ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλή - Προϋπολογισμός για το 2024: Η απογοήτευση , οι διαφωνίες και η απουσία Υπουργών

Βουλή - Προϋπολογισμός για το 2024: Η απογοήτευση , οι διαφωνίες και η απουσία Υπουργών

Την απουσία Υπουργών από την συνεδρία της Ολομέλειας (18/12) για τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 στιγμάτισαν η Πρόεδρος της Βουλής και εκπρόσωποι κομμάτων.

Πρώτος το θέμα ήγειρε, μία ώρα περίπου μετά την έναρξη της συνεδρίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, με τον οποίο συμφώνησε και η Πρόεδρος του σώματος, Αννίτα Δημητρίου.

«Είναι απαξιωτικό για τη Βουλή το γεγονός ότι δεν έχουμε την παρουσία έστω την πρώτη ημέρα, Υπουργών της Κυβέρνησης για να παρακολουθήσουν τη συζήτηση», ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, παίρνοντας το λόγο.

Λέγοντας ότι η Κυβέρνηση καλεί τη Βουλή «για επικοινωνιακούς λόγους σε παρουσιάσεις που κάνει στο Προεδρικό και αρκετοί συνάδελφοι πάνε», ο κ. Λουκαΐδης συμπλήρωσε: «Εδώ συζητούμε τον κρατικό προϋπολογισμό, ακούσαμε τον κ. Θεοπέμπτου να λέει πράγματα που και ως πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος νομίζω θα ήταν καλό να ακούσουν συναρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες».

Νομίζω πρέπει να πάει ένα μήνυμα προς την Κυβέρνηση προς τους Υπουργούς από το σύνολο του σώματος ώστε να έχουμε την παρουσία στη συνέχεια Υπουργών, κατέληξε.

Με τις αναφορές του κ. Λουκαΐδη συμφώνησε η Πρόεδρος της Βουλής. «Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας κύριε συνάδελφε. Θα το έθετα και εγώ. Συνιστά παραγνώριση της Βουλής» είπε η κ. Δημητρίου.

«Μιλούν οι αρχηγοί των κομμάτων, εκπρόσωποι κομμάτων, αύριο μιλούν οι βουλευτές μας, είναι οι θέσεις μας όπως καταγράφονται μετά τη συζήτηση που έχει προηγηθεί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και συνιστά παραγνώριση του σώματος εδώ να μην υπάρχει παρών ούτε και ένας Υπουργός», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, προτού ξεκινήσει την ομιλία επικαλέστηκε την κίνηση και το μπλοκάρισμα των δρόμων γύρω από τη Βουλή λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για την καθυστέρηση. «Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει ευαισθησία και θα είναι εδώ», είπε.

Σημειώνεται ότι γύρω στις 17:50 προσήλθε στη συνεδρία της Ολομέλειας ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης.

Ισορροπημένος ο προϋπολογισμός, λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

 

Ο προϋπολογισμός του 2024 πετυχαίνει μία ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική ευαισθησία και τη διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως «πρέπει όμως να συνεχιστεί η σωστή και συνετή οικονομική πολιτική».

Σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι παρά τις προκλήσεις και τις απανωτές κρίσεις η πορεία της κυπριακής οικονομίας «είναι πολύ καλύτερη από τις περισσότερες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης».

«Παρά τις απανωτές κρίσεις που είχε να αντιμετωπίσει, η κυπριακή οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική, ευέλικτη και με αντιστάσεις», είπε, επισημαίνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το 2023 ήταν τριπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρώπης, με τον ρυθμό ανάπτυξης το 2024 να προβλέπεται να είναι ακόμη καλύτερος από εκείνον του 2023.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η δημοσιονομική σταθερότητα και οι καλές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας επιτρέπουν περισσότερες δαπάνες να δαπανηθούν σε έργα υποδομής αλλά και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Ενδεικτικά ανέφερε την πρόσφατη ανακοίνωση του έκτακτου πακέτου 18 μέτρων κατά της ακρίβειας ύψους €196 εκ. που στηρίζει δυνητικά 460.000 οικογένειες και 106.000 επιχειρήσεις, την αύξηση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων κατά 5% και το ότι για πρώτη φορά καταβάλλεται η σύνταξη στον πρώτο μήνα της αφυπηρέτησης.

«Κατά την άποψη μας, ο προϋπολογισμός του 2024 πετυχαίνει μία ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική ευαισθησία και την διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας», είπε, για προσθέσει: «Πρέπει όμως να συνεχιστεί η σωστή και συνετή οικονομική πολιτική. Ο λαϊκισμός είναι εύκολος».

Αναφερόμενος στην φράση ότι ευημερούν οι αριθμοί αλλά όχι ο άνθρωποι, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως «προϋπόθεση για να ευημερούν οι άνθρωποι, είναι να ευημερούν και οι αριθμοί. 

«Το 2013 είδαμε τι παθαίνουν οι άνθρωποι όταν δεν ευημερούν οι αριθμοί… Αντίθετα σήμερα βλέπουμε ότι οι θυσίες του λαού μας έχουν πετύχει θαύματα», είπε, προσθέτοντας ότι μέσα σε δεκατρία χρόνια, από το 2013 μέχρι το 2026, θα έχουμε επανέλθει από συνθήκες μνημονίου, πίσω στα κριτήρια του Μάαστριχτ». 

Όπως είπε, καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν θα έχει πετύχει κάτι το αντίστοιχο, «ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιταλία, ούτε η Ιρλανδία , ούτε η Ισπανία, ούτε η Πορτογαλία. Μόνο η Κύπρος».

«Όμως οι σωστοί χειρισμοί στην οικονομία πρέπει να συνεχιστούν και συνεχίζονται από την παρούσα διακυβέρνηση. Αυτοί οι σωστοί χειρισμοί, σε μια δύσκολη και κρίσιμη περίοδο, έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα», είπε και αναγνώρισε «τις προσπάθειες της προηγούμενης διακυβέρνησης που μας έφεραν σε αυτό το σημείο».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέδειξε τις αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι «πλέον όλοι οι οίκοι αξιολόγησης κατατάσσουν την κυπριακή οικονομία στην «επενδυτική βαθμίδα» κάτι που δεν έχουμε δει από το 2010, «πριν από 13 χρόνια…».

«Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως όλα είναι ρόδινα ή ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας», τόνισε.

Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος αναγνώρισε πως το ύψος του κρατικού μισθολογίου είναι ιδιαίτερα υψηλό, λέγοντας ότι «το ποσό του κρατικού μισθολογίου, των €3,7 δισ, είναι όντως ένα στοιχείο του προϋπολογισμού που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό».

Σημείωσε ωστόσο ότι η αύξηση του κρατικού μισθολογίου σε σχέση με πέρυσι, οφείλεται κυρίως στην καταβολή της ΑΤΑ μετά από την σχετική συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. «Και θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε σήμερα, στα πλαίσια της συζήτησης του προϋπολογισμού, εάν όλοι χαιρετίζουν αυτή τη συμφωνία, ή εάν κάποιοι διαφωνούν», είπε.

Επεσήμανε ακόμη ότι αυτή η αύξηση δεν οφείλεται στον αριθμό νέων θέσεων, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, καθώς ο αριθμός των θέσεων έχει ήδη καθοριστεί σε προηγούμενους προϋπολογισμούς, μεταξύ άλλων και από την προηγούμενη διακυβέρνηση.

«Ούτε και η αύξηση οφείλεται στην αποδέσμευση θέσεων, καθώς οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κάθε χρόνο αφυπηρετούν, κατά μέσο όρο, 700 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι πρέπει να αντικατασταθούν. Άρα είναι επόμενο ότι θα αποδεσμευτούν θέσεις», συνέχισε, προσθέτοντας πως το κρατικό μισθολόγιο, ως ποσοστό των δαπανών, έχει μειωθεί σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2023.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ένας ουσιαστικός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του κόστους θα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς στόχους αυτής της διακυβέρνησης, προσθέτοντας ότι στον προϋπολογισμό του 2024 διατίθενται €288 εκ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στον κόστος του ρεύματος, λέγοντας δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός στην παραγωγή ενέργειας στην Κύπρο.

«Βασιζόμαστε σε μια απαρχαιωμένη υποδομή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συμβατικά καύσιμα. Δεν έχουμε ακόμη εισαγάγει φυσικό αέριο για σκοπούς  ηλεκτροπαραγωγής. Δεν έχουμε ακόμη αξιοποιήσει το δικό μας φυσικό αέριο για τη δική μας ηλεκτροπαραγωγή, είπε.

«Στόχος μας πρέπει να είναι η Κύπρος να αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο: ‘κάθε οικία και Φωτοβολταϊκό’», είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι βήμα στην αυτονόμηση είναι και η κατασκευή του EuroAsia Interconnector .

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι «για πρώτη φορά στην πορεία του μεταναστευτικού, φεύγουν περισσότεροι αιτητές πολιτικού ασύλου από εκείνους που έρχονται στη χώρα μας».

«Η πολιτική των απελάσεων και των επιστροφών που εφαρμόζει η παρούσα διακυβέρνηση, έχει πετύχει. Αυτή η πολιτική πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί», τόνισε.

Στην ομιλία του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει κανένα δισταγμό να παραδεχθει πως «αυτή η Κυβέρνηση σε αυτούς τους 9 μήνες έχει διαπράξει και λάθη», προσθέτοντας ότι είναι καλοδεχούμενη η κάθε καλόπιστη κριτική για αυτά τα λάθη και ότι αυτός εξάλλου είναι και ο ρόλος της αντιπολίτευσης.

«Έχω μόνο δυο σχόλια: Πρώτον, τα λάθη του Νίκου Χριστοδουλίδη σε αυτούς τους 9 μήνες δεν ήταν λάθη πολιτικής, αλλά λάθη επιλογών» και πρόσθεσε: «Δυστυχώς όμως, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι κάποιοι κύκλοι ανέλαβαν εργολαβικά να μεγεθύνουν τα λάθη της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Όμως ο λαός μας έχει μνήμη».

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι ενόψει της κλιμακούμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και επεκτατικότητας, «επιβάλλεται μια εις βάθος αξιολόγηση της στρατηγικής και τακτικής». 

«Η δική μας πλευρά πολύ ορθά δηλώνει ξεκάθαρα πως δεσμεύεται σε λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το συμφωνημένο πλαίσιο», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης και επίτευξης πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία, με ένα και μόνο στόχο: να αλλάξει στάση στο Κυπριακό.

Καταλήγοντας, τόνισε πως «το Δημοκρατικό Κόμμα και η συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού, δεν θα επιτρέψει ποτέ το Κυπριακό να εκτροχιαστεί σε λύση δυο κρατών και διχοτόμησης».

Διαχειριστικός προϋπολογισμός που δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις λέει ο Στεφάνου

 

Ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι «διαχειριστικός», δεν ανταποκρίνεται στις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και το ΑΚΕΛ θα τον καταψηφίζει, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία του κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής.  

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, γιατί «δεν προνοεί την επιστροφή στην κοινωνία έστω ενός μέρους από τα απροσδόκητα έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει το κράτος εξαιτίας της ακρίβειας, πολύ λίγα πράγματα περιλαμβάνει για την αντιμετώπιση των σημαντικών δομικών στρεβλώσεων που ταλαιπωρούν την οικονομία και για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου, ισχυρού, αναπτυξιακού μοντέλου, δεν προβλέπει πολιτικές ώστε επιτέλους το κράτος να αντιπαρατεθεί με τα μεγάλα συμφέροντα, τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ», ενώ «απουσιάζουν πολιτικές που να προσδίδουν στην οικονομική ανάπτυξη βάθος και βιωσιμότητα».

Είπε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός «δεν απαντά ικανοποιητικά στα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως είναι η ακρίβεια, το στεγαστικό, η έλλειψη σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής με επίκεντρο τη νέα γενιά, τους εργαζόμενους γονείς και την οικογένεια» και «δεν απάντησε ικανοποιητικά στο θέμα των εκποιήσεων».

Ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, για ένα επιπρόσθετο λόγο ότι «δεν μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια Κυβέρνηση η οποία στους πρώτους δέκα μήνες της διακυβέρνησής της κατάφερε -γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να απογοητεύσει με τις κακές επιδόσεις και συμπεριφορές της, ακόμα και πολλούς από αυτούς που ψήφισαν Ν. Χριστοδουλίδη».

«Η κοινωνία αντιμετωπίζει σοβαρά, μεγάλα και πιεστικά προβλήματα που χρειάζονται ουσιαστικές απαντήσεις, στρατηγικές επιλογές και λύσεις ριζικές», είπε ο κ. Στεφάνου και πρόσθεσε πως «αντ’ αυτού, και παρόλες τις προεκλογικές υποσχέσεις και εξαγγελίες, διαπιστώνουμε ότι η Κυβέρνηση απουσιάζει από τα προβλήματα, παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις».

Ανέφερε επίσης ότι ενώ η Κυβέρνηση «υποσχόταν νέο αέρα και αλλαγή, σκόρπισε την απογοήτευση» και πρόσθεσε πως «οι προσδοκίες διαψεύστηκαν νωρίς με τον σχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου», ενώ «έπειτα ζήσαμε τα τραγελαφικά με τους διορισμούς συμβούλων χωρίς ή αμφιβόλου νομιμότητας πτυχία, με τις υπερωρίες κυβερνητικών αξιωματούχων, με τα θέματα συντάξεων και επιδομάτων που αγγίζουν ακόμα και τον πρώτο τη τάξει».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την ανάγκη η οικονομική ανάπτυξη να είναι κοινωνικά προσανατολισμένη, αλλιώς ευημερούν οι αριθμοί, όπως είπε, «οι οποίοι πρέπει να ευημερούν, με την προϋπόθεση όμως να ευημερούν και οι άνθρωποι».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη η κυπριακή οικονομία ν’ απαλλαγεί από βαρίδια που την καθηλώνουν και εμποδίζουν τη δυναμική της και πρόσθεσε πως πρώτο βαρίδιο είναι «η αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε διεθνώς τα τελευταία χρόνια για τη χώρα εξαιτίας του σκανδάλου με το εμπόριο των χρυσών διαβατηρίων, παιδί της διακυβέρνησης του Ν. Αναστασιάδη – Συναγερμού».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι μια μεγάλη πρόκληση που έχει ενώπιον της η Κυβέρνηση και πρόσθεσε πως «η Κυβέρνηση καλείται επίσης να βάλει τέλος στην ατιμωρησία η οποία πλήττει και υποσκάπτει το κύρος των θεσμών».

Ανέφερε ότι δεύτερο βαρίδιο είναι «οι πρακτικές της άναρχης ανάπτυξης, της αρπαχτής και του πρόσκαιρου κέρδους που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια σε βάρος της βιωσιμότητας της οικονομίας και σε πολλές περιπτώσεις, σε βάρος του περιβάλλοντος».

Είπε ακόμη ότι απαιτείται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που να μεγεθύνει την οικονομία μέσα από παραγωγικές επενδύσεις μόνιμου χαρακτήρα και να στηρίζει αποφασιστικά την επιστημονική καινοτομία και την τεχνολογία και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός οικονομικού μοντέλου με αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μιας ουσιαστικής φορολογικής μεταρρύθμιση που να κατανέμει τα βάρη δικαιότερα και να στηρίζει το επιχειρείν.

Ανέφερε επίσης ότι η μεταφορά παραγόμενου πλούτου από τους μισθούς στα κέρδη συμβαίνει εξαιτίας της απορρύθμισης της εργασίας και της μεγέθυνσης της απασχόλησης με φθηνή εργασία και πρόσθεσε πως στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση των μισθών των τελευταίων χρόνων δεν οδήγησε στη μείωση του κόστους παραγωγής ούτε και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη ότι από το 2013 βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία μεγάλης υποβάθμισης της εργασίας και μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση μέχρι τώρα εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων, δεν έδειξε και συνεχίζει να μην δείχνει τα απαραίτητα αντανακλαστικά» και πρόσθεσε πως «χωρίς να υποτιμούμε τη σημασία των μέτρων που με καθυστέρηση και έπειτα από πολλή πολιτική και κοινωνική πίεση έλαβε η Κυβέρνηση, θεωρούμε ότι αυτά είναι κυρίως προσωρινά και χαμηλής έντασης».

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως μεταξύ άλλων για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και για στοχευμένη επιδότηση των επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια και «ταυτόχρονα, υποδείξαμε τρόπους για αύξηση των εσόδων του κράτους ώστε να ενισχύσει περισσότερο την κοινωνία».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη πάταξη της φοροδιαφυγής και της αισχροκέρδειας, ενώ σε σχέση με την κοινωνική πολιτική, ο κ. Στεφάνου είπε ότι σε πολλούς βασικούς δείκτες κοινωνικής πολιτικής η Κύπρος υστερεί από τους μέσους όρους της ΕΕ, ενώ «σε κάποιους κοινωνικούς δείκτες η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο».

Είπε ακόμη ότι «η στέγη έχει γίνει απλησίαστο όνειρο για ένα μεγάλο μέρος της νέας γενιάς» και ότι «επιβάλλεται η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στεγαστικού σχεδιασμού και η δημιουργία κεντρικού κρατικού στεγαστικού φορέα για την υλοποίησή του».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμη ότι ένας από τους βασικούς λόγους για την υπογεννητικότητα στον τόπο, είναι τα προβλήματα που υπάρχουν για τη φροντίδα των παιδιών και τη στήριξη των γονιών και «για τούτο απαιτείται η δημιουργία δομών και η ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων», ενώ έκανε έκκληση προς τον Πρόεδρο για τη λήψη, άμεσα, μέτρων για τη δημόσια υγεία.

Σε σχέση με την ενέργεια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, με την ανικανότητά της και τον εθισμό της στην εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων, άφησε την Κύπρο ενεργειακά ανοχύρωτη».

«Για τη μείωση των τιμών ενέργειας πρότασή μας είναι να αξιοποιηθεί μέρος των εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων με σκοπό την κατάργηση του τέλους ΑΠΕ και του τέλους των υπηρεσιών δημόσιας ωφέλειας που καταβάλλουν οι καταναλωτές, καθώς επίσης και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που οξύνεται», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «επιβάλλεται η διαμόρφωση ολοκληρωμένου μακροπρόθεσμου ενεργειακού στρατηγικού σχεδιασμού».

Ανέφερε επίσης ότι η πράσινη μετάβαση θα πρέπει να στοχεύει στην προστασία και την ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της χώρας, στην προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών από επιπτώσεις που σχετίζονται με την περιβαλλοντική κρίση.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κύπρος πρέπει να αποκτήσει ολοκληρωμένη πολιτική και πρόσθεσε πως μια τέτοια πολιτική δεν πρέπει να εξαντλείται στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.

«Χρειάζονται δομές με κατάλληλη και επαρκή στελέχωση, πολιτικές που να βελτιώνουν την πρόσβαση σε δικαιώματα, την ενημέρωση για τις υποχρεώσεις και για ένταξη σε όσους λαμβάνουν άσυλο» και «να παταχθούν τα κυκλώματα εμπορίας προσώπων και διακινητών και να προωθηθούν διμερείς συμφωνίες επαναπατρισμού με άλλες χώρες με τη συμβολή της ΕΕ», πρόσθεσε.

Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Υπεύθυνη αλλά όχι δεδομένη η στάση μας για κρατικό προϋπολογισμό

 

Την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 από τον ΔΗΣΥ ανακοίνωσε η Πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου υποδεικνύοντας ότι ο ΔΗΣΥ δεν επιλέγει να αφήσει τη χώρα χωρίς δημόσια οικονομικά αφού κάτι τέτοιο θα ήταν «καταστροφικό και ανεύθυνο» αλλά χαράζει μια «πορεία ευθύνης και συλλογικότητας», εντοπίζοντας και προσπαθώντας να αλλάξει τα κακώς έχοντα, αναγνωρίζοντας και διορθώνοντας λάθη ή παραλείψεις.

Μιλώντας τη Δευτέρα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, η κ. Δημητρίου ξεκαθάρισε την ίδια στιγμή πως αυτή η υπεύθυνη στάση του ΔΗΣΥ θα πρέπει να θεωρείται και δεδομένη και πως «δεν μπορεί τα όποια κρίσιμα ζητήματα να επαφίονται στην υπευθυνότητα και πατριωτισμό της αντιπολίτευσης».

Στην ομιλία της η Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως η Βουλή έχει ενώπιον της προς εξέταση τον κρατικό προϋπολογισμό εν μέσω «καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων» που επιτάσσουν ως κορυφαία προτεραιότητα την οικονομική σταθερότητα της χώρας μας, μέσα από μια συνετή και συνεπή δημοσιονομική πολιτική, όπως είπε. «Μια σταθερή δημοσιονομική πολιτική» που, όπως πρόσθεσε, «δεν υπήρξε ποτέ δεδομένη αλλά αντιθέτως βιώσαμε τις αρνητικές έως καταστροφικές συνέπειες λανθασμένων ή καταστροφικών οικονομικών προσεγγίσεων και είναι με θυσίες και συγκεκριμένη στόχευση που φτάσαμε στο σημείο να έχουμε ενώπιον μας πλεονασματικούς πλέον προϋπολογισμούς».

«Μπροστά λοιπόν στην έκρυθμη κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν χωράνε ούτε ακροβατισμοί ούτε και πειραματισμοί» σημείωσε, υποδεικνύοντας πως χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής πολιτικής σε όλους τους τομείς.

Καλούμαστε, ανέφερε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, να ψηφίσουμε τις βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής του κυβερνητικού προγράμματος.

Εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι στο κυβερνητικό πρόγραμμα έχουν ενσωματωθεί οι πλείστες «φιλόδοξες δράσεις», οι οποίες, όπως είπε, τροχοδρομήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση και περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι «ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν διαπνέεται από κάτι νέο, κάποιο καινούριο έργο, ένα ηγετικό όραμα για τον τόπο και νέες προοπτικές για τους πολίτες».

Αντιθέτως, είπε, «είδαμε να υπάρχει δυσκαμψία και αναβλητικότητα από πλευράς Κυβέρνησης να επαναφέρει τα μέτρα επιδότησης στο ρεύμα και στα καύσιμα, κωφεύοντας στις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις μας, ότι η αναστολή τους θα έφερνε με μαθηματική ακρίβεια την αναζωπύρωση του πληθωρισμού».

Και συνέχισε λέγοντας ότι το ίδιο σκηνικό δυστυχώς επαναλαμβάνεται και στο θέμα της αύξησης των ανελαστικών δαπανών, δεσμεύοντας για αρκετά χρόνια τα δημόσια οικονομικά.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε για πολλοστή φορά, όπως σημείωσε, έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση του κρατικού μισθολογίου κατά 14% σε ένα μόλις χρόνο αλλά και για τον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κίνδυνο που προκύπτει από τη διόγκωση των μόνιμων ανελαστικών δαπανών του κράτους, «με την αποδέσμευση ρεκόρ των 2.400 θέσεων σε εννέα μόλις μήνες και σε μια περίοδο που οι εξωγενείς παράγοντες κάθε άλλο παρά προβλέψιμοι μπορούν να χαρακτηριστούν».

Συνεχίζοντας η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό για το 2024, ο ΔΗΣΥ κατέθεσε μια σειρά από κοστολογημένες διορθωτικές εισηγήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση με μοναδική εξαίρεση το πολύ σημαντικό έργο της δημιουργίας Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, το οποίο ενώ αρχικά είχε παγοποιηθεί μετά και από πιέσεις του ΔΗΣΥ συμπεριλήφθηκε εν τέλει στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Και υπενθύμισε πως σημαντικότερες βελτιώσεις, καθώς και οι προτάσεις πολιτικής που πρότεινε ο ΔΗΣΥ για το 2024 αφορούν, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή ειδικού σχεδίου για τη στήριξη των συνοδών ασθενών στο εξωτερικό, την προώθηση της φορολογίας επί του οικογενειακού εισοδήματος έτσι ώστε όλες οι οικογένειες της μεσαίας τάξης που εργάζονται και οι δύο σύζυγοι, να απολαμβάνουν συνολικό αφορολόγητο εισόδημα 39000 ευρώ, τη σταδιακή κατάργηση του ετήσιου τέλους εταιρειών ύψους 350 ευρώ, τη διεύρυνση, βελτίωση και απλοποίηση των διαδικασιών για το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους», την απόδοση του τέλους 0,4% που ψήφισε η Βουλή στη διάθεση του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, και την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης εντός του 2024 για τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων και αξιοποίηση του μέχρι σήμερα αποθεματικού του που υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στα όσα αφορούν την πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα “Cyprus confidential”, υποδεικνύοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα και αν υπάρχει οτιδήποτε παράνομο και επιλήψιμο να ληφθούν τα κατάλληλα νομικά μέτρα και να αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές τον ρόλο τους. «Πλήρης διαφάνεια, καμία σκοτεινή πτυχή, όλα στο φως» είπε, υποδεικνύοντας ωστόσο την ίδια στιγμή πως «δεν μπορεί η εικόνα αυτή που κάποιοι επιτηδευμένα προσπαθούν να συντηρήσουν για άλλους λόγους να συνεχίσει να πριονίζει την αξιοπιστία της χώρας μας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top