ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ.Γεωργίας: «Στόχος η αειφόρος ανάπτυξη και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα»

Υπ.Γεωργίας: «Στόχος η αειφόρος ανάπτυξη και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα»

Στόχος του Υπουργείου είναι η αειφόρος ανάπτυξη και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας του τόπου, δήλωσε τη Δευτέρα, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η οποία συζήτησε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός για το 2024 ανέρχεται σε 403 εκατομμύρια ευρώ και είναι αυξημένος σε σύγκριση με το 2023, κατά 15%.

Ανέφερε ότι όραμα του Υπουργείου του είναι μια αειφόρος, πράσινη και καθαρή Κύπρος, μέσα από την εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία, της προστασίας του περιβάλλοντος, και της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών και υδάτινων πόρων. Στόχος σημείωσε, μια πιο αποδοτική και ανταγωνιστική οικονομία, συμβάλλοντας παράλληλα στη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης σε γαλάζια και πράσινα επαγγέλματα και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Αναφερόμενος στις ιδιαίτερες προκλήσεις στο 2024, ο Υπουργός είπε μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη συμβολή στην εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που υπαγορεύεται από τη Πράσινη Συμφωνία και τη Δέσμη «Fit for 55», τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών ευκαιριών της ΕΕ, απορρόφησης των αναπτυξιακών πόρων αλλά και η εύρυθμη λειτουργία της νεοσύστατης δεύτερης Γενικής Διεύθυνσης, Περιβάλλοντος.

Ο κ. Ξενοφώντος αναφέρθηκε ακόμη στην υλοποίηση έργων στρατηγικής σημασίας, όπως την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για ανάπτυξη και ενίσχυση του πωτογενούς τομέα στην γεωργία και τη κτηνοτροφία, την υποδομή θαλάσσια υδατοκαλλιέργειας στο Πεντάκωμο, την επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου πράσινων σημείων και την εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετώ», το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Πάρκου Ακάμα και τα υδατικά έργα Κοκκινόκρεμος και Βασιλικός.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και σε θέματα της επικαιρότητας και απάντησε μαζί με τους συνεργάτες του στις ερωτήσεις των Βουλευτών.  

Αύξηση κατά 35-40% στις τιμές ασφάλτου από μείωση μονάδων ασφαλτικών

Στο θέμα των ασφαλτικών είπε ότι υπάρχουν μικρές μονάδες, μία σε κοινότητα της Λεμεσού και μία της Πάφου. «Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση άλλα χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων», ανέφερε. Είπε ότι όλος ο κόσμος θέλει καλό οδικό δίκτυο άλλα κανένας δεν θέλει τα ασφαλιστικά. Σημείωσε ότι η περιοχή Μιτσερού κατέφυγε στο δικαστήριο που δικαίωσε τις κοινότητες και ότι η Νομική Υπηρεσία θα κάνει έφεση στο Ανώτατο και θα αναμένουν την απόφαση του Δικαστηρίου.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση καθώς, η μείωση στον αριθμό των μονάδων έχει οδηγήσει στην αύξηση των τιμών ασφάλτου κατά πολύ, και συγκεκριμένα  κατά  35-40% πιο ακριβό. Σημείωσε ότι έχουν σημαντικά οδικά έργα που πρέπει να γίνουν, όπως είναι ο δρόμος της Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, στην Ευρύχου, τον παρακαμπτήριο στο Λευκωσία και άλλα οδικά έργα στη Λεμεσό.

Έχουν γίνει κάποιες μελέτες για την περιοχή Καλαβασού και Κόση, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις, είπε. Ο Υπουργός είπε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν ασφαλτικά σε πόλεις και, φτάνει να είναι κλειστά συστήματα που ελέγχουν τις εκπομπές σκόνης κλπ.

Σε ερώτηση Βουλευτών του ΑΚΕΛ, γιατί δεν εγκαθίστανται στο κέντρο της Λευκωσίας αφού είναι ασφαλή ο Υπουργός είπε ότι μπορούν να εγκατασταθούν εκεί όπου προνοεί η νομοθεσία και προνοεί σε βαριά βιομηχανία ζώνης Α’.

 

Προβλήματα με σύμβαση για οδικό δίκτυο στον Ακάμα

Είπε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου έχει εφαρμοστεί το Σχέδιο για τον Ακάμα και ότι έχουν αποφασίσει στο Υπουργικό 10+1 αντισταθμιστικά έργα για τις επηρεαζόμενες κοινότητες. Μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις, είπε, είναι η εκταρική επιδότηση 60 ευρώ ανά δεκάριο σε όλες τις περιοχές που είναι εντός του Σχεδίου Ακάμα. Υπάρχουν και άλλα σημαντικά έργα είπε, που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2024.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών του ΔΗΣΥ, για το Σχέδιο Ακάμα, είπε ότι είναι σε εξέλιξη μια σύμβαση που αφορά το οδικό δίκτυο η οποία όπως είπε, δεν πάει και τόσο καλά, και ότι έχουν ενεργοποιηθεί οι ρήτρες της σύμβασης και θα δουν την εξέλιξη.

Είπε ακόμη ότι οι κόμβοι δεν έχουν προχωρήσει, και τώρα προσπαθούν να προκηρύξουν διαγωνισμό το 2024.

 

Οι δράσεις της Κυβέρνησης για επίλυση προβλημάτων γεωργών στη δυτική Λευκωσία

Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε έντονη αντίδραση από γεωργούς οι οποίοι καλλιεργούν λαχανικά και παρόμοια προϊόντα ότι έχουν πολύ πιο ψηλά κόστη σε σχέση με αυτά που πληρώνουν οι γεωργοί που παίρνουν νερό από τον νότιο αγωγό που είναι €0.17 ανά κυβικό μέτρο.

Είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει πρόσφατα εγκρίνει ένα Σχέδιο €600.000 το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ και αναμένεται σύντομα να υλοποιηθεί. Σημείωσε ότι είναι σημαντικό να επιδοτούνται έργα που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα, όπως και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Έχουν προκηρύξει ένα μέτρο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση.

Απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτού ΔΗΣΥ, Σάβιας Ορφανίδου, ο Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει μια προσπάθεια να αυξηθεί αυτό το ποσό στο ένα εκατομμύριο και ότι αναμένεται απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Η κ. Ορφανίδου έθεσε επίσης την αφαίρεση του έργου για την κατασκευή βιολογικού σταθμού από το Σχέδιο Ανάκαμψης για τη διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων στη Δ. Λευκωσία. Σημείωσε ότι είναι «πολύ έντονοι» ότι το έργο αυτό θα δημιουργήσει τις προοπτικές για να βελτιωθεί και να αναβαθμιστεί η συγκεκριμένη περιοχή.

Ο Υπουργός απάντησε ότι το έργο έχει αφαιρεθεί  από το Σχέδιο Ανάκαμψης διότι δεν ήταν ώριμο έργο, και θα εμπόδιζε τα υπόλοιπα ορόσημα, αλλά θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.

Σε ερώτηση της Προέδρου της Επιτροπής, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου,  ο κ. Ξενοφώντος  είπε ότι είναι το Υπουργείο κοντά στην προκήρυξη σχεδίου για μετεγκατάσταση ή απόσυρση κτηνοτροφικών μονάδων, το οποίο κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ξεκινήσει από την 1η του χρόνου.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top