Αύξηση 5,6% παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο ο δείκτης εργατικού κόστους

Αύξηση 5,6% παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο ο δείκτης εργατικού κόστους

Ετήσια μεταβολή 5,6% παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο του έτους Δείκτης Εργατικού Κόστους, παρουσιάζοντας μικρή επιβράδυνση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι δύο συνιστώσες του εργατικού κόστους, οι μισθοί και τα ημερομίσθια ανά ώρα εργασίας και το μη μισθολογικό κόστος ανά ώρα εργασίας σημείωσαν αύξηση 5,8% και 4,8% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Διορθωμένος ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις, ο Δείκτης Εργατικού Κόστους σημείωσε αύξηση 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το ωριαίο εργατικό κόστος που αναφέρεται στους μισθούς και ημερομίσθια, διορθωμένο ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις, σημείωσε αύξηση 0,7% και το ωριαίο μη μισθολογικό κόστος, διορθωμένο ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις, σημείωσε αύξηση 0,4%.

Το 2ο τρίμηνο του 2023 ο Δείκτης Εργατικού Κόστους παρουσίασε αύξηση 6,4%, ενώ το πρώτο τρίμηνο η αύξηση διαμορφώθηκε στο 4,4%.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης χρησιμοποιείται ως ένδειξη για την πληθωριστική πίεση που μπορεί να προκύψει από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ξεκινούν την Παρασκευή 16 Μαΐου οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας, σύμφωνα με το Tass

Ξεκινούν την Παρασκευή 16 Μαΐου οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας, σύμφωνα με το Tass

Οι ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τελικά την Παρασκευή, στο Ντολμαμπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, που μεταδίδει δηλώσεις του βοηθού του Ρώσου Προέδρου και επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ότι σκοπός των απευθείας συνομιλιών είναι «η εγκαθίδρυση μακροπρόθεσμης ειρήνης και η αντιμετώπιση των πρωταρχικών αιτίων της κρίσης».

BEST OF TOTHEMAONLINE