ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γέμισε το Μακάρειο η έξαρση του RSV: Η διάρκεια, η μετάδοση στους ενήλικες και η επικίνδυνη ομάδα – Τι ιώσεις φέρνει ο νέος χρόνος;

 Γέμισε το Μακάρειο η έξαρση του RSV: Η διάρκεια, η μετάδοση στους ενήλικες και η επικίνδυνη ομάδα – Τι ιώσεις φέρνει ο νέος χρόνος;

«Αποπνικτικά» γεμάτοι είναι οι παιδιατρικοί θάλαμοι του Μακάρειου Νοσοκομείου λόγω της έξαρσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού, με τον ιό RSV να κυριαρχεί.

Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία, μιλώντας στο ThemaOnline, ανέφερε ότι «η πληρότητα στο Μακάρειο έχει ξεπεράσει το 100%»

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «ορισμένα παιδιά έχουν πάρει εξιτήριο αλλά υπάρχουν και αρκετές εισαγωγές. Με το κλείσιμο των σχολείων αναμένουμε μία κάμψη αλλά με την επιστροφή τους αναμένουμε μία νέα αύξηση των περιστατικών, κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο».

«Η μεταδοτικότητα του ιού RSV αναμένεται να κορυφωθεί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο», πρόσθεσε.

Όσο αφορά την κύρια πηγή μετάδοσης, ο κύριος Ηλία τόνισε πώς αυτή είναι η αναπνευστική οδός. «Τα βρέφη κολλάνε είτε από τον βρεφονηπιακό σταθμό είτε από τα μεγαλύτερα παιδιά που είναι ασυμπτωματικά και έρχονται σε επαφή»

Συμπτώματα και διάρκεια θεραπείας

«Τα παιδιά κάτω των 2 ετών παρουσιάζουν πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια, ρινική καταρροή, βήχα, ανορεξία, με αποτέλεσμα να χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο για περαιτέρω αντιμετώπιση», ενώ «ο μέσος όρος διάρκειας της θεραπείας αν αυτά χρειαστούν νοσηλεία είναι περίπου 5-7 μέρες», είπε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου.

«Τα παιδιά όμως μπορεί να ταλαιπωρούνται με επίμονο βήχα αρκετές μέρες αλλά και εβδομάδες μετά από την ανάρρωση τους», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων ο κύριος Ηλία, ανέφερε πως το «το 70% των παιδιών που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στους παιδιατρικούς θαλάμους είναι λοιμώξεις του αναπνευστικού με κυριότερη αιτία τον RSV, δηλαδή 6 στα 10 παιδιά πάσχουν από RSV και κυρίως είναι βρέφη»

Ερωτηθείς αν ο ιός αυτός μπορεί να μεταδοθεί και στους ενήλικες ο κύριος Ηλία απάντησε πώς «ναι μπορεί να μεταδοθεί και στους ενήλικες οι οποίοι μπορεί να περάσουν τη λοίμωξη αυτή ασυμπτωματικά, τονίζοντας ότι «επικίνδυνη ομάδα είναι οι υπερήλικες οι οποίοι έχουν και μειωμένο το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί και αυτοί να εκδηλώσουν πιο σοβαρή κλινική εικόνα όπως τα βρέφη»

Ιώσεις με το νέο χρόνο

Με το νέο χρόνο ο Διευθυντής της Παιδιατρικής του Μακάρειου Νοσοκομείου επισήμανε πως αναμένουμε να έχουμε περαστικά γρίπης γιατί ακόμη δεν φάνηκαν φέτος.

«Συνήθως τα περιστατικά γρίπης έπονται της RSV. Μην ξεχνάμε όμως και τον κορωνοιό αλλά και τον πνευμονιόκοκκο ο οποίος προκαλεί πνευμονία στα παιδιά και βρίσκονται και οι δύο σε έξαρση»

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε και στο εμβόλιο για τον RSV, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί πρόσφατα μόνο για τους ενήλικες.

«Είναι κάτι που αναμέναμε εδώ και χρόνια γιατί θα μειώσει κάθετα τις προσβολές από τον ιό αλλά και τις εισαγωγές κατά τους χειμερινούς μήνες στα νοσοκομεία. Να σημειωθεί ότι στην Κύπρο δεν έχει έρθει ακόμη το εμβόλιο των ενηλίκων και είναι κάτι το οποίο περιμένουμε», κατέληξε.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top