ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επί τάπητος ο προϋπολογισμός του 2024 - Στη Βουλή ο Κεραυνός - Αναλύει τους κινδύνους και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας

Επί τάπητος ο προϋπολογισμός του 2024 - Στη Βουλή ο Κεραυνός - Αναλύει τους κινδύνους και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας

Αρχίζει σήμερα (23/10) η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, του πρώτου προϋπολογισμού της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομίας, μία συζήτηση που θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου.

Σήμερα πρώτη μέρα της συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής θα βρεθεί ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ο οποίος αφού παρουσιάσει τις βασικές πτυχές του προϋπολογισμού, θα προχωρήσει σε ανάλυση των κρατικών εσόδων και των δημοσιονομικών δεικτών.

Παράλληλα, θα αναλύσει και την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και τη δημοσιονομική κατάσταση, κάνοντας σημαντικές αναφορές στους κινδύνους για την κυπριακή οικονομία, η οποία αναμένεται να επηρεαστεί πλέον και από τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Επίσης, κατά την παρουσία του στην Κ.Ε. Οικονομικών, ο κ. Κεραυνός θα αναλύσει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ στη συνέχεια η Επιτροπή θα θέσει στο μικροσκόπιο της τους προϋπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου, της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Σήμερα, εξάλλου, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής θα βρεθεί και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος θα αναλύσει την οικονομική κατάσταση της Κύπρου, παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας για την κυπριακή οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής θα αρχίσει στις 9.15 το πρωί και η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 2.15 το απόγευμα.

Η συνέχεια

Σύμφωνα, πάντως, με τον προγραμματισμό της Κ.Ε. Οικονομικών, ενώπιον της τις επόμενες εβδομάδες θα βρεθούν όλοι οι Υπουργοί και Υφυπουργοί της Κυβέρνησης, καθώς και αξιωματούχοι του κράτους.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, και ο Υφυπουργός Έρευνας, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, θα παρουσιάσουν τους προϋπολογισμούς των Υπουργείων τους. Την ίδια μέρα, θα συζητηθούν και οι προϋπολογισμοί της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών και του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, ενώπιον της Επιτροπής θα βρεθεί ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, για να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, όπως επίσης και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Την ίδια μέρα, θα συζητηθεί και ο προϋπολογισμός της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου.

Τη Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου, ενώπιον της Επιτροπής θα βρεθούν οι Υπουργοί Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ο Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, και η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, για να παρουσιάσουν τους προϋπολογισμούς των Υπουργείων τους.

Την Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου, έχει προγραμματιστεί η συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, στην παρουσία της αρμόδιας Υπουργού, καθώς και των προϋπολογισμών του Γραφείου του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ και του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου, η Επιτροπή Οικονομικών θα θέσει στο μικροσκόπιο της τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Δικαιοσύνης -στην παρουσία της αρμόδιας Υπουργού-, της Νομικής Υπηρεσίας, της Δικαστικής Υπηρεσίας -Ανώτατο Δικαστήριο και Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο-, της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και του Γραφείου της Επιτρόπου Νομοθεσίας.

Την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, ενώπιον της Επιτροπής θα βρεθεί ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, για να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του, ενώ την ίδια μέρα θα συζητηθούν οι προϋπολογισμοί του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, θα συζητηθεί οι προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας, στην παρουσία του αρμόδιου Υπουργού, Γιάννη Παναγιώτου, του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, στην παρουσία της Υφυπουργού Μαριλένας Ευαγγέλου, και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, στην παρουσία της Υφυπουργού Μαρίνας Χατζημανώλη.

Την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, ενώπιον της Επιτροπής θα βρεθεί ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, για να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του, ενώ την ίδια μέρα θα συζητηθεί και ο προϋπολογισμός της Βουλής, ο οποίος πλέον κατατίθεται ξεχωριστά.

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, με την εξέταση των προϋπολογισμών του Υπουργείου Εσωτερικών -στην παρουσία του Κωνσταντίνου Πετρίδη-, της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, της Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών και του Υφυπουργείου Τουρισμού -στην παρουσία του Κώστα Κουμή.

Οι τροπολογίες και η ψήφιση

Σημειώνεται ότι, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, τα κόμματα θα ετοιμάσουν και θα καταθέσουν σειρά τροπολογιών, οι οποίες και θα συζητηθούν σε αριθμό συνεδριών της Επιτροπής, ενώ προτού ο προϋπολογισμός οδηγηθεί στην Ολομέλεια, πιθανότατα θα συζητηθούν και οποιεσδήποτε τροποποιήσεις κάνει σε αυτόν η Κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται, δε, πως όπως έχει ανακοινωθεί, η τριήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι πλεονασματικός με δημοσιονομικό πλεόνασμα που ανέρχεται στο 2,2% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,6% του ΑΕΠ.

Ακόμη, ο προϋπολογισμός παρουσιάζει έσοδα που ανέρχονται σε 9,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 9,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι δαπάνες (εξαιρουμένων των δαπανών για την αποπληρωμή δανείων και Επενδύσεων) αναμένεται να αυξηθούν κατά 17,7% και να φτάσουν τα 10,6 δις ευρώ.

Το σύνολο των δαπανών του κρατικού Προϋπολογισμού του 2024 (περιλαμβανομένων των αποπληρωμών δανείων, τόκων και επενδύσεων) ανέρχεται σε 13 δις ευρώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top