ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεσμεύτηκε για εξοπλιστικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ ο ΥΠΑΜ στην Επιτροπή Οικονομικών

Δεσμεύτηκε για εξοπλιστικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ ο ΥΠΑΜ στην Επιτροπή Οικονομικών

Τη δέσμευση του για αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών στο 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε βάθος πενταετίας, εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, μιλώντας κατά την παρουσίαση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας για το 2024, ο οποίος ανέρχεται συνολικά στα €553,1 εκατομμύρια.

«Είναι προτεραιότητα η άμυνα και είναι δέσμευση το 2%, προσπαθώντας να το υλοποιήσουμε στο βάθος της πενταετίας», υπογράμμισε ο Υπουργός Άμυνας, ενώπιων των μελών της Επιτροπής Οικονομικών στην οποία παρευρέθηκαν και τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας.

Αυτός ο στόχος χρειάζεται έναν προγραμματισμό, όπως είπε, έτσι ώστε «να υλοποιηθούν συμβάσεις αμυντικού χαρακτήρα οπλικών συστημάτων και ειδικά σε μια περίοδο που πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί διότι βρισκόμαστε στα χρόνια της οικονομίας του πολέμου» και «όλοι τρέχουν να αγοράσουν, οι εταιρείες και οι βιομηχανίες αντιλαμβανόμενες τις ανάγκες ανεβάζουν τις τιμές και έχουν τρέξει τις ημερομηνίες παράδοσης (των εξοπλισμών) πάρα πολύ μπροστά στο χρόνο».

Ο κ. Γιωργάλλας τόνισε ότι το ΥΠΑΜ, «αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει η ΕΕ για συνεργασίες - ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε ήδη – προβαίνουμε σε κοινές αγορές με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ανέφερε επίσης ότι «την ίδια ώρα σε αυτά που μας αφορούν και στην προσπάθεια να εκσυγχρονίσουμε το οπλοστάσιο της ΕΦ αντικαθιστώντας τα παλαιά που δεν μπορούμε πλέον να τα συντηρήσουμε με κάποιο τρόπο ή δεν θα μπορούμε να τα συντηρήσουμε σε βάθος χρόνου, έχουμε κάνει τον σχεδιασμό μας» στον οποίο προνοείται τι θα πρέπει η ΕΦ να κάνει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια για να μπορέσουμε σιγά σιγά μέσα από αυτού του ύψους τους προϋπολογισμούς «να φτιάξουμε αυτό που χρειάζεται ο τόπος μας, την άμυνα».

«Δεν είναι προεκλογικό σύνθημα, είναι ανάγκη», τόνισε ο ΥΠΑΜ και σημείωσε πως «αν δεν το κάνουμε, τότε θα είμαστε υπόλογοι απέναντι στον κυπριακό λαό γιατί δεν θα διασφαλίζουμε αυτά τα οποία είναι και δικό μας στόχος, η ασφάλεια, η ειρήνη, η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top