ΔΙΕΘΝΗ

Πρόβα η χθεσινή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού με τα άρματα μάχης στη Γάζα - Τι ήθελαν να τεστάρουν

Πρόβα  η χθεσινή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού με τα άρματα μάχης στη Γάζα - Τι ήθελαν να τεστάρουν

Η επιχείρηση που διεξήγαγαν το βράδυ της Τετάρτης οι Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ήταν ουσιαστικά μια «πρόβα» χερσαίας εισβολής, όπως εκτιμά ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή Άλιστερ Μπάνκαλ.

Υπενθυμίζεται ότι, στην ανακοίνωση που δημοσίευσε ο Ισραηλινός στρατός στο διαδίκτυο επισημαίνεται ότι «στη διάρκεια της νύχτας ο στρατός διεξήγαγε στοχευμένη επιδρομή με άρματα μάχης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τα επόμενα στάδια της μάχης».

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνονται τεθωρακισμένα οχήματα να προχωρούν σε μια αμμώδη περιοχή στη μεθόριο. Ένας εκσκαφέας ισιώνει το χώμα ενός αναχώματος, άρματα μάχης εκτοξεύουν οβίδες και φαίνονται εκρήξεις κοντά ή εν μέσω μιας σειράς κατεστραμμένων σπιτιών.

 

Ο ανταποκριτής του Sky News εξήγησε σήμερα τους λόγους για τους οποίους η χθεσινή επιχείρηση εντάσσεται στην «προετοιμασία του εδάφους» για την ευρεία χερσαία εισβολή που έχουν απειλήσει ότι θα πραγματοποιήσουν οι Ισραηλινοί στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με τον Μπάνκαλ, αυτή η προετοιμασία περιλαμβάνει τη συλλογή πληροφοριών αλλά και τη διασφάλιση ότι τα σημεία εισόδου θα είναι καθαρά από νάρκες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα πρέπει επίσης να διαμορφώσουν μια εικόνα για το ποια θα είναι η αντίδραση της Χαμάς όταν τελικά ξεκινήσει η ευρεία εισβολή, αλλά και για την ένταση των πυρών που θα δεχτούν από τους τρομοκράτες όταν περάσουν τα σύνορα, επισημαίνει ο ανταποκριτής του Sky News. Όλες αυτές οι πληροφορίες τους βοηθούν να σχεδιάσουν τις επόμενές τους κινήσεις, σημειώνει, προσθέτοντας πάντως ότι μπορεί να μεσολαβήσουν και άλλες τέτοιες επιδρομές μέχρι να πραγματοποιηθεί η ευρεία εισβόλη.

Πληροφορίες του Βρετανού δημοσιογράφου αναφέρουν ότι στη χθεσινή επιδρομή συμμετείχαν συνολικά περίπου 1000 στρατιώτες. Αφού ολοκληρώθηκε η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα - που πιστεύεται ότι ήταν η μεγαλύτερη από την έναρξη του πολέμου - όλοι οι Ισραηλινοί στρατιώτες εξήλθαν από τον θύλακα και επέστρεψαν στο ισραηλινό έδαφος.

«Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα», σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη

Η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη προειδοποίησε σήμερα πως «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα» εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών, οι οποίοι διεξάγονται στο έδαφος αυτό από τις 7 Οκτωβρίου που άρχισε ο πόλεμος με τη Χαμάς με την αιματηρή εισβολή ενόπλων της στο ισραηλινό έδαφος.

Η συντονίστρια, η Λιν Χέιστινγκς, υποστήριξε σε ανακοίνωσή της πως οι «εκ των προτέρων προειδοποιήσεις» που εκδίδονται από τον ισραηλινό στρατό προς τους πληθυσμούς για να εκκενώσουν ζώνες τις οποίες σκοπεύει να στοχοθετήσει, «δεν κάνουν καμιά διαφορά».

«Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα», τόνισε.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top