ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραίτηση Υφ. Πολιτισμού ζητούν θεατρικοί φορείς - Απέστειλε επιστολή στον ΠτΔ η ΟΘΦΚ

Παραίτηση Υφ. Πολιτισμού ζητούν θεατρικοί φορείς - Απέστειλε επιστολή στον ΠτΔ η ΟΘΦΚ

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέστειλε η Ομοσπονδία Θεατρικών Φορέων Κύπρου (ΟΘΦΚ) ζητώντας την παρέμβασή του για τη διάσωση των παραδοσιακών θεάτρων του τόπου. Παράλληλα ζητούν παραίτηση τόσο της Υφυπουργού Πολιτισμού όσο και της ΓΔ του Υφυπουργείου.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του αναθεωρημένου χορηγικού σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ 2024 για το Α’ Εξάμηνο, "τα αρχαιότερα ελεύθερα θεατρικά σχήματα στην Κύπρο που απαρτίζουν την ΟΘΦΚ, αποφάσισαν την επ’ αόριστον αναστολή όλων των δραστηριοτήτων τους".

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι είχε εκφράσει από την αρχή τη διαφωνία της για τη φιλοσοφία του σχεδίου και αναφέρεται σε προεκλογικές διαβεβαιώσεις του Προέδρου και την αναγνώρισή του, όπως αναφέρει, ότι τα θέατρα αυτά αποτελούν τη βαριά βιομηχανία του ελευθέρου θεάτρου στην Κύπρο.

Η ΟΘΦΚ αναφέρει ότι απευθύνθηκε και στις 28/9 με επιστολή στον ίδιο και δεν είχε ανταπόκριση και ότι "παρά την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών για αύξηση κατά 30% στο διαθέσιμο κονδύλι για τη θεατρική δημιουργία και παρά τις προειδοποιήσεις μας ότι αυτό το σχέδιο θα αποβεί καταστροφικό για όλη τη θεατρική κοινότητα, η εμμονή του Υφυπουργείου να προχωρήσει στην εφαρμογή του, οδήγησε το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής".

Στην επιστολή αναφέρεται ότι στην Επιτροπή υπήρξε διαβεβαίωση της Γενικής Διευθύντριας του Υφυπουργείου Πολιτισμού "ότι δεν ελλοχεύει πραγματικός κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των θεάτρων" και ότι μετά την εξέλιξη αυτή, η Ομοσπονδία προχώρησε στην υποβολή αιτήσεων.

"Τα αποτελέσματα όμως οδηγούν τόσο τα θέατρα σε άμεσο κλείσιμο όσο και δεκάδες καλλιτέχνες και λοιπούς εργαζόμενους στο χώρο του θεάτρου, στην ανεργία", αναφέρεται.

Η Ομοσπονδία ζητά την ανάληψη ευθυνών δηλαδή παραίτηση της Υφυπουργού Πολιτισμού και της Γενικής Διευθύντριας του Υφυπουργείου Πολιτισμού και τονίζει ότι προσβλέπει στην άμεση και δραστική παρέμβαση του Προέδρου για την επίλυση όλων των οικονομικών προβλημάτων που δημιουργούνται εκ των αποτελεσμάτων του σχεδίου και προκειμένου να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία των διαχρονικών θεάτρων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεισε εκνευρισμένος την σύνδεση ο Βαβούσκος «Με ειρωνεύεστε»: Η αμφισβήτηση και ο καταστατικός χάρτης για Μονή Αββακούμ

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπουργικό: Ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Λευκωσία

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Φειδίας: Τι έκανε τις πρώτες 48 ώρες στο Ευρωκοινοβούλιο - Με βίντεο απαντά αν του άρεσεΥπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκε η επέκταση των μέτρων στήριξης για το ρεύμα - Τι αποφασίστηκε

Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκε η επέκταση των μέτρων στήριξης για το ρεύμα - Τι αποφασίστηκε

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top