ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ απειλεί με πρόστιμα τις τράπεζες που υστερούν στην κλιματική αλλαγή

Η ΕΚΤ απειλεί με πρόστιμα τις τράπεζες που υστερούν στην κλιματική αλλαγή

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απείλησε την Τρίτη να επιβάλει χρηματικά πρόστιμα στις τράπεζες που καθυστερούν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και οι οποίοι απορρέουν από τις δραστηριότητές τους.

Η ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωζώνη των 20 κρατών μελών, προειδοποίησε ότι θα επιβάλει "χρηματικές ποινές" σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου Φρανκ Έλντερσον σε ομιλία του στις Βρυξέλλες.

Σημειώνοντας ότι "αναμένουμε από τις τράπεζες να διαχειρίζονται τους κινδύνους σε σχέση με το κλίμα και το περιβάλλον, όπως και κάθε άλλο σημαντικό κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται", ο κ. Έλντερσον είπε ότι η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι τράπεζες υστερούν γενικά σε αυτό το θέμα "και είπαμε σε αυτές τις τράπεζες να διορθώσουν την κατάσταση μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία και, αν δεν συμμορφωθούν, θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο για κάθε ημέρα» που περνά χωρίς να επιλύσουν το θέμα.

Η ΕΚΤ έθεσε ως προθεσμία το επόμενο έτος, αφού διαπίστωσε ότι υπήρχαν σημαντικά κενά στον τρόπο, με τον οποίο οι τράπεζες αξιολογούσαν τον αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή με αποτέλεσμα να βρίσκονται ενώπιον χρηματικής ποινής, το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να φτάσει το 5% του ημερήσιου τραπεζικού εισοδήματος.

Η κεντρική τράπεζα διαπίστωσε ότι πολλές τράπεζες δεν είχαν εκπληρώσει την ενδιάμεση προθεσμία που έληξε τον περασμένο Μάρτιο.

Η ΕΚΤ δημοσίευσε το 2020 ένα πλήθος συστάσεων σχετικά με τη διακυβέρνηση των τραπεζών όσον αφορά τον κλιματικό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής του ποσοστού των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τον άνθρακα σε κάθε χαρτοφυλάκιο.

Για τον κ. Έλντερσον, "η αποτυχία επαρκούς διαχείρισης των συγκεκριμένων κινδύνων δεν είναι πλέον συμβατή με την ορθή διαχείριση κινδύνων».

«Μια τέτοια αποτυχία θέτει επίσης όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση την καταλληλότητα και την ορθότητα των ατόμων που είναι υπεύθυνα για τη θέσπιση και την καθοδήγηση των πρακτικών των τραπεζών», ανέφερε και πρόσθεσε πως «για να διαχειριστούν τους δικούς τους κινδύνους, οι τράπεζες πρέπει να συνεργαστούν με τους πελάτες τους για να αποκτήσουν βαθιά κατανόηση του τρόπου με τον οποίο επηρεάζονται από τις κλιματικές και περιβαλλοντικές κρίσεις και του τρόπου με τον οποίο θα μετριάσουν τις συνέπειες και θα προσαρμοστούν σε αυτές».

"Αποτυγχάνοντας να ολοκληρώσουν μια σωστή αξιολόγηση, οι τράπεζες αυτές συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια σε πιθανούς κινδύνους στον ισολογισμό τους", υπογράμμισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Παγκόσμια ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις των αεροπορικών ναύλων από τον Μάιο - Ποιος ο λόγος

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top