ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία δεν στέλνει όπλα στην Τουρκία

Η Γερμανία δεν στέλνει όπλα στην Τουρκία

Η γερμανική κυβέρνηση, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Σεβίμ Νταγκντελέν, πρώην βουλευτού του κόμματος της Αριστεράς Die Linke, που πλέον έχει προσχωρήσει στην ομάδα «Συμμαχία Sahra Wagenknecht», σχετικά με τις εξαγωγές εξοπλισμών από τη Γερμανία στην Τουρκία, ανέφερε ότι κατά το τρέχον έτος, και συγκεκριμένα μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, ενέκρινε 17 αιτήσεις για εξαγωγή εξοπλισμών στην Τουρκία, συνολικής αξίας 1,22 εκατ. ευρώ, ενώ δεν δόθηκε καμία έγκριση για εξαγωγές πολεμικών όπλων.

Η ε/φ SZ σημειώνει πως μέχρι και την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, η Γερμανία ενέκρινε σε μεγάλο βαθμό εξαγωγές εξοπλισμών στην Τουρκία, μεταξύ άλλων και εξαρτήματα για την κατασκευή έξι υποβρυχίων, κάτι στο οποίο η Ελλάδα έχει ασκήσει δριμεία κριτική.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, οι εξαγωγές από τη Γερμανία μειώθηκαν σημαντικά και η αξία τους ανερχόταν τα τελευταία χρόνια σε λίγα εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας, οι αδειοδοτήσεις αφορούν πλέον προγράμματα συνεργασίας ή προμήθειες που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, όπως επίσης κυνηγετικά όπλα και εξοπλισμό ανίχνευσης, απορρύπανσης και επικοινωνίας. H SZ υπογραμμίζει ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί εκ νέου στενότερη συνεργασία με τη Γερμανία στον τομέα των εξοπλισμών, ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε αρνηθεί προσωρινά να εγκρίνει την προμήθεια Eurofighter στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο τον περασμένο Ιούλιο χαλάρωσε κάπως τους αυστηρούς περιορισμούς εξαγωγών προς τη χώρα, και μάλιστα το τρέχον έτος έχουν εγκριθεί εξαγωγές εξοπλισμών αξίας 13,26 εκατ. ευρώ στη Σαουδική Αραβία, μεταξύ αυτών εξαγωγές πολεμικών όπλων αξίας 7,41 εκατ.

Επιπλέον, έχει δοθεί έγκριση για προμήθεια εξοπλισμών σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως στην Αίγυπτο -αξίας 40,31 εκατ. ευρώ- στο Κατάρ -αξίας 15,06 εκατ. ευρώ- και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αξίας 78,24 εκατ. ευρώ.

Η Νταγκντελέν άσκησε δριμεία κριτική στο γεγονός ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός προμηθεύει με εξοπλισμούς περιοχές της Μέσης Ανατολής όπου μαίνονται συγκρούσεις ή εντάσεις, αντί να υποστηρίξει την εκεχειρία στον πόλεμο στη Γάζα.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top