LIKE ONLINE

Ο θυμός βοηθά στην επίτευξη δύσκολων στόχων - Τι υποστηρίζει νέα μελέτη

Ο θυμός βοηθά στην επίτευξη δύσκολων στόχων - Τι υποστηρίζει νέα μελέτη

Ο θυμός μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την επίτευξη δύσκολων στόχων, υποστηρίζει νέα αμερικανική έρευνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Texas A&M, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι θυμωμένοι αποδίδουν καλύτερα σε ένα σύνολο απαιτητικών εργασιών από εκείνους που βρίσκονται σε συναισθηματικά ουδέτερη κατάσταση.

«Τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν ότι ο θυμός αυξάνει την προσπάθεια για την επίτευξη ενός επιθυμητού στόχου, με αποτέλεσμα συχνά μεγαλύτερη επιτυχία», δήλωσε η Δρ. Χέδερ Λεντς, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άτομα και ανέλυσαν δεδομένα ερευνών από περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, για να διερευνήσουν την πιθανή επίδραση του θυμού σε διάφορες περιστάσεις.

Σε ένα πείραμα, οι φοιτητές είδαν εικόνες που είχαν σχεδιαστεί για να προκαλούν θυμό, επιθυμία, διασκέδαση, θλίψη ή και κανένα συγκεκριμένο συναίσθημα. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να λύσουν μια σειρά από αναγράμματα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι συμμετέχοντες σε κατάσταση θυμού ήταν πιο πιθανό να λύσουν τα δύσκολα αναγράμματα σε σχέση με αυτούς σε ουδέτερη κατάσταση. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά στην περίπτωση των εύκολων αναγραμμάτων. Οι ερευνητές εξήγησαν πως αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στη σχέση μεταξύ θυμού και μεγαλύτερης επιμονής, καθώς η ομάδα διαπίστωσε ότι όσοι ήταν θυμωμένοι αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στη δύσκολη εργασία.

Σε ένα άλλο πείραμα, οι συμμετέχοντες που ήταν θυμωμένοι απέφυγαν καλύτερα τις σημαίες σε ένα βιντεοπαιχνίδι σε σχέση με εκείνους που ήταν σε ουδέτερη κατάσταση ή που ένιωθαν λυπημένοι. Αντίθετα, σημείωσαν τις ίδιες βαθμολογίες με εκείνους που ένιωθαν χαρά ή επιθυμία.

«Οι άνθρωποι συχνά προτιμούν να χρησιμοποιούν τα θετικά συναισθήματα ως εργαλεία περισσότερο από τα αρνητικά και τείνουν να βλέπουν τα αρνητικά συναισθήματα ως ανεπιθύμητα και δυσπροσαρμοστικά», δήλωσε η Λεντς. «Η έρευνά μας προσθέτει στα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι ένα μείγμα θετικών και αρνητικών συναισθημάτων προάγει την ευημερία και ότι η χρήση των αρνητικών συναισθημάτων ως εργαλεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ορισμένες καταστάσεις», κατέληξε η ερευνήτρια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «Journal of Personality and Social Psychology»,

ΠΗΓΗ: Guardian/ertnews

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονοLive: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top