ΠΟΛΙΤΙΚΗ

TASS: Επανεξέταση ρωσικής πολιτικής στο Κυπριακό ζήτησε ο Τατάρ

TASS: Επανεξέταση ρωσικής πολιτικής στο Κυπριακό ζήτησε ο Τατάρ

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την επανεξέταση της πολιτικής της Ρωσίας στο Κυπριακό και την εγκαθίδρυση απευθείας σχέσεων με το ψευδοκράτος, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, που μεταδίδει τη σχετική είδηση σε μεταμεσονύκτια ανταπόκρισή του από τη Λευκωσία.

«Θα ήθελα να ζητήσω από τη ρωσική ηγεσία και τον ρωσικό λαό να επανεξετάσουν την πολιτική τους σχετικά με την Κύπρο, ιδιαίτερα μετά τα όσα συνέβησαν στην Ουκρανία και με όσα συμβαίνουν στον κόσμο με πληθώρα παγκόσμιων αλλαγών», σημειώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, εκτιμώντας, κατά το TASS, ότι «εάν η Μόσχα είχε απευθείας σχέσεις με τη 'βόρεια Κύπρο', αυτό θα ήταν επίσης επωφελές και για την Τουρκία, η οποία επιδιώκει να αναπτύξει σχέσεις με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας».

Μέσω του TASS «θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου αισθήματα προς τους Ρώσους που ζουν στη 'βόρεια Κύπρο'. Θέλουμε οι σχέσεις μας με τη Ρωσία να αναπτυχθούν και να διευρυνθούν, γι’ αυτό εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς όλους τους Ρώσους και ζητώ επίσης από τη ρωσική κυβέρνηση και προσωπικά από τον Πρόεδρο Πούτιν να εξετάσουν το ζήτημα των σχέσεων με τη 'όρεια Κύπρο”», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος αναφέρεται ως κατέχων το αξίωμα «του προέδρου της τδβκ», με τη διευκρίνηση ότι «η δημοκρατία αυτή δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος πλην της Τουρκίας».

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ο κ.Τατάρ δήλωσε ότι «ο βορράς και ο νότος του νησιού πρέπει να συνυπάρξουν ως ξεχωριστά ανεξάρτητα κράτη», ενώ «η ρωσική, δε, πλευρά, πρέπει να επανεξετάσει την προσέγγισή της σε αυτό το θέμα, σύμφωνα με τα συμφέροντά της. Και το συμφέρον της Μόσχας είναι σαφές ότι δεν βρίσκεται με την πλευρά της ευρωπαϊκής λύσης, η οποία προϋποθέτει ότι ο βορράς και ο νότος της Κύπρου πρέπει να ενωθούν σε ένα είδος ομοσπονδίας υπό την ηγεσία της ΕΕ και ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει εντελώς αυτή την περιοχή», σημείωσε.

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι, κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, «πεπεισμένος ότι σε ένα σενάριο όπου ολόκληρη η ενωμένη Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ, η Ρωσία επίσης θα χάσει την επιρροή της στην περιοχή και οποιονδήποτε πολιτικό δεσμό με το νησί».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι με βάση τη δική του θέση «η Κύπρος πρέπει να χωριστεί σε δύο ανεξάρτητα κυρίαρχα μέρη και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, η παρουσία της Άγκυρας ως εγγυήτριας ασφάλειας στο νησί θα παραμείνει, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να παρέχουν ασφάλεια στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Κατά τον ισχυρισμό Τατάρ, «εάν, όμως, αυτοί οι στρατιωτικοί σχηματισμοί αποσυρθούν από το βόρειο τμήμα, αυτό μπορεί να δεχθεί επίθεση από στρατεύματα από το ελληνικό τμήμα του νησιού. Και κανείς δεν θα έρθει σε βοήθεια των Τουρκοκυπρίων. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα», επεσήμανε.

«Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα κατοχύρωσης της ασφάλειας και της ευημερίας της Ρωσίας, εκείνη, για παράδειγμα, δρα στην Ουκρανία, διότι η Ρωσία δεν αισθανόταν ασφαλής με τα γεγονότα εκείνα, που συμβαίνουν στην Ουκρανία. Και το ίδιο συμβαίνει και με την Τουρκία. Και είμαι πεπεισμένος ότι οι Ρώσοι πρέπει να εκτιμήσουν αυτό που θα ήθελε η Τουρκία, αυτοδιάθεση για τους Τουρκοκυπρίους σε ένα χωριστό κράτος στο βορρά του νησιού με κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα», είπε ο Τατάρ, σύμφωνα με την ανταπόκρισή του TASS.

Το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων ολοκληρώνεται με ιστορική αναφορά στο Κυπριακό από «την ένοπλη εισβολή της Τουρκίας το 1974, που προκλήθηκε από το πραξικόπημα των υποστηρικτών της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα» και επισημαίνει ότι «πολυάριθμες προσπάθειες των μερών να διευθετήσουν το πρόβλημα προς το παρόν δεν οδήγησαν σε αποτέλεσμα. Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας για την επανένωση της Κύπρου διεξάγονταν με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Διακόπηκαν μετά την αποτυχία ενός ακόμη γύρου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην ελβετική πόλη Κραν Μοντανά το 2017», αναφέρεται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top