ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με σύνεση και όραμα ο σχεδιασμός της νέας στρατηγικής για το ΦΑ

Με σύνεση και όραμα ο σχεδιασμός της νέας στρατηγικής για το ΦΑ

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο θεωρεί πως τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, που διαθέτουν οι γείτονες μας χώρες (Αίγυπτος και Ισραήλ) σε σχέση με το μικρό, προς το παρόν, κοίτασμα Αφροδίτη που διαθέτουμε ως Κύπρος, αλλά και τα νέα γεωστρατηγικά συμφέροντα που αναπτύσσονται στην Αν. Μεσόγειο, θα πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά όσον αφορά τον μελλοντικό μας ρόλο σε αυτό το νέο γεωοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

Σε ανακοίνωσή του, το Μεσογειακό Ινστιτούτο αναφέρει πως “οι κομπασμοί και οι βαρύγδουπες δηλώσεις των προηγούμενων χρόνων περί τεραστίων αποθεμάτων και μετατροπής της Κύπρου στον κατ΄εξοχή προμηθευτή ΦΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ένα παγκόσμιο εξαγωγέα ΦΑ, ανταγωνιστή του Κατάρ και άλλων κολοσσών στην παραγωγή και διακίνηση ΦΑ, θα πρέπει να εκλείψουν και με σύνεση, μετριοπάθεια και όραμα να σχεδιαστεί η νέα μας στρατηγική”.

“Η Κύπρος”, σημειώνει, “έχει την τύχη να βρίσκεται στο μέσο της λεκάνης της Αν. Μεσογείου, σε μια περιοχή με πλούσια αποθέματα υδρογονανθράκων, η οποία διαφαίνεται ότι θα συγκεντρώσει στο άμεσο μέλλον το ενεργειακό και κατ` επέκταση το οικονομικό ενδιαφέρον παγκόσμιων ενεργειακών κολοσσών και των χωρών που αντιπροσωπεύουν. Στο νέο αυτό διαμορφούμενο περιβάλλον, η Κύπρος δεν θα πρέπει να μετρά το ρόλο της μόνο με βάση τα αποθέματα υδρογονανθράκων που ανακαλύπτονται στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά να επενδύσει παράλληλα και στον τομέα που για χρόνια πρωτοπορεί, τον τομέα της παροχής υπηρεσιών για τις ενεργειακές εταιρείες”.

Προσθέτει ακόμα πως “ως η πλέον προωθημένη πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα κομβικό σημείο στην Αν. Μεσόγειο, με υψηλού επιπέδου υποδομές και άρτια καταρτισμένες και στελεχωμένες εταιρείες σε όλους τους κλάδους, και με την πλέον σταθερή εσωτερική δομή μεταξύ των χωρών της περιοχής, θα πρέπει να σχεδιάσει την στρατηγική ενός νέου ρόλου, ο οποίος θα διασφαλίζει την οικονομική ευμάρεια και ανάπτυξη αλλά και την ειρήνη και ασφάλεια στο νησί μας, ανεξάρτητα από την ποσότητα των αποθεμάτων που θα προκύψουν από τις έρευνες στην ΑΟΖ”.

“Τόσο οι συνεργασίες και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών της περιοχής μας όσο και η σταθερή στήριξη και διευκόλυνση των οικονομικών φορέων που σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, θα μας δώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα έτσι ώστε η Κύπρος να καταστεί το κέντρο ενεργειακής διαχείρισης της Αν. Μεσογείου και Μέσης Ανατολής”, αναφέρει.

Επίσης, προσθέτει πως “οι εξελίξεις στον ενεργειακό και γεωπολιτικό τομέα σε ένα συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον απαιτούν την εντατικοποίηση στις προσπάθειες μας για συνομολόγηση συμφωνιών συνεργασίας, συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων και συλλογική ανάλυση της κατάστασης, ετοιμασία εναλλακτικών σχεδίων για αντιμετώπιση κάθε διαφοροποίησης στην υφιστάμενη κατάσταση, ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και ευελιξία”.

Τέλος, σημειώνει, πως “τόσο οι δομές του κράτους μας γενικά όσο και οι δομές και υπηρεσίες των αρμοδίων υπουργείων θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν και αναπροσαρμοστούν άμεσα στις απαιτήσεις των διαμορφούμενων καταστάσεων, έτσι ώστε να συμβαδίζουν με αυτές και να είναι σε θέση να τις αντιμετωπίζουν”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top