ΕΛΛΑΔΑ

Στην Αθήνα ο Ερντογάν για Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Στην Αθήνα ο Ερντογάν για Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Στην Αθήνα πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, υπό τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο του οποίου οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν και διμερή συνάντηση.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα, ύστερα από έξι χρόνια και κατόπιν μιας περιόδου εξαιρετικά τεταμένου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει αρχίσει να αμβλύνεται μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Η Αθήνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα ακόμη «βήμα στην προσπάθεια των δύο χωρών να εμπεδωθεί κλίμα διαλόγου», όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μέσα στην εβδομάδα.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έχει διαμηνύσει ότι προσέρχεται «χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά της δικαιώματα», επαναλαμβάνοντας ότι η μόνη διαφορά που έχουμε να επιλύσουμε είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Ωστόσο, η Αθήνα τονίζει ότι παρά τις διαφωνίες επί αυτών των ζητημάτων, το ζητούμενο είναι αυτές «να μην παράγουν κρίσεις».

«Αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές εντός της εβδομάδας, τονίζοντας ότι η ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας περιλαμβάνει την υπογραφή συμφωνιών, μνημονίων και κοινών δηλώσεων, σε μια σειρά νευραλγικών τομέων, όπως η οικονομική και εμπορική συνεργασία, η υγεία, η παιδεία, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, η έρευνα και η τεχνολογία, καθώς και η αγροτική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη διμερή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν αναμένεται να συζητηθούν τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, έκανε λόγο για την ανάγκη έναρξης μιας νέας σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία μπορεί να βασιστεί στην αρχή του “win-win”.

Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση ότι Ελλάδα και Τουρκία εφόσον προσφύγουν στη διεθνή δικαιοσύνη θα πρέπει να περιλάβουν όλα τα θέματα πέραν της υφαλοκρηπίδας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αλληλένδετα ζητήματα.

Ως προς το πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, το πρωί στις 11.30 θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 12.15 θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 13:00, μετά τη διμερή τους συνάντηση, οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο και στη συνέχεια θα υπάρξει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Ανακοινώνουν σήμερα διακήρυξη φιλικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας

Με βάση το επίσημο πρόγραμμα, γύρω στις 12:15 ο Ταγίπ Ερντογάν με τη συνοδεία του θα περνούν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Θα είναι η τρίτη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες μετά το Βίλνιους και τη Νέα Υόρκη και έπεται συνέχεια, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες.

Το καλύτερο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πάντως, αναμένεται να έχει αντανάκλαση στη Διακήρυξη Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας που θα ανακοινώσουν οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων. Θα πρόκειται για ένα κείμενο εν είδει κοινού ανακοινωθέντος για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα περιγράφει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις και τις θετικές προοπτικές που προδιαγράφονται, εφόσον το καλό κλίμα συνεχιστεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top