες για σκοπούς εργοδότησής τους ή ανέλιξης στην εργασία τους στα πλαίσια του Σχεδίου Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Επιπρόσθετα, πιστώσεις 500.000 ευρώ προορίζονται να καλύψουν την παραχώρηση εφάπαξ οικονομικής βοήθειας (ύψους 300 ευρώ500 ευρώ ή 700 ευρώ ανάλογα με τα καθορισμένα στο εγκεκριμένο Σχέδιο κριτήρια) σε περίπου 1.000 άτομα με αναπηρία σχετικά με την κάλυψη μέρους ή όλων των εξόδων διαμονής και διατροφής σε εγκεκριμένα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα στην Κύπρο μέσω του Σχεδίου Επιχορήγησης Διακοπών σε Άτομα με Αναπηρίες, 35.000 ευρώ προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες του Σχεδίου Διαχείρισης Αναπηρικών Τροχοκαθισμάτων, για τροχοκαθίσματα που δανείζει το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες σε άτομα με αναπηρίες και 6.000 ευρώ προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες του Σχεδίου Διαχείρισης Τεχνικών Μέσων, Οργάνων και Βοηθημάτων, για τεχνικά μέσα που δανείζει το Τμήμα σε άτομα με αναπηρίες.

Επίδομα για οροθετικά άτομα

Τέλος, πιστώσεις 3 εκατ. ευρώ αφορούν δαπάνες για την παραχώρηση μηνιαίου επιδόματος, στα οροθετικά άτομα. Σημειώνεται πως, με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 31/8/2022 το ποσό του επιδόματος αυξήθηκε από 300 ευρώ σε 350 ευρώ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top