ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Στο κελί για 13 χρόνια μητέρα επειδή διαμαρτυρήθηκε για τη δολοφονία του γιου της

Ιράν: Στο κελί για 13 χρόνια μητέρα επειδή διαμαρτυρήθηκε για τη δολοφονία του γιου της

Η Ιρανή Mahsa Yazdani καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης από τα δικαστήρια της χώρας της, μετά τη δολοφονία του 20χρονου γιου της από τις αρχές τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο νεαρός Mohammad Javad Zahedi συμμετείχε στις περσινές διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος, που συνέβαιναν στους δρόμους του Ιράν σχεδόν καθημερινά, εξαιτίας της δολοφονίας της Mahsa Amini, μίας 22χρονης γυναίκας που ενώ ήταν σε εξωτερικό χώρο δεν είχε φορέσει τη μαντήλα της ώστε να καλύπτει όλο το κεφάλι και ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους φρουρούς της ισλαμικής επανάστασης.

Ο Mohammad δολοφονήθηκε από την αστυνομία σε μία από αυτές τις διαδηλώσεις και οι φωτογραφίες του έκαναν αμέσως το γύρο του διαδικτύου. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Zahedi πυροβολήθηκε πολλές φορές στην πλάτη και το κεφάλι. Λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση του τραγικού γεγονότος, η αδελφή του Zahdani, Mitra, καταδίκασε δημόσια τη στάση του καθεστώτος μέσω μίας ανάρτησής της στο Instagram, όπου έγραψε «Τι θα γίνει τώρα στον τρίχρονο αδελφό μου; Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτή την αγριότητα;».

Παράλληλα, η μητέρα του έσπευσε να μιλήσει επίσης δημόσια για το γεγονός, προκαλώντας το ενδιαφέρον των αρχών, οι οποίες ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την ποινική δίωξή της. Καθώς εκείνη ζήτησε την απόδοση δικαιοσύνης τόσο για το γιο της, όσο και για τους υπόλοιπους νεκρούς των διαδηλώσεων, η διαδικασία κινήθηκε γρήγορα και συνελήφθη τον περασμένο Αύγουστο.

Πολύ σύντομα έγινε και η δίκη της και με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από το The Guardian, η Yazdani καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξης, τα πέντε από τα οποία θα εκτίσει υποχρεωτικά, χωρίς κανένα δικαίωμα αναστολής. Οι κατηγορίες που αντιμετώπισε ήταν αυτές της βλασφημίας και της προσβολής του ανώτατου ηγέτη, συνδυαστκά με την αμφισβήτηση του καθεστώτος.

Η Yazdani δεν είναι το μόνο θύμα του καθεστώτος του Ιράν, όταν μιλάμε για την ελευθερία έκφρασης. Τον περασμένο Μάιο ο πατέρας και η αδελφή ενός 17χρονου που ομοίως σκοτώθηκε από τις αρχές κατηγορήθηκαν για αντικυβερνητική προπαγάνδα και έκτοτε η αστυνομία εισβάλλει συχνά στο σπίτι τους, ενώ δέχονται και απειλές από τους φρουρούς της επανάστασης.

Σύμφωνα με τον Guardian, πάρα πολλές οικογένειες ανθρώπων που συμμετείχαν στις περσινές διαδηλώσεις έχουν γίνει στόχος των αστυνομικών, που επιχειρούν να τους φιμώσουν για να μη γίνουν γνωστά στον υπόλοιπο κόσμο όσα συμβαίνουν στο Ιράν. Oι ΜΚΟ που δρουν στη χώρα υπολογίζουν ότι μετά τη δολοφονία της Amini οι αρχές σκότωσαν 380 διαδηλωτές και συνέλαβαν πάνω από 16 χιλιάδες. Φυσικά, οι αριθμοί αυτοί αμφισβητούνται από το καθεστώς, που είναι ένα από τα σκληρότερα στον κόσμο απέναντι σε κάθε θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Θυμίζουμε ότι το φετινό βραβείο Νομπέλ Ειρήνης απονεμήθηκε στη φυλακισμένη Ιρανή ακτιβίστρια Narges Mohammadi για τις προσπάθειες που έχει κάνει ώστε να βελτιώσει τη θέση των γυναικών στη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Αναχώρησε χθες βράδυ για την Γάζα το πλοίο Jennifer

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Αναχώρησε χθες βράδυ για την Γάζα το πλοίο Jennifer

Το πλοίο Jennifer αναχώρησε χθες βράδυ από το λιμάνι της Λάρνακας για την Γάζα, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης διευκρινίζοντας ότι μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια μόνο από τα ΗΑΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top